Rauga mīkla. Mīklas gatavošana bez ierauga

 10. augusts 2009 23:05 Recepte  skatījumi: 12410



Miltus izsijā, lai atdalītu piemaisījumus un piesaistītu vairāk gaisa, kas veicina rauga sēnīšu attīstību. Raugu samaisa ar siltu ūdeni, miltiem un siltā vietā raudzē 15 – 20 minūtes (100 g rauga, 150 g ūdens, 25 g miltu). Līdz 35 grādiem sasildītā pienā vai ūdenī izšķīdina sāli un cukuru, pievieno sakultas olas, raugu, izsijātus miltus (apmēram 5 – 6% miltu atstāj izstrādājumu veidošanai) un samaisa viendabīgu mīklu. Tad pievieno saputotus, mīkstus taukus un mīca, līdz mīkla atlec no rokām un trauka malām, nolīdzina, pārkaisa ar miltiem. Trauku pārsedz ar vāku vai tīru drānu un siltā vietā mīklu raudzē 3 – 3 ½ stundas. Pēc vienas stundas mīkla ir palielinājusies tilpumā 1,5 – 2 reizes, tad to saspaida, lai atdalītu ogļskābo gāzi, kas traucē rauga sēnīšu attīstību, un turpina raudzēšanu vēl 1 – 2stundas. Vislabāk rūgšana norisinās, ja mīklas temperatūra ir 25 – 30 grādi.
Mīkla uzrūgusi, ja tā tilpumā palielinājusies 2 – 2,5 reizes un, iespiežot mīklā, dobums lēni izlīdzinās.

Recepte no grāmatas: Latviešu nacionālie ēdieni/Ņ. Masiļūne.- Rīga: Jumava, 2004
 

Sastāvdaļas

1. Cukurs
2. Sāls
3. Olas
4. Ūdens
5. Raugs
6. Milti


0 Pievienot komentāru

Saistītie raksti

Lasi vēl

Kategorijas

Aktuāli

Jaunākais portālāLasīt vairāk

Jaunākie rakstiLasīt vairāk