Kas īsti ir populārā "Gelish"? Mīti un patiesība

Tā ir laka. „Turas” trīs nedēļas. Maksā nedaudz vairāk par klasisko manikīru. Izskatās tikpat gluda un perfekta kā gela pārklājums. Bet ar gelu tai nav nekā kopīga. Ja nu vienīgi fakts, ka abi žūst UV staru lampā, nevis gaisā. Lakas nosaukums ir “Gelish”, raksta www.kasjauns.lv.

Lietojot oriģinālus, kvalitatīvus materiālus, nagiem nekaitē ne gela pārklājums, ne akrils, ne Gelish nagu laka.

FOTO: Shutterstock.com

Lietojot oriģinālus, kvalitatīvus materiālus, nagiem nekaitē ne gela pārklājums, ne akrils, ne Gelish nagu laka.

Pēdējā laikā par to radies tik daudz mītu, ka oficiālie pārstāvji Latvijā nolēmuši izdod rokasgrāmatu un rīkot kursus, lai lakas potenciālās lietotājas varētu atšķirt oriģinālu no viltojumiem. 

 

Mīts Nr. 1. “Gelish” laka tas pats gēls vien ir. Citiem vārdiem, tā ir  viena no hibrīdlakām, kuras sastāvā ir gēls, tāpēc nav nekādas atšķirības, vai liec gela pārklājumu, vai lako nagus ar jauno laku.

 

Patiesība 

Atšķirība ir milzīga. Tās ir divas pilnīgi dažādas tehnoloģijas, kurās izmanto citus produktus ar absolūti atšķirīgu sastāvu. Gelish ir nagu laka. Ar to, tāpat kā ar jebkuru nagu laku, var nokrāsot nagus. Unikāla šī laka ir tāpēc, ka dažās sekundēs nožūst UV staru vai LED lampā un turas uz nagiem 21 dienu. Un šajā 21 dienā nemaina izskatu – nenolūp, nenodrūp, nesadalās. Iespējams, tā turētos arī visas 42 dienas, bet nagi aug, pie naga pamatnes izveidojas gaišs laukumiņš, tāpēc laka vairs neizskatās glīti. Pēc trim nedēļām tā jānotīra un nagi jākrāso no jauna. Kādai varbūt tas jādara jau pēc divām nedēļām, ja nagi aug ātri un ir izvēlēta spilgtas krāsas nagu laka. 

Gela pārklājums nav laka. Tā ir nagu korekcijas un nostiprināšanas metode, ar kuru var uzlabot gan formu, gan garumu, gan dizainu. Gela uzklāšana ir ilgāka jeb laikietilpīgāka. Arī gels sacietē UV staru lampā, un to ieteicams uz nagiem turēt trīs nedēļas, bet pēc tam atjaunot – koriģēt ataugušo naga daļu. Gelu nevar notīrīt. Ja tas apnīk un vairs negribas gela nagus, pārklājumu var tikai noslīpēt vai gaidīt, kad nags izaug tik garš, ka gela daļa noaug no naga virsmas  un to var nokniebt. Meistari to, protams, neiesaka, jo nenoņemtais gels neizskatās glīti. 

 

Mīts Nr. 2. Gelish neturas. Tas nodrūp tāpat kā parasta laka. 

Patiesība 

Neturas geliši jeb oriģinālās lakas pakaļdarinājumi. Neturas arī oriģinālā laka, ja neievēro uzklāšanas tehnoloģiju. Princips, lakojot nagus ar Gelish, ir līdzīgs kā citām lakām – vispirms veic manikīru, ja tas nepieciešams; tad novīlē naga brīvo malu; ar speciālu vīli, ko sauc par bafiku, padara naga virsmu matētu (bafika vietā nedrīkst izmantot parasto vīli); tad naga virsmu attauko (tam domāts īpašs līdzeklis, kas nav ne šķīdums nagu lakas noņemšanai, ne, pasarg Dievs, acetons!). Tad uzklāj pamatlaku. Minūti nogaida un liek pirmo Gelish lakas kārtu. Atšķirībā no parastās lakas Gelish jāžāvē UV staru lampā (2 – 3 minūtes katrs nags) vai LED lampā (10 – 30 sekundes katrs nags). Tad otrreiz nolako nagus un nožāvē lampā, un klāj virskārtu, kas atšķirībā no parastā laku fiksētāja arī būtu jāžāvē lampā. Noslēgumā ar īpašu šķīdumu naga virsmai noņem lipīgo slāni (arī jālieto oriģināls, nevis acetons). Viss! Kopā tas aizņem aptuveni 20 minūtes. Ja Gelish lieto šādi, laka turas. Ja neturas, tātad kāds posms izlaists, nepareizi izpildīts, ir slikta lampa, kas nežāvē, vai laka nav oriģināla. Noskaidrot, vai tā ir, vai nav oriģināla, var pavisam vienkārši – paskatoties uz pudelīti. Gelish pilda tikai baltās pudelītēs. 

