Citrona – ķirbja kūka

Rudenīga, zeltaina kūka!

Ķirbis ir ļoti, ļoti veselīgs; ķirbja kūka - garda! Autores foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ķirbis ir ļoti, ļoti veselīgs; ķirbja kūka - garda! Autores foto.

 

 

Sastāvdaļas pildījumam: 

- Glāzes tilpums 250ml

- Manis izmantotā forma cepšanai 24cm diametrā.

 

* 2 nelieli citroni

 

* 3 olas

 

* 50-100ml saldais krējums

 

* 1/2 glāze cukura (šis cukura daudzums būs saldam pīrāgam, ja nevēlamies ļoti saldu, tad liekam mazāk, jo ķirbis jau pēc būtības dod arī saldumu)

 

* 1 tēj.k garšviela piparkūkām vai arī kanēlis, kardamons, krustnagliņas, muskatrieksts mazas šķipsniņas, kopā ap 1 tēj.k

 

* 2 tēj.k svaigi rīvēta ingvera

 

* 300ml ķirbja biezenis (precīzi nepateikšu, cik man bija svaigs ķirbis, tādēļ saku, cik ir gatavs biezenis, bet pluss mīnuss tas daudzums nekas traks)

 

* 30g sviesta

 


Sastāvdaļas smilšu mīklai:

 

* 1 ola

 

* 1 glāze milti

 

* 1/2 glāze rieksti

Reklāma
Reklāma

 

* 125g sviests vai margarīns

 

* 1/4 glāze cukura

 

* naža gals sāls - maza,maza šķipsniņa

 

* 1/4 tēj.k soda

 

(šīs mīklas sastāvdaļas būs diviem pīrāgiem, ja cepam vienu, tad pārējo mīklu varam pāris dienas paturēt ledusskapī, vai izcept cepumus, vai ko tamlīdzīgu. Bet variet izmantot arī sev tīkamu smilšu mīklu vai arī sadalām pildījumu divās daļās, tieši tā pat kā mīklu un cepam divus pīrāgus, tas pat būs labāk.)

 

Pagatavošana:

Sviestu/margarīnu sadrupinām ar miltiem, pievienojam sablenderētus riekstus (smalkās drupačās) Visu šo izmīcām.

Olas baltumu atdalām no dzeltenuma. Baltumu putojam ar cukuru līdz stingrām putām, pievienojam dzeltenumu un sāli, saputojam, pievienojam sodu un vēl saputojam.

Šo saputoto olas masu pievienojam miltu maisījumam. Samīcam mīklu. Pēc vajadzības pievienojam vēl miltus, pa karotītei, nepārcenšamies. Mīklai jabūt maigai, mīkstai, bet ne lipīgai. Ieliekam maisiņā un uz 3 stundām ledusskapī.

 

Ķirbi nomizojam, izgriežam sēklas, sagriežam mazos gabaliņos un liekam katliņā ar 3 ēd.k ūdeni un sviestu. Sautējam zem vāka uz mazas uguns ik pa laikam apmaisot līdz ķirbis izšķīdis. Pievienojam sarīvētu, svaigu ingveru, piparkūku garšvielas un pasautējam 5 minūtes, tad sablenderējam, vai izlaižam caur sietiņu.

Citroniem izspiežam sulu.

Olas viegli saputojam ar cukuru, pievienojam citronu sulu, ķirbja biezeni un saldo krējumu,i zmaisam,b et neputojam.Putojot izveidojas putas un tas mums nav vajadzīgs.

 

Mīklu izņemam no ledusskapja, sadalam 2 daļās,vienu daļu ieliekam cepamtraukā,izlīdzinam.(lai vieglāk būtu gatavo pīrāgu izņemt no formas,es cepamtraukā ieliku cepamo papīru.)

Uz izlīdzinātās mīklas uzlejam mūsu citrona,ķirbja pildījumu.Apsedzam ar foliju un liekam cepties ap 200g ap 50-60 minūtēm.

Gatavo pīrāgu atstājam pilnībā atdzist un tik tad sagriežam.

 

Ja esam sadalījuši gan mīklu, gan pildījumu un cepsim divus pīrāgus,tad cepšanas laiks būs īsāks ap 30 minūtēm.

 

AutoreSerjoga, Maikliņš un Natalija

 

Sastāvdaļas