Vai bērnam drīkst dot sālītus un marinētus produktus?

Pusotru gadu vecam bērnam ļoti garšo asi, marinēti produkti – marinēti gurķīši, dārzeņi stipros sālījumos. Vai tas nozīmē, ka mazulim kaut kā pietrūkst organismā? Cik daudz šādu produktu drīkst dot bērnam, lai nekaitētu viņa veselībai?

Ar sālītu, marinētu un pikantu ēdienu iesaka nesteigties

FOTO: Shutterstock.com

Ar sālītu, marinētu un pikantu ēdienu iesaka nesteigties

Iespējams, ka mazulim jaunā garša ir īpaši iepatikusies un viņš labprāt ēd marinētas uzkodas. Pikantas uzkodas un marinējumi ir viens no veidiem, kā saglabājam ziemai vasaras labumus, tomēr ārsti neiesaka šos produktus piedāvāt bērniem līdz pat 5–6 gadu vecumam. 
 

Marinādes pamatsastāvā ir etiķis, sāls un asās garšvielas. Ļoti sāļi ēdieni noslogo nieres, kas spiestas šos bērna organismam nepiemērotos produktus pārstrādāt un izvadīt. Etiķa pamatsastāvdaļa ir etiķskābe, kas var paaugstināt arī kuņģa skābumu, līdz ar to izraisīt problēmas ar gremošanas sistēmu jutīgiem cilvēkiem, kam, piemēram, jau ir paaugstināts kuņģa skābums. Vienlaikus skābe var bojāt zobu emalju, turklāt etiķis nelabvēlīgi ietekmē kaulu blīvumu.


Kādas vēl problēmas var radīt nepiemērotu produktu lietošana:

  • tūsku,
  • pastiprinātas slāpes,
  • zarnu gļotādas kairinājumu un sāpes vēderā,
  • caureju,
  • alerģiskas reakcijas.

Vecāki arī jautā, vai mazulim drīkst dot panašķēties ar mazsālītiem gurķīšiem. Salīdzinot ar marinējumiem, šis konservēšanas veids ir maigāks un ne tik agresīvs mazuļa puncim, tomēr tas ir papildu sāls daudzums, ko mazais uzņem. Ārsti neiesaka dot šādi apstrādātu dārzeni bērniem, kas jaunāki par 1,5 gadiem.
 

Reklāma
Reklāma

Konsultēja Capital Clinic Riga ārste - pediatre Sanita Mitenberga