Paralēlās rotaļas un spēlēšanās kopā jeb Kā rotaļājas mazi bērni

Vai raizējies, ka Tavs bērns labāk izvēlas likt klucīšu torņus viens pats, nevis rotaļāties kopā ar citiem bērniem, un ka mazais savus draugus vēro no attāluma? Neuztraucies! Konkrētā vecumā tas ir normāli.

Spēlēšanās vienatnē vai kopā ir sociālo prasmju attīstības rādītājs bērnam.

FOTO: Shutterstock.com

Spēlēšanās vienatnē vai kopā ir sociālo prasmju attīstības rādītājs bērnam.

Filmās un reklāmās esam raduši redzēt divgadniekus un trīsgadniekus laimīgi rotaļājamies kopā. Un nu Tu redzi savu mazuli, kurš sēž smilšukastē viens pats, vienatnē ceļ smilšu pilis un vēro citus bērnus no attāluma, nevis pievienojas viņiem rotaļās. Vai baidies, ka Tavam bērnam kaut kas kait? Neraizējies! Uzskats, ka bērni jau no mazotnes rotaļājas kopā, turklāt dara to ar lielu prieku, visbiežāk ir kļūdains. Tas ir saistīts ar cilvēku sociālo attīstību. Sākumā mazi bērni lielākoties rotaļājas vieni paši un tikai mazliet – kopā ar citiem.
 

Par bērnu rotaļāšanās prasmēm un īpatnībām konsultē klīniskā psiholoģe, psihoterapeite Līga Bernāte.


Paralēlās rotaļas
Visas manipulācijas ar priekšmetiem, kad bērns tos pārvieto, kārto, griež vai skrūvē tā, lai tie derētu viņa mērķim, ir galvenais mazuļu rotaļāšanās veids. Turklāt šādas rotaļas ne tikai ļauj bērnam just kontroli pār savu pasauli, iepazīstot dažādus priekšmetus un iemācoties tos pielietot, bet arī sagatavo bērnu jau nākamajam rotaļāšanās veidam, kas raksturīgs mazuļiem 18 mēnešu vecumā.

Pirmajā posmā, kas ilgst līdz aptuveni divu gadu vecumam, bērns pārsvarā spēlējas viens pats. Mazais ar prieku izmanto rotaļās dažādus priekšmetus, bet nav ieinteresēts sadarboties ar citiem bērniem.

Ap bērna trīs gadu vecumu Tu jau sāksi pamanīt citu rotaļu veidu, kas tiek dēvēts par paralēlajām rotaļām. Ko tās nozīmē? Pat sēžot kopā, bērni rotaļājas atsevišķi. Viņi uzmanīgi vēro citus bērnus, dažreiz pat atdarina, tomēr neiesaistās savstarpējā komunikācijā. Un tikai ap četru gadu vecumu bērni jau sāk socializēties un iesaistās kopīgās rotaļās.

 

 

Uzskats, ka bērni jau no mazotnes rotaļājas kopā, turklāt dara to ar lielu prieku, visbiežāk ir kļūdains.

 

Reklāma
Reklāma

Bet negaidi, ka viss būs perfekti un bērni uzreiz sāks priecīgi būvēt kopīgus rotaļu klucīšu torņus. Noteikti gadīsies arī dažādi sīki konflikti un ķildas par rotaļlietām, gan arī asaras. Lieki neuztraucies, jo šādas situācijas un šāda bērnu reakcija ir absolūti normāli. Bērns vēl tikai iepazīstas ar citiem sabiedrības locekļiem, neskaitot mammu, tēti un vecvecākus, un apgūst pieņemtos noteikumus, lai iekļautos un spēlētos grupā. Bērnam ir jāzina, ka sabiedrībā ir zināmi noteikumi, kas ir jāievēro, piemēram, nedrīkst atņemt citiem rotaļlietas vai izjaukt citu bērnu uzbūvētās klucīšu konstrukcijas. Tas ir Tavs vecāka uzdevums atbalstīt mazo, kad viņš sper pirmos soļus, lai sāktu socializēties ar citiem. Kā varam to izdarīt? Pārdomātas un gudras rotaļas būs labākais veids.


