Ko darīt, lai ausis būtu veselas?

Ērtu saziņu un komunikāciju nodrošina ausis, tāpēc ir ļoti svarīgi rūpēties par ausu veselību un higiēnu, taču tas jādara, nepārspīlējot un ievērojot ausu ārstu ieteikumus.

Ko darīt, lai ausis būtu veselas?

FOTO: Shutterstock.com

Visbiežāk sastopamās ausu problēmas

Runājot par ausu vainām, Latvijas iedzīvotāji visbiežāk sastopas ar sēru korķa veidošanos ausīs. Nākamā ausu saslimšana Latvijas klimatiskajos apstākļos ir vasarās, kad visbiežāk cilvēkiem atklājas ārējās auss ejas iekaisums. Sevišķi uzmanīgiem jābūt karstā vasarā, kad cilvēki no tveices  bieži atveldzējas ūdenī un svīst, tāpēc gadās arī pakasīt ausi, kā rezultātā, karstajā un mitrajā vidē diezgan viegli ausī tiek ievazāta infekcija. Ar ārējo auss ejas iekaisumu var saslimt arī dodoties ceļojumos uz dienvidiem, kur cilvēks diendienā ir peldējies, atbraucot uz Latviju nereti atklājas, ka sāp ausis. Ja ir gadījies saslimt ar ārējās auss ejas iekaisumu, tad sāpes mēdz būt no mazintensīvām līdz pat ļoti, ļoti stiprām. Turklāt auss var būt satūkusi un, tai pieskaroties, sajutīsiet nepatīkamas sāpes. Pie šīs saslimšanas arī dzirde var būt mazliet ierobežota, bet var arī nebūt.

 

Cilvēkam, kuram vienreiz ārsts konstatējis ausu sēra korķi, arī turpmāk jāseko līdzi savām ausīm, lai tajās neuzkrātos pārlieku lielā daudzumā sērs, kas nespēj pats izvadīties no auss ejas.

 

Ja divas iepriekšminētās ausu problēmas nav dzīvībai bīstamas, vien rada diskomfortu cilvēka labsajūtai, tad visnopietnākā ausu salimšana ir vidusauss iekaisums, ar kuru var salimt jebkurā gadalaikā. Ja ir vidusauss iekaisums, tad steidzami jādodas pie ārsta, jo šāda salimšana var būt pat dzīvībai bīstama. Tā kā rudenī un pavasarī ir iesnu sezona, tad jāuzmanās, jo kā blakusparādības iesnām var sākties vidusauss iekaisums.


Ausu sēra korķu veidošanās

Runājot par visbiežāk sastopamo ausu problēmu — sēra korķiem, speciālisti skaidro, ka sēram ausī ir jābūt, jo tas auss ejā pilda aizsargfunkciju. Sērs ausī ir vaskaina un taukaina viela, kas producējas pašā ausī un izklāj auss eju. Sērs aizsargā ausi no pārlieku liela mitruma, kā arī no sēnītēm un baktērijām. Tā kā tas ir labi, ja ausīs ir sērs. Taču, ja sērs ausīs ir pārāk daudz vai tas slikti evakuējas no auss ejas, kā pirmos simptomus var novērot nepatīkamu sajūtu ausī un dzirdes pasliktināšanos, ja ar šādu lietu sastopaties pirmo reizi dzīvē, tad noteikti jādodas pie ausu ārsta. Gadās arī, ka cilvēks nodzīvo visu mūžu un ne reizi nesastopas ar auss sēru korķi.

 

Sēra korķi ir pēdējo gadu aktuālākā problēma, ar kuru cilvēki vēršas tieši pie ausu ārsta, minot, ka sākuši sliktāk dzirdēt, jo ir aizkritušas ausis.

 

Sēra korķu problēma nav sevišķi aktuāla zīdaiņiem. Ja nav sūdzību sadzīvē šķiet, ka dzirde ir laba un valoda attīstās normāli, tad bērnu pie ausu speciālista ieteicams aizvest pirms skolas gaitu uzsākšanas. Tad mediķis apskata austiņas, vai nav kāda hroniska saslimšana, kas būtu jānovērš, vai dzirde normāla un līdz ar to arī bērnam valoda attīstīta.

Cilvēkam, kuram vienreiz ārsts konstatējis ausu sēra korķi, arī turpmāk jāseko līdzi savām ausīm, lai tajās neuzkrātos pārlieku lielā daudzumā sērs, kas nespēj pats izvadīties no auss ejas. Cilvēks, kurš reizi dzīvē sastapies ar sēra korķi, jau zinās kā rīkoties turpmāk, ja pasliktināsies dzirde. Taču arī ārsta apmeklējuma biežums katram cilvēkam būs individuāls, kādam vajadzēs vērsties pēc palīdzības ik pēc pusgada, bet kādam citam tikai pēc desmit gadiem, lai atbrīvotu auss eju no sēra korķa.


