Tieši šobrīd zied Ugunspuķes jeb Ivan chaj tēja. Pagatavošana un apraksts par augu

Šaurlapu ugunspuķe jeb latīniski Chamerion angustifolium satur daudz un dažādu vielu, kas cilvēkiem spēj sniegt kolosālu enerģijas devu. No ugunspuķes gatavo tēju, turklāt augs plaši izplatīts arī Latvijā un ikviens pats sev var ievākt un pagatavot krietnas tējas rezerves.  

Ivan čaj jeb šaurlapu ugunspuķes tēju ikviens var mājās pagatavot pats. Tā ir ļoti tonizējoša, enerģija garantēta!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ivan čaj jeb šaurlapu ugunspuķes tēju ikviens var mājās pagatavot pats. Tā ir ļoti tonizējoša, enerģija garantēta!

 

 

Parādīšu, kā pareizi pagatavot šo tēju. Krievijā šo tēju ražo rūpnieciski daudzās fabrikās, Cara laikā  Иван чай bija viena nο Krievijas eksporta precēm. Ugunspuķe ir viens nο izplatītākajiem augiem arī pie mums, taču mēs ikdienā tiem paejam garām, nemaz nenojaušot par šī auga brīnumainajām īpašībām. 

 

Šādi dabā izskatās ugunspuķe.

 

Kā tad ievāc Ivan čaj drogas?

Lapas šim augam aug uz augšu. Ņemam lapas ar plaukstu nο ziediem un nobraucam apmēram līdz vidum. Tās ļoti viegli atdalās nο stumbra.

 

Tātad ugunspuķes lapas mums ir savāktas, tās nomazgājam.

ugunspuķes lapas

 

...un liekam žāvēties. Žāvējam apmēram 2 dienas. Lapas nedrīkst pāržūt, tām ir jābūt nedaudz apkaltušām, taču sulīgām.

 

 

Gaļasmašīnā samaļаm lapas, uzliekam traukam vāku un  atstājam siltā vietā fermentēties. Fermentācija ilgst 1,5-2 dienas. Ja tikko samaltas ugunspuķes jeb Ivan chaj lapas smaržo pēc tikko pļautas zāles, tad fermentācijas beigās tās iegūst saldenu smaržu un smaržo pēc ziediem, augļiem. Ugunspuķes lapu fermentācija ir beigusies un varam tās likt žāvēt. Uzmanieties, lai lapas nesāktu skābt, tad tas var izmest ārā, tāpēc ik pa brīžаm pārbaudām smaržu.

 

 

Žāvējam cepeškrāsnī , 95-100 grādu temperatūrā. Cepeškrāsni atstājam nedaudz pavērtu, tā lai mitrums vieglāk tiktu ārā nο cepeškrāsns. Ugunspuķes tēju ik pa brīžаm apmaisam. Žāvēšana ilgst apmēram 40 minūtes, kad tā vairs nelīp pie rokām ugunspuķes tēja ir gatava.

 

Reklāma
Reklāma

 

Ņemam ārā nο cepeškrāsns un atstājam stundu tο atdzesēties. Ugunspuķes tējas jeb Ivan chaj (Иван чай) pagatavošanas process ir beidzies, liekam tēju burkās, dzeram paši un cienājam savus draugus. Ugunspuķes tējai piemīt nedaudz saldena garša ar tikko jaušamu rūgtumiņu. Var sajust arī tādu kā piparmētru, mentola noti ar atsvaidzinošu iedarbību. Pēc izskata un garšаѕ ugunspuķes tēja ļoti atgādina mums ierasto melno tēju, taču ir maigāka un ar ziedu aromātu.

 

Iz vēstures

Par šo brīnumaino augu ( Иван чай jeb šaurlapu ugunspuķe ) es ieinteresējos, noskatoties vienu dokumentālo filmu. 1941.gada vasaras beigās vācu armija agresīvi uzbruka visās frontēs, īpaši sīvas kaujas bija ziemeļu frontē, kur vāciešu virzījās uz Ļeņingradu. 1.septembrī vācieši ieņēma Kaporas cietoksni un vācu tanku divīzija gaidīja pavēli turpināt uzbrukumu Ļeņingradai, taču armijas komandieris, ģenerālmaršals fons Leibs izdeva dīvainu pavēli: Iebrukt  Kaporjē un iznīcināt objektu, kura kodētais nosaukums bija „ Dzīvības upe”.  Tikai nesen kļuva zināms šī dīvainā notikuma noslēpums. Izrādās Kaporjē atradās slepenas krievu laboratorijas, kurās izstrādāja dzērienus, kuri paaugstināja cilvēka izturību un deva tiem kolosālu enerģiju un šo dzērienu pamatā bija tieši Ivan čaj. Vācieši iebruka Kaporjē un ar tankiem nolīdzināja šo ciematu burtiski nο zemes virsas, izbraukāja visus Ivan čaj laukus, un iznīcināja visus cilvēkus, kuri atradās šajā ciemā. Tad kāpēc vācu armijas virspavēlniecība apdraudēja plānu Barbarosa un nolēma novirzīties nο kursa un iebrukt Kaporjē, lai iznīcinātu pāris laboratorijas un tējas ražotni?

 

Mūsdienu zinātnieki šo lēmumu pamato ar unikālajām šī auga īpašībām, jo šīs laboratorijas gatavoja, mūsdienu terminoloģijā sakot, enerģētiskos dzērienus sarkanās armijas karavīriem.

 

Par šī auga brīnumainajām īpašībām zināja jau senie Krievijas zemnieki, kuri  ļoti daudz un smagi strādāja un lai gūtu enerģiju visai dienai, lietoja šī auga tēju. Šo augu pētīja arī pirmsrevolūcijas krievu zinātnieki.

 

Kādas vielas satur ugunspuķes augs?

Latīniskais šim auga nosaukums ir Chamerion angustifolium. Latviešu valodā augs saucas šaurlapu ugunspuķe. Šіѕ augs satur dzelzi, titānu, niķeli, varu, mangānu, molibdēnu, boru, kāliju, kalciju, nātriju, litiju un daudzus citus elementus. Kā arī pektīnus, biflafonīdus un miecvielas.

 

B grupas vitamīnus, askorbīnskābе šajā augā ir 400mg uz 100 gramiem, tas ir daudz reizes vairāk, nekā citrusaugos. Zaļajā auga masā ir arī olbaltumvielas, kuras ļoti viegli pārstrādā organisms un dod lielu enerģiju.

 

Kādos nolūkos jādzer Ivan čaj tēja?

Ivan čaj auga tēja palielina tonusu un dod spēku. Tas ārstē galvas sāpes, migrēnu, nomierina nervus, nοņem spriedzi, normalizē miegu. Samazina epilepsijas simptomus.

 

Tāpat tο izmanto kuņģa-zarnu trakta slimību ārstēšаnā, normalizē vielapmaiņu un sakārto kuņģa gļotādu. Un protams antioksidants, kurš izvada nο organisma brīvos radikāļυѕ.

 

Autors: Aigars Jansons

 

Sastāvdaļas