Apkopo vēsturiskās atmiņas – Baltijas ceļa stāstus. Piedalies arī tu! FOTO. VIDEO

UNESCO Latvijas Nacionālās komisija īsteno projektu, lai apkopotu Baltijas ceļa stāstus. Tā mērķis ir līdz šī gada beigām apkopot cilvēku atmiņu stāstus, lai tie neatkarīgi no atrašanās vietas kļūtu pieejami arī nākamajām paaudzēm gan virtuālajā vidē, gan muzeju un bibliotēku kolekcijās.

Liepājnieki Baltijas ceļā, no izstādes „Tautas vienotība ceļā uz neatkarību” muzejā „Liepāja okupāciju režīmos”.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Liepājnieki Baltijas ceļā, no izstādes „Tautas vienotība ceļā uz neatkarību” muzejā „Liepāja okupāciju režīmos”.

Ikviens aicināts fiksēt savu Baltijas ceļa pieredzi neatkarīgi no tā, kādā veidā tas piedzīvots: ir piedalījies, izlēmis nepiedalīties vai arī bijis dalībnieks kādā no atbalsta akcijām citur pasaulē. Līdz 30. oktobrim ikviens aicināts aizpildīt Baltijas ceļa stāstu formu, kas pieejama http://www.thebalticway.eu/stasti/ un atzīmēt kartē vietu, kur 1989. gada 23. augustā Baltijas ceļā ir stāvējis. 

 

Visi projekta laikā savāktie stāsti tiks apkopoti Baltijas ceļa 25. gadadienai veltītajā kolekcijā, kas Latvijā tiks nodota glabāšanai Latvijas Nacionālajā vēstures un Latvijas Tautas frontes muzejā kā nozīmīga mantojuma daļa. Digitalizētās fotogrāfijas tiks nodotas Latvijas Nacionālās bibliotēkas un digitālās bibliotēkas „Europeana” arhīvam, Kasjauns.lv informēja Liepājas muzeja muzejpedagoģe Astra Dzērve. 

 

Lietuvā stāsti tiks nodoti Lietuvas Nacionālajam arhīvam, bet Igaunijā – Igaunijas Okupāciju muzejam. Stāstam pievienotais vizuālais materiāls un sniegtā informācija tiks atspoguļota virtuālajā vidē un izmantota pētnieciskiem nolūkiem vai iekļauta vēsturisko liecību popularizēšanas materiālos. 

 

 

25 spilgtākie stāsti Latvijā, Lietuvā un Igaunijā tiks apkopoti Baltijas ceļa 25. gadadienai veltītajā izdevumā, kas ikvienam būs pieejams elektroniskā formātā. 

Baltijas ceļš atmiņās un izjūtās par notikumiem Baltijas valstīs pirms 25 gadiem vienoja ap diviem miljoniem cilvēku. Ir svarīgi šo nozīmīgo notikumu dokumentēt, iekļaujot individuālo pieredzi, lai stiprinātu Baltijas valstu iedzīvotāju kopīgo sociālo atmiņu un nodotu to nākamajām paaudzēm. 

 

Reklāma
Reklāma

Vēsturiskās liecības cilvēki var atstāt ne tikai internetā, bet arī citviet. Piemēram, anketas par piedalīšanos Baltijas ceļā var nodot arī Liepājas muzeja ekspozīcijā „Liepāja okupāciju režīmos” (Klāva Ukstiņa ielā 7/9) skatāmajā izstāde „Tautas vienotība ceļā uz neatkarību”. 

 

Līdz šim savas liecības virtuālajā Baltijas ceļu stāstu bibliotēkā atstājuši teju 2000 cilvēki. Teju 1600 cilvēki kartē atzīmējuši savu atrašanos vietu 1989. gada 23. augustā, bet 250 uzrakstījuši savas atmiņas. 

 

Baltijas ceļš 1989. gada 23. augustā 

 

Teksts: Elmārs Barkāns/ Z. Balčus, A. Gertsons/Liepājas muzejs

Avots: www.kasjauns.lv