12 ēdamlietas, kas padarīs tevi par 10 gadiem jaunāku

Neiznieko savu dzīvi, sapņojot par serumu, kas ar vienu burvju pieskārienu nodrošinātu tev mūžīgu jaunību. Jo tu pati vari daudz darīt, lai būtu formā un aizkavētu novecošanas procesus, ēdot dažus noteiktus pārtikas produktus. Piemēram, tos, kas īpaši labi rūpējas par tavu asinsriti, muskuļiem, kauliem un ādu.

12 ēdamlietas, kas padarīs tevi par 10 gadiem jaunāku

FOTO: Shutterstock.com

Daži sāk no tā baidīties, sasniedzot 30 gadu vecumu vai piedzimstot bērniem. Citi par to nedomā, līdz sāk izjust pirmās pazīmes, ka viņu ķermenis vairs nav tik jauns. Kad tu sāc domāt par sava ķermeņa novecošanu, tev jāzina, ka tu neesi spiesta sēdēt rokas klēpī salikusi un to vienkārši pieņemt.


Tiesa, ir gandrīz dabas likums, ka cilvēka ķermenis, kļūstot vecāks, mainās. Bet tu jau laikus vari pati nolemt, kad dabai ļauts tevi panākt. Un lielā mērā tas ir atkarīgs no tā, ko tu ēd.


Tu vari aktīvi izmantot veselīgus pārtikas produktus, lai uzturētu sevi labā formā. Pareizie pārtikas produkti var ietekmēt novecošanas procesus vairākos pozitīvos veidos, piemēram, tie var darboties pret procesiem, kas palielina šūnu dalīšanos, ādas sažūšanu un elastības zaudēšanu, kaulu atkaļķošanos un muskuļu šūnu zudumu. Tādēļ šajās lappusēs minēto 12 pārtikas produktu izmantošana uzturā ir labs ieguldījums tavā nākotnē.

Ēd produktus, kas uztur tevi labā formā!

 

LINSĒKLU EĻĻA padara ādu maigu un elastīgu

Efekts: eļļa padara ādu svaigu un elastīgu.

Aktīvā viela: n-3 taukskābe — alfa linolēnskābe. Kā darbojas: taukskābes iekļūst ādas šūnu membrānā un uzlabo šķidruma un barības vielu uzņemšanu. Tās atvieglo šūnu atbrīvošanos no atkritumvielām.

Rīkojies šādi: iegādājies labu, nerafinētu linsēklu eļļu un izmanto to salātu, konditorejas izstrādājumu un cita ēdiena pagatavošanā. Tikai viena tējkarote dienā dara brīnumus ar sausu un nogurušu ādu.

Padoms: treknas zivis ir laba alternatīva linsēklu eļļai. Tu vari izvēlēties arī cita veida augu eļļu, piemēram, valriekstu vai mandeļu eļļu.
 


OMĀRS palielina aizsargspējas

Efekts: stiprina imūnsistēmu.

Aktīvā viela: selēns. Kā iedarbojas: selēns ir viens no spēcīgākajiem dabā sastopamajiem antioksidantiem, kas aizsargā organisma šūnas no brīvo radikāļu un citu kaitīgu vielu iedarbības.

Rīkojies šādi: pāris reizes nedēļā ēd vēžveidīgos, papildinot tos ar citiem labiem selēna avotiem.

Padoms: Brazīlijas rieksti ir cits brīnišķīgs selēna avots. 40 grami Brazīlijas riekstu sniedz organismam nepieciešamo selēna dienas devu. Labs selēna avots ir, piemēram, tuncis, skumbrija un vistas gala.
 


TĪTARA GAĻA stiprina muskulatūru

Efekts: saglabā muskuļu masu un palīdz tev būt slaidai.

Aktīvā viela: proteīns. Kā iedarbojas: proteīni aizvieto nolietotos muskuļaudus, tādēļ ar to palīdzību iespējams samazināt muskuļu masas zudumu. Proteīns lieliski rada sāta sajūtu, tāpēc kārtīga tītara gaļas porcija vakariņās var kļūt par svarīgu ieroci, ja vēlies ieturēt slaido līniju.

