Iemesls negulēt! Rīgā ies vaļā "Baltas naktis". 6 TOP objekti, kurus vērts apmeklēt ģimenēm

Nedēļas nogalē, naktī no 5. uz 6.septembri, Rīgā norisināsies mūsdienu kultūras forums “Baltā nakts”. Šajā naktī vairāk nekā 50 vietas Rīgā apdzīvos laikmetīgās mākslas un kultūras pārstāvji no Latvijas, Francijas, Austrijas, Vācijas, Lielbritānijas un citām valstīm. Esam sagatavojuši top 5 pasākumu apskatu, kuros interesanti varētu būt arī lielākiem un mazākiem bērniem. Tātad - pēc "Tēvu dienas festivāla 2015" tālāk laižam baudīt mūsdienu mākslas un zinātnes sintēzi. 

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.


Iepazīsti Pārdaugavas senākās Zundas sādžas dzīvi 
Pārdaugavas senākā ciema Zunda darbīgo iedzīvotāju ikdiena tiks celta jaunā gaismā. Bērni un vecāki, jaunieši un seniori gaidīti Pārdaugavas ciema sētā, lai izjustu, iepazītu un pieredzētu Daugavas zudušā pārcēlāju ciema vēsturi tagadnē. 

Svētkos sādžas pagalmā tiks atklāta “Pigeon-Bridge” un “Multenkulten” vadītā “Zundas skola”, kurā, izmantojot gaismas un ēnu spēli, bērni un citi interesenti varēs izzināt Zunda ciema vēsturi. No plkst. 19:00 līdz pat plkst. 22:00 enkurnieki un pārcēlāji, brāķeri un mastu šķirotāji, svērēji un mērītāji, zemnieki un tirgotāji, kā arī brekši un raudas, līņi un zuši - ik viens Zunda ciema iemītnieks no jauna ar bērnu rokām tiks radīts un atklāts šodienā. Izjust un izstaigāt Zunda ciema dažādos notikumus bērni varēs “Ēnu teātra”, “Būvē Zundu” un animācijas darbnīcās. 

No plkst. 20:00 vecāki varēs ieritināt bērnus siena ķīpās un mīkstos Pupu Maisos, lai ļautu viņiem baudīt brīvdabas multfilmu kino no “Multenkulten” video arhīviem. Stāsti par dabu, skeitparku būvēšanu un krāsu rašanos, kaķiem un suņiem, dinozauriem, pingvīniem un citiem bērnu piedzīvojumiem būs skatāms vairāku stundu garumā. 

Plkst. 19:00, vēsturience Zinta Valdmane kopā ar ceļabiedriem dosies pastaigā “Zunda neapjaustais vilinājums”. Koncertvietā “Zunda dārzs” no plkst. 20:00 sirreālistiskus sapņu stāstus atskaņos dziedātāja Elizabete Balčus, pa Latvijas ūdens takām vedīs kokļu mūzika ģitāristu izpildījumā. Vairāk informācijas: www.pigeonbridge.com, seko aktualitātēm @Pigeonbridge facebook.

 

 

Gaismas milži no Vācijas " Dundu" Vecrīgā
5. septembra vakarā līdz pat agrām nakts stundām Vecrīgas ielās un Doma laukumā varēs vērot Vācijas  lielformāta gaismas leļļu teātra “DUNDU” performances. Milžus Vecrīgas ielās varēs satapt Doma laukumā plkst. 21.00, 22.00., 23.00 un 24.00, savukārt pārējā laikā “DUNDU” lielformāta gaismas lelles pastaigāsies Šķūņu un Kaļķu ielas apkaimē. Gaismas milžu izdarības vecpilsētas ielās papildinās “dzīvās” mūzikas priekšnesumi grupas “DUNDUMUSIK” izpildījumā.  

“DUNDU” gaismas milži ir gandrīz piecus metrus augstas spilgti izgaismotas lelles, kuras vada vairāki leļļu meistari brīvi pārvietojoties pa pilsētas ielām un iesaistoties improvizētās etīdēs gan ar apkārtējiem, gan apspēlējot dažādus pilsētvides objektus. 

 

 

 

Reklāma
Reklāma

Jauniešu mākslas un zinātnes projekts "Eksperimenti ar staru" 
“Eksperimenti ar staru" ir iniciatīva, kurā skolēni, sadarbībā ar zinātniekiem no Latvijas Universitātes Atomfizikas un Spektroskopijas institūta Rīgas Fotonikas centra, veidos un “Baltajā naktī” prezentēs eksperimentālus mākslas objektus. Skolēnu veidotie mākslas darbi interpretē mūsdienu kultūras foruma tēmu “Gaisma”, ietverot gan netiešu “rainisku" vēstījumu par simboliskiem gaismas avotiem - cilvēkiem, sauli un brīvību, gan tiešu atsauci uz Raiņa saules dzeju “Ave sol!" Jauniešu radošo darbu idejas balstītas fizikā, darbos izmantotas lāzeru un optiskās šķiedras tehnoloģijas. Mākslas darbi tapuši, eksperimentējot ar dažādu krāsu lāzera staru. 5. septembra vakarā Rīgas Fotonikas centra iekštelpās un ārpusē varēs skatīt jauniešu laikmetīgās mākslas izstādi, skatot īpaši “Baltajai naktij” veidotus mākslas objektus, kā arī zinātnieku sniegumā uzzināt ko jaunu par lāzeru un gaismu mūsu dzīvē.

