4 sejas masku receptes no... kartupeļa!

Kartupelis, kurš tiek uzskatīts par pašu vienkāršāko dārzeni, patiesībā netiek pietiekami novērtēts. Tas palīdz uzlabot ādas ārējo izskatu, novērš tūsku un ir lielisks organisma attīrītājs. Taču šeit gan der pievērst uzmanību kartupeļa izcelsmei - vislabāk, ja tas ir ekoloģisks Latvijas kartupelis.

Svaigi rīvētu kartupeli var izmantot kā antibakteriālu masku problemātiskai ādai, jo kartupeļu sulai piemīt pretiekaisuma iedarbība. Foto: Fiskars publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Svaigi rīvētu kartupeli var izmantot kā antibakteriālu masku problemātiskai ādai, jo kartupeļu sulai piemīt pretiekaisuma iedarbība. Foto: Fiskars publicitātes foto

Risina ādas problēmas

Kartupeļos ir visas nozīmīgākās minerālvielas un mikroelementi. Īpaši daudz šajā dārzenī atrodams kālijs, kas palīdz izvadīt lieko šķidrumu un mazina tūsku. Tāpēc ar svaigi rīvēta kartupeļa maskas palīdzību var ātri atbrīvoties no sejas tūskas un maisiņiem zem acīm. Kartupelī esošais magnijs nodrošina šūnu dzīvotspēju, tādejādi kavējot ādas novecošanās procesus. Pateicoties kālija, sēra, fosfora un hlora koncentrācijai, kartupelis balina ādu, palīdzot cīnīties ar pigmentācijas plankumiem un nevienmērīgu ādas toni. Tajā ir arī salīdzinoši daudz C vitamīna. Šī iemesla dēļ kartupeļu sula palīdz uzturēt ādas tonusu un elastību. Kartupelis satur arī B grupas vitamīnus un K vitamīnu, kas ir īpaši piemērots ādai ar paplašinātiem kapilāriem. Svaiga kartupeļu sula vai putriņa ir lielisks pretiekaisuma līdzeklis ekzēmu, apdegumu vai ādas nobrāzumu gadījumos. Skaistumkopšanā izmanto arī vārītu kartupeļu maskas, kas ir ļoti labs ādas mīkstinātājs. Vārtītu kartupeļu masa, kurai pievienota augu eļļa, mīkstinās viscietāko ādu un palīdzēs atbrīvoties gan no tulznām, gan sabiezējumiem uz kājām un rokām. 

Bieži vien dāmas izvairās no kartupeļu iekļaušanas ēdienkartē, jo pastav mīts, ka tas var izraisīt liekā svara problēmas. Patiesībā 100 g kartupeļu satur tikai 80 kalorijas un tajos ir bagātīgs šķiedrvielu daudzums. 

Attīra organismu 
Kartupeļu sula uzturā palīdz uzlabot vielmaiņas procesus, attīra organismu, stiprina nervu sistēmu, kā arī paaugstina darba spējas. Tas viss labvēlīgi ietekmē arī ādas ārējo izskatu. Kartupeļu sula pat tiek dēvētā par dzīvības sulu, kas ieteicama spēka un enerģijas vairošanai. Bieži vien dāmas izvairās no kartupeļu iekļaušanas ēdienkartē, jo pastav mīts, ka tas var izraisīt liekā svara problēmas. Patiesībā 100 g kartupeļu satur tikai 80 kalorijas un tajos ir bagātīgs šķiedrvielu daudzums. Drauds slaidai figūrai ir nepareizi pagatavoti kartupeļi, jo tie sevī uzsūc gan taukus, gan sāļo šķidrumu, kādā tos mēdzam vārīt. Tāpēc kartupeli vislabāt tvaicēt vai vārīt ar visu mizu. Tieši zem mizas atrodas visvairāk vitamīnu un minerālvielu atrodas. 

Vienkārši sarīvēts zaļš kartupeli var tikt izmantots vairāku sejas ādas problēmu risināšanai:

Problemātiskai ādai 
Svaigi rīvētu kartupeli var izmantot kā antibakteriālu masku problemātiskai ādai, jo kartupeļu sulai piemīt pretiekaisuma iedarbība. Sarīvēto kartupeli ieliec marlē un nedaudz paspied. Iegūto sulu izdzer, bet putriņu liec uz sejas. 

Pret tūsku 
Svaigi rīvēta kartupeļu masa ir arī lielisks prettūskas līdzeklis. Lai mazinātu tūsku, kartupeļu masku ieteicams lietot pāris reizes nedēļā. Vispirms uzliec uz sejas marlīti, uzsklāj kartupeļu masu un vēlreiz pārsedz pāri marli. Šādi ļauj maskai iedarboties vismaz 20 minūtes. Pēc tam notīri seju ar kumelīšu tēju.

Reklāma
Reklāma

Svaigumam 
Ātrs un vienkāršs veids, kā noņemt noguruma pēdas un atsvaidzināt ādu ap acīm, ir svaigas kartupeļa šķēlītes. Uzliec tās uz acīm un paturi 15 minūtes. 

Ādas barošanai 
Sarīvē zaļu kartupeli uz smalkas rīves. 2 tējkarotes iegūtās masas samaisi ar 1 ēdamkaroti piena un 2 tējkarotēm miltu. Maisījumu lieci uz ādas uz 15-20 minūtēm. 

Avots: www.kasjauns.lv