Jaunajā milzu rotaļu laukumā Rīgā zēns salauž abas rokas

Mediķiem nav statistikas par bērnu traumatismu spēļu laukumos, taču Bērnu slimnīcas ārsti saka - negadījumu nav maz. Īpaši daudz pacientu ir tad, kad tiek atklāts kāds jauns rotaļu laukums. 

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Atbildīgie aicina vecākus rūpīgāk pieskatīt bērnus, bet mediķi saka, ka ar 15 gadus veciem pusaudžiem tas nav reāli. 

13 gadus vecais Roberts vēl guļ pēc operācijas. Lauztas un ģipsī ir abas rokas. Viena cietusi mazāk, otra savainota stipri. Kā stāsta mamma, svētdien, 24. septembrī, dēls ar draugiem aizgāja uz Centra sporta kvartāla rotaļu laukumu, un tad piezvanījis, ka nokritis no šūpolēm.

“Viņš teica, ka ātrums bija tik liels, ka nevarēja noturēties, nokrita un piezemējās uz abām rokām no 3 metru augstuma,” stāsta zēna mamma Natālija Kalna.

7000 kvadrātmetru lielo, moderno Centra sporta kvartālu Krišjāņa Barona ielā oficiāli atklāja vien septembra vidū. Aizvadītās nedēļas nogalē bijis daudz apmeklētāju.

Bērniem līdz 18 gadiem, ienākot sporta laukumā, jābūt kopā ar vecākiem vai pieaugušo. 

“Mums ir tāda tendence -  tiklīdz kas jauns, ar lielu ažiotāžu tiek atvērts un izreklamēts. Ir piemēram, kaut kāds rotaļu laukums vai bērnu izklaides centrs, vai vēl kaut kas. Mēs jau parasti zinām, ka pirmajās pāris nedēļās pēc atvēršanas mums būs klienti no turienes. Šī reize nav izņēmums,” saka Upenieks.

Vairumā gadījumu tas ir kritiens no augstuma, piemēram, līdztekām. “Lai arī tas ir jauns un sertificēts, standartiem atbilstošs aprīkojums, tas pilnībā neizslēdz traumas gūšanas iespēju,” saka saka bērnu ķirurgs Jānis Upenieks.

Reklāma
Reklāma

Bērnu laukuma vadītāja Inese Ļubinska sarunā ar LTV uzsvēra - drošību laukumā uzmanot seši cilvēki un 19 novērošanas kameras. Viņa aicināja bērnus lasīt noteikumus, ievērot brīdinājumus un ierīču lietošanas ierobežojumus, kas rakstīti uz zīmēm. Bērniem līdz 18 gadiem, ienākot sporta laukumā, jābūt kopā ar vecākiem vai pieaugušo. Savukārt vecākiem jābūt atbildīgiem par saviem atvasēm.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) nav saņēmis sūdzības par jauno rotaļu laukumu. Taču centra eksperti  apsver iespēju veikt riska novērtējumu. Šobrīd nav normatīvo aktu, lai PTAC pārbaudītu katru uzbūvēto laukumu. 

PTAC vadītāja Baiba Vītoliņa uzsver, ka daudz lielākas raizes vieš vecie, no padomju laikiem palikušie laukumi, kur daudzas iekārtas neatbilst normatīvo aktu prasībām. Jau pirms diviem gadiem vairākām pašvaldībām aizrādīts par bīstamām šūpolēm un karuseļiem, kas var radīt smagas traumas, taču nekādi uzlabojumi nav veikti.

Visu sižetu skaties LSM.lv