Kontracepcijas izvēle - spirāle. Vēsture, ieguvumi, riski

Jau 400 gadus p.m.ē., lai pasargātu sievietes no nevēlamas grūtniecības, dzemdē ar caurulītes palīdzību ievadīja dažādus priekšmetus. Skaidrs bija viens – ja dzemdē atradīsies svešķermenis, tas traucēs iestāties grūtniecībai. Tas ir dzemdes spirāles idejas pirmsākums.

Spirālei ar zelta un vara sakausējumu piemīt baktericīda un pretsēnīšu iedarbība

FOTO: Shutterstock.com

Spirālei ar zelta un vara sakausējumu piemīt baktericīda un pretsēnīšu iedarbība

Rakstu sēriju "Viss par sievietes intīmo veselību" atbalsta Lactacyd Pharma

 

Ar laiku atklājās, ka papildus kaula, sarkankoka vai stikla lodītēm, kas tika ievadītas dzemdē, var izmantot arī metālu – varu, sudrabu un zeltu. Tam ir ne tikai antibakteriāla iedarbība, metāla joni padara mazkustīgus spermatozoīdus, nodrošinot labāku kontracepcijas efektu.  
 

1930. gadā tika radītas pirmās spirāles ar metālu – varu un cinku, bet 1958. gadā tika ielikta pirmā plastmasas intrauterīnā spirāle sievietei, kurai bija alerģija uz metālu.  Spirāles ēra kontracepcijā sākās 60. gados, kad sāka ražot T veida spirāles ar vara stieplīti, kas izdala dezinficējošus jonus.
 

Cēlmetāla pozitīvais efekts
Mūsdienās spirāles ir mazāka izmēra kā senāk un tas ir, pateicoties cēlmetāla un vara sakausējumam. Vēl viena privilēģija – spirālēm ir pieejami dažādi izmēri un ginekologs var piemeklēt atbilstošu spirāles izmēru katrai sievietei. Viena noefektīvākajām kontracepcijas izvēlēm ir zelta spirāle - elastīga un neliela spirāle, veidota no speciāla medicīniska polietilēna, kas pārklāts ar augstas kvalitātes zelta un vara sakausējuma slānīti. Zelta spirāle ir laba izvēle sievietēm, kas vēlas ilgtermiņa kontracepciju un nevēlas, nepanes vai nevar lietot hormonālo vai kādu citu kontracepciju.
 

Vai zināji, ka spirālei ar zelta un vara sakausējumu piemīt baktericīda un pretsēnīšu iedarbība - tā pasargā no iekaisuma procesiem, jo metālu sakausējums iznīcina daļu mikrobu, kas atrodas dzemdes kaklā. Zelta spirāles sastāvā esošais cēlmetāls zelts veido stabilu sakausējumu ar varu, nepieļaujot spirāles fragmentāciju(sīku korozijas produktu atšķelšanos, kas traumē dzemdes gļotādu), kas ir iespējama, lietojot tikai varu saturošas spirāles.
 

Kam piemērota spirāle?
Zelta spirāle ir piemērota jebkurai sievietei, kurai nepieciešama kontracepcija, īpaši sievietēm, kuras tuvāko gadu laikā neplāno grūtniecību (zelta spirāle pasargā no grūtniecības 7 gadus). Tā ir piemērota arī jaunajām māmiņām, kuras baro ar krūti, sievietēm, kuras smēķē, kā arī sievietēm, kurām ir augstāks infekciju risks, piemēram sievietēm, kuras slimo ar cukura diabētu.
 

Vienlaikus spirāle ir atgriezeniska kontracepcijas metode - ja plānotas grūtniecības vai kādu citu apstākļu dēļ jāpārtrauc spirāles lietošana jau ātrāk, vienkārši jādodas pie ginekologa, lai to izņemtu. Šī kontracepcijas metode nesatur hormonus un ir viens no lētākajiem efektīvajiem kontracepcijas veidiem.

 

Ja tev ir jautājumi par kontracepcijas izvēli, jo īpaši, par spirāles izmantošanu, sūti tos mums uz e-pastu redakcija@mammam.lv

Atbildes sagatavos ārsti - ginekologi. 

Reklāma
Reklāma

 

REKLĀMA



Jūties pārliecināta ar Lactacyd Pharma

Lactacyd Pharma piedāvā intīmās kopšanas līdzekļu klāstu, kas ir lieliski piemēroti ikdienai,  kā arī svarīgiem brīžiem, piemēram, grūtniecības laikam un pēcdzemdību periodam. Intīmās kopšanas līdzekļi ir izstrādāti tā, lai tie atbilstu ikvienam sievietes dzīves svarīgajam posmam.
 

Lactacyd Pharma sensitive
Piemērots ikdienas lietošanai, kā arī nedaudz iekaisušai un jutīgai intīmai zonai, jo tam ir pielāgots pH līmenis un formula, kas bagātināta ar bioloģisko pienskābi.
 

Lactacyd Pharma ar antibakteriālu iedarbību
Stiprina intīmās zonas dabiskās aizsardzības spējas. Tas satur dabīgas antibakteriālas vielas, kas palīdz novērst baktēriju vairošanos, kā arī izvairīties no infekcijām un nepatīkama aromāta. Īpaši piemērots grūtniecības laikā, pēcdzemdību periodā un menstruāciju laikā. To var izmantot arī paaugstināta riska situācijās, piemēram, intensīvi sportojot, peldot vai nēsājot cieši pieguļošu apģērbu.
 

Lactacyd Pharma ar mitrinošu iedarbību
Nodrošina ilgstošu intīmās zonas ādas barošanu un mitrināšanu. Pateicoties tā unikālajai  formulai  L2G-complexTM (satur: pienskābi, gliceriloleātu un glicerīnu) tas palīdz atjaunot un pastiprināt delikātās intīmās zonas ādas dabīgo hidrolipīdu slāni. Ieteicams lietošanai menopauzes laikā un pēc tās, kā arī, lai mazinātu sausuma sajūtu intīmajā zonā grūtniecības laikā vai lietojot medikamentus.

Produkti pieejami aptiekās.