Rīkojies šādi: vakariņās ēd liesu tītara gaļu un arī brokastīs droši liec to uz maizes. Viena 150 g tītara šnicele ir brīnišķīgs proteīna avots. Tas sniedz tev gandrīz 50% no dienā nepieciešamā proteīna daudzuma.

Padoms: tītara gaļas alternatīvas ir, piemēram, vistas gaļa, liesa liellopu gaļa, kā arī liesa zivs.
 


Labās taukvielas padara tevi spēcīgāku

Tā vietā, lai pavisam izslēgtu taukus no savas ēdienkartes, rūpējies, lai tu uzņemtu daudz labas augu eļļas. Taukskābes stiprina imūnsistēmu, kas novecojot bieži vien pavājinās. Turklāt izrādās, ka veselīgās eļļas var novērst tādas slimības kā, piemēram, vecuma plānprātību, uzturēt formā asinsriti un pasargāt no dažām acu slimībām.
 


BRŪNIE RĪSI stiprina matus un nagus

Efekts: stiprina ādu, matus un nagus.

Aktīvā viela: silīcijs. Kā iedarbojas: minerālviela silīcijs ir daudzu organisma procesu sastāvdaļa, tas arī piedalās elastīgu un spēcīgu audu veidošanā. Organismā esošais silīcija daudzums cilvēkam novecojot samazinās, tādēļ ir svarīgi, ka tu uzņem pietiekami daudz šīs minerālvielas.

Rīkojies šādi: daudziem ir problemātiski ar ēdienu uzņemt pietiekami daudz silīcija. Tāpēc ikdienā ēd daudz brūno rīsu vai citus ar silīciju bagātus produktus. Dažādas minerālvielas, piemēram, kalcijs, magnēzijs un kālijs, veicina tā uzņemšanu organismā. Tādēļ ir svarīgi, lai tu ne tikai censtos ēst ar silīciju bagātus pārtikas produktus, bet arī ikdienā ēstu veselīgi un dažādi.

Padoms: silīcijs ir ļoti daudzos pārtikas produktos, piemēram, pupiņās, pilngraudu produktos, sakņaugos un spinātos.



KĀRŠU PUPAS pasargā no trombu veidošanās

Efekts: pasargā no daudzām labklājības slimībām, tostarp sirds un asinsvadu slimībām, stiprina nagus, pasargā no mazasinības.

Aktīvās vielas: šķiedrvielas, dzelzs, A un B vitamīns un daudz citu vielu. Kā iedarbojas: šķiedrvielas dara labu tavai gremošanas sistēmai, palielina sāta sajūtu un līdz ar to mazina cukura līmeņa celšanos asinīs. Šķiedrvielas samazina arī holesterola līmeni. A un B vitamīns un dzelzs pasargā no mazasinības.

Rīkojies šādi: pārsimts gramu kaltētu kāršu pupu ir pietiekami, lai pasargātu tavu organismu no vesela lēruma slimību. Tas attiecas arī uz tādām labklājības slimībām kā sirds un asinsvadu slimības, 2 pakāpes cukura diabēts un dažas vēža formas. Izmanto pupas dažādos sautējumos vai salātos.

Padoms: kāršu pupas, brūnās un baltās pupiņas vienmēr ir jāizmērcē un jāvāra. Tas tāpēc, ka pupiņās ir lecitīns — veselībai kaitīga viela, kas pēc vārīšanas kļūst nekaitīga. Ēd tās kopā ar, piemēram, dārzeņiem un rupja maluma maizi.

 


TUMŠĀ ŠOKOLĀDE novērš saslimšanu ar sirds un asinsvadu slimībām

Efekts: aizsargā no sirds un asinsvadu slimībām, padara ādu tvirtu.

