Piesakies bezmaksas pārbaudei pie onkologa!

10. maijā, no plkst. 14:00 – 16:00, Eiromelanomas dienas ietvaros Latvijas Onkoloģijas centra poliklīnikā, Rīgā, Hipokrāta ielā 4, bez maksas un bez nosūtījuma būs iespēja veikt dzimumzīmju apskati un saņemt onkologu konsultācijas. Akcijā iesaistās 7 ārsti – onkologi. Lai pieteiktos, lūgums iepriekš zvanīt uz reģistratūru pa tālruni 67000610.

Foto iesūtījusi Inese Stuģe, mammam.lv reģistrētā mamma

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Inese Stuģe, mammam.lv reģistrētā mamma

Melanoma ir viens no ādas ļaundabīgo audzēju veidiem, kuras attīstību galvenokārt provocē pārmērīgi saņemts ultravioletais starojums. Salīdzinot ar citām onkoloģiskajām saslimšanām, melanomu bieži konstatē gados jaunākiem cilvēkiem un arī tās norise mēdz būt agresīvāka. „Melanoma ļoti reti kad sastopama bērniem, bet pēc 18 gadu vecuma saslimstība ar to būtiski palielinās”, saka Rīgas Austrumu slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centra onkologs Aleksandrs Derjabo un turpina: „Kad es sāku strādāt, uzskatīja, ka ļaundabīgie audzēji galvenokārt ir pusmūža cilvēku slimības, bet tagad es nereti redzu divdesmit, divdesmit piecus gadus vecus pacientus ar melanomas diagnozi.” Pētījumi liecina, ka pēdējā laikā ļaundabīgos audzējus novēro par 10 – 15 gadiem jaunākiem cilvēkiem nekā agrāk.

Vietā, kur attīstās ļaundabīgi veidojumi, cilvēkam var būt dedzināšana, kņudēšana, sāpes vai citas nepatīkamas sajūtas. Ja līdztekus tam novēro kādas redzamas izmaiņas ar pigmentveidojumiem – vai nu tie rodas no jauna, vai maina savu krāsu, izmēru, vai sāk viegli traumatizēties, izčūlot, tad tas jau ir signāls, ka jāvēršas pie ārsta. Aleksandrs Derjabo: „Pirmkārt, jau pie ģimenes ārsta, kas vajadzības gadījumā nosūtīs pie dermatologa un onkologa. Ne jau vienmēr pārmaiņas ādā izrādīsies ļaundabīgas. Ir ļoti daudz citu patoloģiju, bet modrība nepieciešama, lai nepalaistu garām bīstamu, dzīvību apdraudošu slimību,” saka onkologs.

Reklāma
Reklāma