 

 

Mīts Nr. 3. Gelish kaitē nagiem. Pēc šīs lakas nagi kļūst sausi un trausli.

Reklāma
Reklāma

Patiesība 

Nagiem kaitē slikti meistari. Lietojot oriģinālus, kvalitatīvus materiālus, nagiem nekaitē ne gela pārklājums, ne akrils, ne jaunā Gelish nagu laka. Diemžēl daļa manikīra un nagu dizaina meistaru cenšas ekonomēt līdzekļus uz materiālu rēķina un iegādājas lētākos un nekvalitatīvākos. Daļa visneapzinīgāko lieto pat nagiem nepiemērotus līdzekļus. Piemēram, acetonu. Gelish laku paredzēts noņemt ar speciālu šķīdumu. Tajā samērcē vati, liek uz naga, aptin ar foliju un 10 – 12 minūtes patur. Šķīdums ir patentēts, pārbaudīts, atzīts par saudzīgu un veselībai drošu. Nagiem šis šķīdums nekaitē. Laka tā ietekmē atdalās no naga virsmas kā plēvīte un ir viegli nostumjama ar kociņu vai tā saukto pušeri (profesionāļiem domātu metāla instrumentu). 

Gelish laku nevar novīlēt (kurai gan ienāktu prātā vīlēt laku!), bet to var izšķīdināt ar acetonu, jo šis līdzeklis šķīdina droši vien visu, arī žoga un  automašīnas krāsu. Protams, nagiem kaitē acetons! Tāpat nagus padara trauslus nepareiza vīlēšana un bakstīšana ar pušeri. Taču šīs darbības veic meistars, nevis laka. Lai nagiem nekaitētu, jāatrod labs sertificēts meistars. 

 

 

Mīts Nr. 4. Gelish, tāpat ka visi mākslīgie nagi, ir bezgaumīgs un neglīts. 

Patiesība 

Par mākslīgajiem nagiem vajadzētu uzskatīt tikai tos pielīmējamos plastmasas nagus, ko, sasvērtus maisiņos, pārdod sīkpreču veikalos. Ne gela, ne akrila pārklājums, ja to pareizi uzliek, neizveido uz naga biezu, mākslīgu slāni, kas to padara neglītu un bezgaumīgu. Patiesībā profesionāli uzliktu pārklājumu  nevar atšķirt no dabiskā naga. Jo vairāk tas attiecas uz Gelish laku, ar kuru vispār nav iespējams ne sabiezināt, ne pagarināt nagus. Ar šo laku var piešķirt nagam krāsu un spīdumu. Krāsa – tā jau ir gaumes lieta. Starp citu, šosezon modē ir pasteļtoņi: bāli rozā, gaiši zili, zaļi, oranži, violeti, kakao toņa nagi. Protams, arī sarkani. Un, protams, franču manikīrs. Savukārt modes tendences – tā jau ir atsevišķa tēma. 

 

P. S. Kāpēc to visu rakstu? Vienu dienu biju aizgājusi uz kurpju veikalu. Ņēmu fotografēšanai kurpes, un nespēju atraut skatienu no pārdevējas rokām. Viņai bija burvīga, pasakaini skaista nagu laka! Izteicu komplimentu. Saņēmu atbildi – tas ir Gelish. Papļāpājām, paprasīju, cik maksā, cik bieži jāiet atjaunot? Teica, ka samaksājusi astoņus latus, turoties trešo nedēļu, bet vispār Gelish lieto jau vairākus mēnešus, jo ar citu manikīru viņas darbā nagi drīz vien kļūst briesmīgi. 

Ātri sarēķināju, ka es par savu klasisko manikīru, kas turas vienu nedēļu, ieskaitot  dzeramnaudu, maksā septiņus latus. Turklāt, meklējot naudu vai velkot cimdus, visbiežāk tikko uzklāto laku izķēpāju, tā ka par to vienkārši izmetu naudu vējā. Nospriedu, ka  man arī vajag Gelish. Bet jāievāc taču informācija. Tad nu nolēmu padalīties. 

 

Konsultēja skaistumkopšanas mācību centra un studijas Soneil Studio direktore Ilze Putniņa un mācību centra vadītāja Linda Eglīte 

 

Autore: Lilija Ķīkule, www.kasjauns.lv