Picas mīklas recepte + idejas, ko tai likt virsū

Piedāvājam itāliešu pavāres Marčellas Hazanas picas mīklas recepti. No šīs mīklas cepta pica ir mazliet staipīga, ar brūnu, kraukšķīgu garoziņu. 

Foto: žurnāls Labu Apetīti

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: žurnāls Labu Apetīti

Picas mīkla

4 nelielas picas

Gatavošana 10 minūtes plus 1 stunda 30 minūtes raudzēšanai 

 

Sastāvdaļas:

20 g svaiga rauga

1/2 tējk. cukura

150 ml silta ūdens

350 g kviešu miltu

1/2 tējk. sāls

1 liela ola

olīveļļa

 

Gatavošana: 

1. Gatavo mīklu. Iemaisi ūdenī raugu un cukuru, izšķīdini. Uz darba virsmas izsijā miltus un sāli. Rauga maisījumā iekul olu. Miltu vidū izveido bedrīti un ielej šķidrās sastāvdaļas. Samīci viendabīgā masā. Ja mīkla šķiet par mīkstu vai cietu, attiecīgi pievieno vai nu miltus, vai ūdeni (tas var būt atkarīgs no miltu kvalitātes). Ja mīkla ir ļoti lipīga, viss ir kārtībā - tā tam jābūt. Mīci mīklu vēl aptuveni 2-3 minūtes, ik pa laikam no visa spēka sviežot to pret darba virsmu. Tad mīkla kļūs elastīga.

2. Raudzē. Pārzied mīklu ar olīveļļu, liec lielā bļodā un vienu stundu raudzē istabas temperatūrā, līdz tā dubultojusies apjomā. 

3. Veido picas. Sadali mīklu četrās vienādās daļās. Vislabāk picu veidot ar rokām. Virsmu viegli nokaisi ar miltiem, mīklas bumbuli saplacini ar delnu. Tad paņem picu vienā rokā un ļauj mīklai stiepties no pašas svara. Pārliec otrā rokā un uzmanīgi izstiep to vajadzīgajā plānumā. Optimāls picas biezums ir 3-4 mm. 

Ja izmanto mīklas rulli, darbojies ļoti uzmanīgi, lai neizspiestu no mīklas visus gaisa burbulīšus, citādi pica sanāks cieta un sīksta. Liec gatavās picas pamatnes uz plāts, viegli pārzied ar olīveļļu un ļauj vēl kādas 20 minūtes rūgt. Picu cep ļoti karstā krāsnī. 

Mīklu vari uzglabāt ledusskapī līdz nākamajai dienai.

 

Tomātu mērce

Viegla un oriģināla recepte, kurai vari pievienot garšaugus pēc vēlēšanās.

Gatavošana 10- 15 minūtes

 

Sastāvdaļas

1 ēdk. cukura

1 ēdk. balzametiķa vai sarkanā vīna etiķa

Reklāma
Reklāma

400 ml kārbiņa mizotu tomātu savā sulā vai attiecīgs daudzums mizotu svaigu tomātu

sāls

pipari

1/2 daiviņa ķiploka

 

Gatavošana:

Mazā katliņā ieber cukuru, ielej etiķi un vāri aptuveni 5 minūtes, kamēr šķidrums nedaudz sāk sabiezēt. Pieliec sasmalcinātus tomātus, sarīvētu ķiploku, sāli, piparus un vāri, kamēr liekais šķidrums iztvaikojis. Sablenderē. 

 

Ko likt uz picas?

• Trīs vai četri dažādi sieri + saulē kaltēti tomāti + raudene (oregano) un/vai baziliks. Izvēlies treknākus sierus, jo diētiskie slikti kūst un cepoties veido kunkuļus. Sierus kombinē pēc pretmetu principa – asu un cietu ar maigu un mīkstu, piemēram,  cietu un asu (gorganzola), mīkstu un pikantu (kazas piena sieru), svaigu un maigu (mocarela), pusmīkstu un asi sāļu (Čederas)

• Siers (pusmīksts, maigi pikants) + šķiņķis + garšzāles.

• Divi mīksti sieri (piemēram, feta un mocarela) + tomāti + ķiploks + olīvas + romiešu ķimenes. 

• Peperoni (citi kūpināta vai vītināta pikanta itāļu tradicionālā desa, griezta plānās šķēlītēs) + zaļie pipari.

• Vistas gaļa + ananāsi + siers. Amerikāniskā picas versija, par ko Itālijā rauc degunu (viņiem šajā salikuma netīk ananāsi). 

• Mīksts un svaigs siers (mocarela) + apceptas meža sēnes.

• Mīksts un svaigs siers + tuncis + kaperi + tomāti.

• Liec, kas tev un tavai ģimenei garšo!

 

Kas sader ar picu?

• Uz picas parasti ziež tomātu mērci, taču var iztikt tikai ar olīveļļu.

• Visbiežāk siera pamatam izvēlas  svaigu un mīkstu sieru, piemēram, mocarelu. Taču te vari ieviest savas korekcijas un ņemt to sieru, kas tev tīk vai ir pieejams, tikai – lai tas kustu!

• Visbiežāk lietotās garšzāles ir raudene (oregano) un baziliks, taču arī timiānu izmanto samērā bieži (īpaši picām ar gaļu vai gaļas izstrādājumiem). Ja lieto svaigas garšzāles, liec tās tikai jau uz izceptas picas, - lai nepaliek melnas.  

• Anšovi. Šīs mazās sāļās zivtiņas īpaši sader ar picām, kurās ir jūras veltes. Ar anšoviem ēdienos itālieši mēdz aizstāt sāli.

 

 Avots: Žurnāla Marta speciālizlaidums 59 garšīgās vasaras receptes 

un Labu Apetīti

 

Sastāvdaļas