Reklāma
Reklāma

Aktīvās vielas: flavonoīdu grupai piederošie katehīni, kas darbojas kā antioksidanti To sastāvā ir arī stearīnskābe. Kā iedarbojas: antioksidanti pasargā no trombu veidošanās, vienkārši samazinot asinsspiedienu un novēršot kaitīgā holesterīna līmeņa paaugstināšanos. Stearīnskābe ir taukskābe, kas tāpat kā citi tauku veidi ietilpst organisma taukaudos. Augstā kušanas punkta dēļ stearīnskābei ir blīvāka konsistence nekā citām veselīgām taukvielām. Un to burtiski iespējams gan redzēt, gan sajust uz savas ādas.

Rīkojies šādi: pie vakara kafijas vari droši notiesāt vienu vai divus palielus šokolādes gabaliņus. Labāk izvēlies šokolādi, kuras sastāvā ir visvairāk kakao, jo tieši kakao pupiņās ir visas veselīgās vielas.

Padoms: šokolāde ir veselīga, bet baudi to ar mēru. Daži gabaliņi (20 g) dienā ir pietiekami, lai tu gūtu visus tās veselīgos labumus.
 


SARKANĀ PAPRIKA padara ādu jaunāku un muskuļus spēcīgākus

Efekts: padara ādu jaunāku un muskuļus stiprākus.

Aktīvā viela: C vitamīns. Kā iedarbojas: C vitamīns nepieciešams, lai ražotu kolagēnu, kas ir kaulu, skrimšļu, saišu un smaganu stiprā sastāvdaļa. Tam ir liela nozīme arī veselīgas ādas attīstībā. Turklāt kolagēnam ir liela nozīme kā restaurācijas materiālam, kas pēc smagas slodzes ļauj muskuļiem saaugt kopā.

Rīkojies šādi: lai sniegtu organismam nepieciešamo dienas devu, tev jāapēd tikai puse paprikas. Tā kā vitamīnu daudzums karstuma ietekmē ievērojami sarūk, tad. lai gūtu maksimālu labumu no paprikas C vitamīna, vislabāk ēst to svaigu. Pirms ēšanas nesteidzies to sagriezt, jo paprika, kas sagriezta mazos gabaliņos, pakļauta oksidācijai, kā rezultātā daudz no tajā esošā C vitamīna pazūd.

Padoms: šīs īpašības nepiemīt paprikai vien. Tādēļ tu mierīgi vari aizstāt to ar citiem labiem C vitamīna avotiem, kā, piemēram, upenēm, brokoļiem, kivi un galviņkāpostiem. Taču atceries, ka tavs organisms nespēj uzkrāt papildus C vitamīnu, tāpēc uzņem to labi daudz katru dienu.
 


LIESS SIERS stiprina tavus kaulus un stāju

Efekts: stiprina kaulus un nodrošina to, ka mugura nesakumpst. Tas arī samazina invaliditāti radošu kaulu lūzumu risku.

Aktīvā viela: kalcijs. Kā iedarbojas: kalcijs ir mūsu kaulu struktūras svarīgākais elements. Ja rūpējies par to. lai uzņemtu pietiekami daudz šīs minerālvielas, tu vari izvairīties no kalcija zuduma kaulos ne vairāk kā nepieciešams.

Rīkojies šādi: otrajās brokastīs apēd pāris šķēlītes liesa siera ar zivi, piemēram, siļķi, skumbriju vai mencas ikriem. Zivīs ir daudz D vitamīna, kas ir priekšnoteikums, lai sierā esošais kalcijs tiktu maksimāli izmantots. Dienas laikā jāēd arī citi ar kalciju bagāti pārtikas produkti, jo organisma nepieciešamība pēc tā ir salīdzinoši augsta.

Padoms: ja dienu sāc ar porciju auzu putras ar pienu, esi sniegusi organismam tā pirmo kārtīgo kalcija devu. Dienas laikā vari kā mazas uzkodas apēst nedaudz mandeļu. Ja vakarā notiesā vienu spinātu porciju, tad organisms ir saņēmis tam nepieciešamo dienas devu.               
 


AKNAS sniedz enerģiju un veselīgu ādas krāsu

Efekts: sniedz veselīgu ādas krāsu, stiprus nagus un enerģiju, ja tev trūkst dzelzs.