Plkst. 19.00, 20.00, 21.00, 22.00 un 23.00 Izglītojošas zinātnieku lekcijas “Lāzera un gaismas izmantošana ikdienā”.
 

Kino uz sienas 
Dažādās Rīgas vietās nakts tumsā varēs baudīt kino sienas. Projekts norisināsies četrās vietās pilsētas centrā, katrā no tām izrādot citus filmu fragmentus, kas uzņemti no 1913. līdz 2014. gadam, izrādot tos ģeogrāfiski tuvu to uzņemšanas vietām. Programmas garums būs aptuveni 30 minūtes, un tā tiks atkārtota vairākas reizes.
Rīgas Kino muzejā, Peitavas 10 (ieeja no Alksnāja ielas) kino rādīs no plkst. 18:00 līdz 21:00. būs iespēja iepazīties ar vēsturisko Zaķusalu, kāda tā ir iemūžināta Aivara Freimaņa 1974. gada dokumentālajā filmā, kas tapa par spēlfilmu, ‘’Ābols upē”, pievēršoties pašam zvejnieku ciematam Daugavas vidū.

Laika posmā no 21:00 līdz plkst. 01:00 būs iespējams redzēt filmu fragmentu kolāžu no dažādām filmām trīs dažādās vietās vienlaikus: Vecrīgā, Centrāltirgū un kinoteātra ‘’Splendid Palace’’ pagalmā. Katrā vietā būs redzama programma, kas ir īpaši pielāgota konkrētajai videi, izceļot šīs vietas vēsturi kino.
 

Vecrīgā, Jēkaba ielā redzamā filmu fragmentu programma pievēršas Vecrīgai kā pilsētas politiskajam centram, kā arī vietai, kur bērni var netraucēti blēņoties. Tādējādi Vecrīgas ielas ir vienlaikus gan mājas tīrai, bērnišķīgai nevainībai, gan skaudram cinismam un politiskām spēlēm. Piemēram, puiku sniega kaujas Vara Braslas filmā ‘’Ziemassvētku jampadracis’’, bērnu bēgšana no bankas apsargiem Armanda Zvirbuļa filmā ‘’Mazie laupītāji’’, arī Raimonda piedzīvojumi Jāņa Norda filmā ‘’Mammu, es tevi mīlu". 

 

Gaismas blēņu stāsti
Projekta “Gaismas blēņu stāsti” autori - Rīgas 49. pirmsskolas izglītības iestādes darbinieki - aicina atcerēties savu bērnību, gaitas bērnudārzā un kaut uz brīdi atgriezties tajā. Bērnudārza teritorijā būs iespēja veidot “Gaismas lukturus”, mazie apmeklētāji kopā ar vecākiem varēs darboties radošās darbnīcās “Gaismas labirints”, “Gaismas meklēšana”, “Gaismas spēles”. Būs iespēja piedalīties aizraujošā eksperimentā “Kā rodas gaisma”, būt drosmīgiem un doties “Gaismas tunelī”. Pēc nodarbēm uz mirkli atpūsties “Bērnu un ēnu teltī”, kur varēs kopīgi sacerēt “Bērnu blēņu stāstus par Gaismu”. Savukārt pieaugušie kopā ar bērniem varēs spēlēt lielformāta “Gaismas cirku” un “Gaismas lotto”.

 

Gaismas Lab_Oratorija Mežaparkā
Mežaparka skolas dārzā apmeklētājus gaidīs radošā “Gaismas Lab_Oratorija”. Ikviens apmeklētājs varēs pārbaudīt, vai tiešām dažādās vidēs gaismas ātrums ir atšķirīgs, kā gaisma atstarojas Mežaparka priedēs un, vai mūzikas skaņas palīdz gaismai ātrāk izstaroties un kļūt spožākai. “Gaismas Lab_Oratorijā” būs iespēja pašrocīgi izgatavot gaismas nesēju un kļūt par gaismas dizaineri, padarot skolas dārzu vēl skaistāku, noslēpumaināku, veidojot kopēju gaismas izrādi. Gaisma ir atslēgas elements arī “Ēnu teātrim”, ko varēs izmēģināt, izspēlējot iemīļotu autoru bērnu dzejoļus mazās izrādēs. “Gaismas Lab_Oratorijā” gaidāmi arī muzikāli eksperimenti, kuru skaņu audumu veidos dažādu žanru mūzika. Īpaši gaidām eksperimentēt un iesaistīties gribošus bērnus, jauniešus, ģimenes. Viesus gaidīs ciemos no plkst. 18. līdz plkst. 1.00 naktī. 

 

Ar visu " Baltās naktis 2015"  programmu var iepazīties vietnē www.baltasnaktis.lv