Ja cilvēks samierinās ar sēra korķi ausī un turpina ar to staigāt, nekas labs nav gaidāms, jo dzirde pati no sevis neatjaunosies un turpināsies diskomforts. Lai atbīvotos no sēra korķa nekādā gadījumā nedrīkst ausīs bāzt sērkociņus vai ausu tīrāmos kociņus, jo šādi savainosiet ausi, tās bungplēvīti, bet sēru ievadīsiet tikai dziļāk auss ejā.

Reklāma
Reklāma

 

Nav ieteicams ausu mazgāšanā izmantot palīglīdzekļus, jo tas var ātri vien novest pie ausu ārsta apmeklējuma, kā arī pārmērīga ausu tīrīšana, ausīs var noārdīt nepieciešamo ādas mikrofloru.

 

Ausi var tīrīt tiktālu, cik tajā ieiet mazais pirkstiņš, lai auss ir tīra un estētiski izskatās. Nav ieteicams ausu mazgāšanā izmantot palīglīdzekļus, jo tas var ātri vien novest pie ausu ārsta apmeklējuma, kā arī pārmērīga ausu tīrīšana, ausīs var noārdīt nepieciešamo ādas mikrofloru. Ausīs nedrīkst pūst arī smaržas, jo smaržu komponenti var iznīcināt dabisko mikrofloru.

 

Ārējās auss ejas iekaisums

Speciālisti stāsta, ka pēdējos gados vērojama tendence, ka cilvēki daudz biežāk slimo ar  ārējās auss iekaisumiem. Tas tiek skaidrots ar staigāšanu bez cepures, nepareizu antibakteriālo līdzekļu lietošanu ausu slimību ārstēšanā, arī peldēšanos baseinā un neparūpēšanos par ausīm pēc tā apmeklējuma. Par ārējās auss iekaisumu var liecināt izdalījumi no auss, dzirdes pasliktināšanās, dažādas intensitātes troksnis ausīs. Ārējās auss iekaisumu var izraisīt arī sēnītes. To skaidro ar organisma disbakteriozi, pretestības spēju samazināšanos. Biežāk sastop bērniem. Daudz nepatīkamu brīžu gan pieaugušajiem, gan bērniem sagādā ārējās auss furunkuloze, kad iekaisumu radījuši mikrobi, piemēram, nepareizi tīrot ausis un traumējot ārējo dzirdes kanālu. Ja ir aizdomas par iekaisumu ausī, vajadzētu doties pie ģimenes ārsta vai otorinolaringologa, jo zem vienādiem simptomiem var slēpties dažādas nopietnības slimības. Reizēm tās pāriet pašas no sevis, reizēm ir nepieciešama intensīva ārstēšana.

 

Vidusauss iekaisums

Vidusauss iekaisums ir ļoti nepatīkama kaite, kas ir viena no visbiežāk sastopamajām slimībām zīdaiņiem un bērniem. Zinātnieki ir aprēķinājuši, ka ASV līdz divu gadu vecumam vairāk nekā 60% bērnu ir pārcietuši vismaz vienu akūtu vidusauss iekaisuma epizodi. Šīs infekcijas simptomi var būt drudzis, nervozēšana, pastiprināta acu asarošana, uzbudinājums, velkošas sāpes ausī. Ja parādās minētās pazīmēs, noteikti jādodas pie ārsta, īpaši, ja saslimis ir bērns, jo bērnam dzirdes kanāls ir īsāks nekā pieaugušajiem, un infekcijai no aizdegunes līdz vidusausij arī ir īsāks ceļš. Vidusauss iekaisuma gadījumā ne vienmēr tiek noteikts gultas režīms, tāpēc, dodoties ārā, apģērbu izvēlies atbilsoši gadalaikam, laika apstākļiem un aktivitātēm. Pēc vidusauss iekaisuma izārstēšanas ieteicams veikt pārbaudi, vai ar dzirdi viss ir kārtībā. Nereti pasliktinātas dzirdes dēļ var būt sliktākas sekmes mācībās visu vecumu cilvēkiem.

 

Kā pasargāt sevi un tuvākos?

• Lai pasargātu ausis no iekaisuma, ieteicams aukstā un vējainā laikā valkāt cepuri. To ieteicams vilkt arī tad, kad šķietami jau kļuvis silts.
• Lai arī kļūst siltāks un gribas plaši atvērt visus logus, izvairies no caurvēja!
• Ja dodies uz baseinu, pārliecinies, ka pēc peldēšanas ausīs nav palicis ūdens!
• Auss iekšpusē ir ļoti jutīga, tāpēc nebaksti ausis ar pirkstu, sērkociņiem un citiem nepiemērotiem priekšmetiem, bet ausu tīrīšanai iegādāties speciālus tam domātus līdzekļus.
• Ja ir aizdomas par iekaisumu ausī, dodies pie ārsta, jo ielaista kaite var radīt nopietnus draudus dzirdei. Tāpat atceries, ka sāpes ausī ne vienmēr liecina par iekaisumu. Tā var būt arī kāda cita slimība.
• Neklausies pārāk bieži mūziku austiņās, jo šāds troksnis rada pārāk lielu slodzi ausīm.