Dažviet rindā pie ārsta jāgaida... pusotru gadu

Pirmklasnieks tikko uzsācis skolas gaitas. Tā tomēr ir papildus slodze mugurai, tādēļ, lai pārliecinātos par bērna stāju un muguras veselību, devāmies uz konsultāciju pie rehabilitologa Rīgā Šarlotes poliklīnikā, kur atrodas arī ģimenes ārsts. Augusta sākumā, kad saņēmu nosūtījumu no ģimenes ārsta, atvasi pierakstīju ātrākā iespējamā laikā - uz oktobra beigām. Tā diena beidzot pienāca. 

Galvenais secinājums - ja ļoti meklē, ir iespējams atrast vietu, kur tikt pie speciālista patiešām raiti. Taču tas uzreiz nenozīmē, ka tuvu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Galvenais secinājums - ja ļoti meklē, ir iespējams atrast vietu, kur tikt pie speciālista patiešām raiti. Taču tas uzreiz nenozīmē, ka tuvu.

 

Rehabilitoloģe atzina, ka skolas sākums tiešām rada papildus slodzi mazā skolēna mugurai, tādēļ par ļaunu nenāktu vizīte pie ergoterapeita, kurš izstāstītu, kā pareizi sēdēt skolas solā un mājās pie rakstāmgalda, kā pareizi noregulēt skolas somu un kā atbrīvot muguras muskuļus mācību pauzēs. Es par to nopriecājos, jo speciālista stāstītais bērnam vienmēr liekas ļoti svarīgi un vērā ņemami. 

Vēl speciāliste nozīmēja 10 vingrošanas nodarbības fizioterapeita uzraudzībā, lai skolnieks apgūtu vingrinājumus, ko pēc tam veikt mājās, un 10 muguras masāžas, lai "iekustinātu un izkustinātu muskuļus". Jauki!

Taču uzreiz sekoja brīdinājums - noteikti būs jāmeklē, kur rehabilitācijas pakalpojumus saņemt, jo Rīgas 1. slimnīcā ir rindas. Es gan teiktu - Rindas, jo gaidīšanas laiks uz masāžu ir 330 dienas, pie fizioterapeita - 580 dienas. Te vietā atgādināt, ka gadā ir 365 (garajā gadā 366) dienas!!!!!!!!!!

 

Rīgas 1. slimnīcas rehabilitācijas nodaļas koordinatore laipni izstāstīja, ka pastāv arī paātrinātā rinda patiešām nopietniem gadījumiem. Mans skolēns, par laimi, šajā kategorijā neiebilst. Lai nebūtu jāgaida tik bezgalīgā rindā, ieteica izmantot vietni Rindapiearsta.lv un meklēt vietu, kur rindas ir īsākas. Sacīts - darīts! 

 

Rindapiearsta.lv

Kā zināms, Nacionālais veselības dienests ir izveidojis vietni Rindapiearsta.lv, kur ikviens, kurš vēlas saņemt medicīnas pakalpojumu kvotu ietvaros, var meklēt medicīnas iestādes, kur pakalpojums pieejams ātrāk. 

Visilgāk konsultācija pie ergoterapeita jāgaida SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas" stacionārā ''Biķernieki" - 850 (!!!!!!!!!!!!!) dienas, "Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcā"- 180 dienas. Ir vietas, kur rinda stiepjas 122 dienu garumā (AS "Veselības centru apvienība" struktūrvienībās "VCA veselības centrs Aura R" un "VCA veselības centrs Pļavnieki"). 47 dienas jāgaida vietā ar nosaukumu A/S "EZRA-SK" Rīgas slimnīca "Bikur Holim", 10 dienas - rehabilitācijas centrā "Mēs esam līdzās". Ir vietas, kur rindu nav. Tās pēc 2017. gada septembra datiem ir, piemēram, AS "Veselības centru apvienības" struktūrvienībā "VCA Juglas medicīnas centrā", Jūras medicīnas centra Vecmilgrāvja slimnīcā, kā arī VSIA "Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā" un saistītajās iestādēs. 

 

Reklāma
Reklāma

Ārstniecisko vingrošanu pie fizioterapeita piedāvā salīdzinoši vairāk vietās, taču situācija līdzīga - gaidīšana rindā ir no 800 dienām (stacionārā "Biķernieki") un 580 dienām (Rīgas 1. slimnīcā) līdz pat situācijai, ka rindu nav (Jūras medicīnas centra Vecmilgrāvja slimnīcā, AS "Veselības centru apvienības" struktūrvienībā "VCA medicīnas centrs Vesels",  VSIA "Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā" un saistītajās iestādēs). Daži skaitļi par citām iestādēm: "Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcā" gaidīšanas laiks - 6 dienas, Rīgas 2. slimnīcā - 10 dienas, rehabilitācijas centrā "Mēs esam līdzās" - 15 dienas.

 

Lai saņemtu muguras masāžu, visilgāk rindā jāgaida Rīgas 1. slimnīcā - 330 dienas, "Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcā" - 120 dienas, AS "Veselības centru apvienības" struktūrvienībā "VCA medicīnas centrs Vesels" jāgaida 31 diena, līdzīgs laiks ir AS "Veselības centru apvienība" struktūrvienībā "VCA veselības centrs Aura R". Vietas, kur rindu nebūtu, atradu maz. Vairākas vietas tika piedāvātas ārpus Rīgas (Ķekavā un Saulkrastos), Rīgā piedāvātā vieta - jau iepriekš minētā Jūras medicīnas centra Vecmilgrāvja slimnīcā. 

 

Kādēļ citur ir rindas, bet citur to nav?

Pētot sarakstus, radās jautājums - kādēļ vienās veselības iestādēs rindas ir nesaprātīgi garas, bet citviet pie speciālista var tikt jau nākamajā dienā? To vaicāju Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājai Evijai Štālbergai. Viņa pauž, ka iemesli iespējami vairāki. Pirmkārt, pacientiem ir tiesības izvēlēties vietu, kur saņemt pakalpojumu, jāņem vērā arī katra pacienta vēsturiskā pieredze - ja iesācis speciālistu apmeklēt kādā konkrētā vietā, tad, visticamāk, vēlēsies tur arī turpināt arī tad, ja būs mainīta dzīvesvieta. Evija Štālberga skaidro, ka dažkārt rindas veidojas arī tādēļ, ka pierakstās rindās vairākās vietās. Un neatsaka, ja konsultācija sagaidīta citā vietā. Lai izlīdzinātu rindas, Nacionālā veselības dienesta pārstāve aicina izmantot vietni Rindapiearsta.lv, lai pakalpojumu saņemtu pēc iespējas ātrāk. 

 

Galvenais secinājums - ja ļoti meklē, ir iespējams atrast vietu, kur tikt pie speciālista patiešām raiti. Taču tas uzreiz nenozīmē, ka tuvu. 

Mēs dzīvojam Rīgas centra rajonā, līdz ar to pakalpojumus gribētos saņemt salīdzinoši sasniedzamā vietā. Taču tuvākais, ko atradu - Vecmīlgrāvis. Rezultātā nāksies pārplānot tuvākos pāris mēnešus, lai bērnu izvadātu. Turklāt gribētos, lai šo braucienu dēļ nav jākavē skola. Redzēs, kā veiksies!

 

Foto: Artūrs Martinovs