Aktīvā viela: dzelzs.

Kā iedarbojas: dzelzij ir dzīvībai svarīgais uzdevums rūpēties par skābekļa transportēšanu organismā. Tādēļ pat neliels dzelzs trūkums var tevi padarīt ievērojami bālāku.

Rīkojies šādi: centies uzņemt pietiekami daudz dzelzs, it īpaši, ja tev ir spēcīgas menstruācijas. Grilētas aknas ir ne tikai liesas un bagātas ar proteīniem, bet arī fantastisks dzelzs avots.

Padoms: īpaši daudz dzelzs ir sarkanajā gaļā, iekšējos orgānos un pilngraudu produktos, kā arī, piemēram, rozīnēs. C vitamīns veicina dzelzs uzņemšanu, tāpēc vēlams pie gaļas ēst arī dārzeņus.
 


INGVERS pasargā no locītavu sāpēm

Efekts: pasargā no sāpīgas artrozes.

Aktīvās vielas: aso garšu radošās mikroskopiskās vielas, piemēram, cingerols. Kā iedarbojas: Šis aromātiskās vielas piedalās organisma vielmaiņas procesā, kas ir sāpju cēlonis. Tās mazina iekaisumu un salabo locītavu skrimšļus.

Rīkojies šādi: pievieno nedaudz rīvēta ingvera, gatavojot ēdienu, piemēram, sautējumiem

Padoms: artrozi var ārstēt un no tās izvairīties, ēdot veselīgi. Taču jāizvairās arī no ķermeņa pārslodzes vai nepareizas noslogošanas. Var palīdzēt arī veselīgās n-3 taukskābes.
 


MELLENES uztur ķermeni formā

Efekts: stiprina visu imūnsistēmu un pasargā redzi. Aktīvās vielas: antocianīni (tumšās krāsvielas) un daudz C vitamīna.

Kā iedarbojas: abas vielas ir īpaši labas cīņā pret agresīvajām skābekļa molekulām, kas spēj iznīcināt organisma šūnas un veicināt holesterīna līmeņa paaugstināšanos. Antocianīni labi ietekmē redzi, jo veicina spēju pielāgoties mainīgai gaismai.

Rīkojies šādi: uzvāri gardu melleņu ķīseli, pieber sauju ogu jogurtam, izmanto tās, cepot augļu kūku vai izvāri melleņu ievārījumu. Šeit galvenais princips — jo vairāk ogu, jo labāk.

Padoms: laba melleņu alternatīva ir, piemēram, upenes, kazenes un korintes.
 


SARKANVĪNS uztur tavus asinsvadus veselus

Efekts: samazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām

Aktīvās vielas: alkohols un antioksidanti.

Kā iedarbojas: alkohols paaugstina veselīgā HDL holesterīna līmeni asinīs, kas attīra asinsvadus no kaitīgā LDL holesterīna. Antioksidanti vienlaikus novērš iespējamu LDL holesterīna palieku oksidēšanos. kas var novest pie kaitīgās asinsvadu pārkaļķošanās.

Rīkojies šādi: ik dienas palutini sevi ar vienu vai divām glāzēm sarkanvīna, bet ne vairāk, jo lielos daudzumos tas var kaitēt veselībai.

Padoms: alkohols var palielināt risku saslimt ar krūts vēzi, bet, ja tu uzturā lieto daudz folskābes, risks samazinās.
 


Mazās ogas samazina ķermeņa izmaiņas

Ogas ir radītas, lai uzturētu ķermeni stipru. Mazie krāsainie augļi var tev piedāvāt daudz labumu. Mellenes var pasargāt no atmiņas zuduma vecumdienās, jo tās veicina dopamīna izdalīšanos, kas stiprina smadzeņu šūnu spēju sazināties vienai ar otru. Mellenēs esošais karotīns uzlabo redzi un pasargā no vistas akluma. Ar dzīvniekiem veiktie izmēģinājumi pierādījuši, ka upenes var par 80 procentiem samazināt vēža šūnu daudzumu zarnās.