Kā iespējams atbalstīt bērnu, kad viņš sāk socializēties ar citiem?
Daudzi vecāki prāto, vai nepieciešams pamudināt bērnu rotaļāties kopā ar citiem bērniem, un īsti nezina, kā reaģēt uz pirmajiem konfliktiem bērnu grupā. Likums ir vienkāršs – nav vēlams spiest bērnu darīt kaut ko. Ja viņš vēl nav gatavs pāriet no paralēlajām uz kopīgām rotaļām, mēģinājums paātrināt šo procesu var nodarīt vairāk ļauna nekā laba. Tomēr ir vērtīgi parādīt bērnam, ka rotaļāties kopā ar citiem ir ļoti jautri, un sagādāt bērnam rotaļlietas, kas derēs kopīgām rotaļām, kā, piemēram, LEGO®  DUPLO®  “Mans pirmais vilciena komplekts”.


Šajā komplektā iekļauts liels daudzums klucīšu un vairāk nekā 55 cm sliežu, kas lieliski derēs, lai kopā ar citiem būvētu vilcienus un sliežu ceļus. Divas LEGO® DUPLO® figūras - vilciena mašīnists un bērns – veicinās lomu spēles. Bet kā pareizāk rīkoties konfliktsituāciju gadījumā? Ja rodas kāda ķilda, sākumā pavēro bērnus un dod viņiem iespēju atrisināt situāciju pašiem. Ja situācija arvien saasinās un vairs nav redzama izlīguma iespējamība, ir laiks iejaukties. Mierīgi pajautā bērniem, kas īsti ir noticis. Tad izrunā situāciju un paskaidro viņiem, kāpēc radās šis konflikts. Nobeigumā piedāvā idejas, kā atrisināt to mierīgā ceļā. Šādā veidā Tu palīdzēsi bērniem apgūt sarežģīto un tik vērtīgo konfliktu risināšanas mākslu, un nākamreiz bērni varbūt jau pratīs atrisināt sarežģījumu pašu spēkiem.


Padomi radošai jautrībai

Vilciens ir klāt

LEGO® DUPLO® “Mans pirmais vilciena komplekts” ir ideāli piemērots, lai sāktu rotaļas kopā ar citiem bērniem. Tāpēc turi to pa rokai, kad pie bērna ierodas ciemiņi vai paši braucat ciemos pie draugiem. Tā kā kopīgas rotaļas trīsgadniekiem un četrgadniekiem nav tik ierasta aktivitāte, sākumā vari mazliet palīdzēt, izdomājot spēles noteikumus. Tas būs labs priekšnosacījums, lai bērni jautri pavadītu laiku un samazinātu konfliktu rašanās iespēju.

Pastāsti bērniem ko vairāk par vilcieniem – piemēram, par to, ka katram ir savs uzdevums, ir cilvēki, kas būvē vilcienus, un ir cilvēki, kas veido sliežu ceļus. Tad sadali lomas – viena bērna uzdevums būs būvēt vilcienu un otra - likt sliedes. Pēc tam pastāsti vairāk par dzelzceļa stacijas darbu, par to, ka ir vilciena mašīnists, kas kontrolē vilcienu, un ir pasažieri, kas iegādājas biļetes, lai tajā brauktu. Sadali šīs divas lomas bērnu starpā, uzraugi, lai sākas jauka lomu spēle, un tad vari vērot, kā norit bērna pirmā kopīgā rotaļa ar jauno draugu.




LEGO
® DUPLO® “Mans pirmais vilciena komplekts” (10507)
LEGO® DUPLO® “Mans pirmais vilciena komplekts” iepazīstina bērnu ar vilcienu pasauli un būvēšanas prieku. Izveido krāsainu vilcienu ar tvaika lokomotīvi un skaņas efektiem, pasažieru vagonu, staciju ar kases lodziņu, degvielas sūkni un luksoforu. Liels skaits DUPLO klucīšu un sliežu ceļu — tas ir teicams komplekts visjaunākajiem būvniekiem, lai varētu nodoties stundām ilgām radošām rotaļām ar vilcieniem. Iekļautas 2 DUPLO figūras - vilciena mašīnists un bērns.