Maksts gļotādas sausums, kas traucē tavai seksa dzīvei. Ko iesākt?

Neviena vien sieviete kautrējas runāt par maksts gļotādas sausumu un problēmām, kas ar to saistītas. Tomēr no šīm problēmām nav jākautrējas, jo tikt galā ar maksts gļotādas sausumu ir diezgan viegli. Konsultē ginekoloģe Zane Krastiņa.

Būtiski ir ne tikai mazināt diskomfortu dzimumakta laikā, bet arī ārstēt sauso, trauslo gļotādu. Lai novērstu vaginālās atrofijas simptomus, ginekologi rekomendē maksts gļotādas mitrinātājus.

FOTO: Shutterstock.com

Būtiski ir ne tikai mazināt diskomfortu dzimumakta laikā, bet arī ārstēt sauso, trauslo gļotādu. Lai novērstu vaginālās atrofijas simptomus, ginekologi rekomendē maksts gļotādas mitrinātājus.

 

Kas izraisa maksts sausumu?
Mūsdienās nereti dažāda vecuma sievietes sastopas ar hormonālu pārmaiņu izraisītu maksts gļotādas sausumu. Tās ir sievietes menopauzes laikā, pēc dzemdībām, krūts barošanas laikā un staru terapijas laikā. Samazinoties estrogēnu līmenim sievietes organismā, izmainās gļotādu stāvoklis — zūd ārējo dzimumorgānu apjoms, zūd kolagēna, tauku un ūdens aizturēšanas spēja, zūd turgors un elasticitāte. Samazinoties glikogēna sintēzei, samazinās noderīgo pienskābo baktēriju daudzums, un paaugstinās pH, kas veicina patogēno baktēriju vairošanos un izdalījumus no maksts. Visas šīs izmaiņas rada tādus simptomus kā niezi, dedzināšanas, sausuma sajūtu un arī diskomfortu dzimumakta laikā. Nereti šo iemeslu rezultātā laulāto starpā izbeidzas dzimumattiecības, jo mainās hormonu līmenis organismā, un vairs nerodas izdalījumi, kas nodrošina tīkama seksa norisi. Sausuma sajūta makstī var būt viena no pazīmēm par seksuāli transmisīvas slimības esamību vai iekaisumu. Ir gadījumi, kad sievietei maksts sausuma sajūtas iemesls ir psiholoģiskas dabas problēmas: kompleksi, aizspriedumi, nelabvēlīgs attiecību klimats, diskomforta sajūta seksa laikā vai psiholoģiska nevēlēšanās nodoties seksuālajām attiecībām ar konkrēto partneri. Vēl kāds no iemesliem var būt atsevišķi medikamenti, kas pēc savas iedarbības sausina gļotādu. Galvenokārt tie ir pret iesnu aerosoli un aerosoli pret kakla iekaisumiem. Ilgstošas lietošanas gadījumā pastāv iespēja, ka uz šiem medikamentiem sāk reaģēt arī maksts gļotāda.

Hialuronskābe sievietēm plašāk zināma kā kosmētisks līdzeklis dārgos krēmos. Un ne velti, jo hialuronskābei piemīt izteikti mitrinošas un reģenerējošas īpašības.

Reklāma
Reklāma

Ko darīt?
Menstruācijas, seksuālās attiecības, nepietiekama vai nepiemērota higiēna, sintētiska apakšveļa, antibiotikas, menopauze var izjaukt intīmās daļas pH līdzsvaru un līdz ar to vājināt barjeru, kas pasargā no ārējās vides kaitīgās ietekmes, tāpēc intīmās kopšanas līdzekļi var atvieglot stāvokli, jo tajos ir sastāvdaļas, kas stabilizē mikrofloru makstī, saglabā noteiktu pH līmeni gļotādā, novērš nepatīkamu smaku, nodrošinot svaigumu visas dienas garumā. Sievietes, kam ir pārmaiņas maksts mikroflorā, biežāk sirgst ar sēnīšu saslimšanām, bakteriālo vaginozi. Intīmās kopšanas līdzekļi viņām makstī atjauno nepieciešamo skābo vidi.

Sausuma sajūtu makstī var novērst ar lubrikantu palīdzību. Ir nopērkami neitrāli lubrikanti bez smaržas, un ir lubrikanti ar dažādiem īpašiem aromātiem. Jebkurā gadījumā lubrikanta sastāvs ir neitrāls un maksts videi nekaitīgs. Lubrikanti ir paredzēti lietošanai maksts kairinājuma mazināšanai seksa laikā, bet tiem nav ilgtermiņa efekts maksts sausuma un kairinājuma novēršanai. Bet būtiski ir ne tikai mazināt diskomfortu dzimumakta laikā, bet arī ārstēt sauso, trauslo gļotādu. Lai novērstu vaginālās atrofijas simptomus, ginekologi rekomendē maksts gļotādas mitrinātājus. Maksts gļotādas mitrinātāji mazina vaginālās atrofijas simptomus un salīdzinājumā ar lubrikantiem, tiem ir pierādīta ilgtermiņa efektivitāte novēršot maksts sausumu un kairinājumu. Mitrinātāji ir ērti lietojami, tikai 2-3 reizes nedēļā. Ja pie vainas ir kāda seksuāli transmisīvā slimība, tās klātbūtni konstatēt ir vienkārši, dodoties pie ārsta uz pārbaudi. Sievietei pārbaudīties ieteicams reizi gadā, kā arī tad, ja seksuālu attiecību laikā makstī parādās sausuma sajūta.

Hormonāla vai nehormonāla terapija?
Vēršoties pēc padoma, speciālists iespējams ieteiks sistēmiski vai lokāli lietojamu hormonu — estrogēnu aizvietojošo terapiju vai kādu no alternatīvajām ārstēšanas metodēm. Pēc Kanādas ginekologu un akušieru asociācijas un Ziemeļamerikas menopauzes asociācijas vadlīniju ieteikumiem – regulāra maksts mitrinātāju lietošana efektivitātes ziņā ir līdzvērtīga lokālu hormonu terapijai ārstējot tādus simptomus kā maksts niezi, kairinājumu un sāpīgu dzimumaktu. Un pirmās līnijas terapija sievietēm ar vaginālās atrofijas simptomiem iekļauj nehormonālus maksts lubrikantus un mitrinātājus. Vadoties pēc šiem ieteikumiem un arī Latvijas ginekologu, onkologu konsultācijas, daudzas sievietes izvēlas tieši nehormonālu terapiju.

Hialuronskābe. Arī maksts mitrinātājos?
Hialuronskābe sievietēm plašāk zināma kā kosmētisks līdzeklis dārgos krēmos. Un ne velti, jo hialuronskābei piemīt izteikti mitrinošas un reģenerējošas īpašības. Tā ir dabīga, polisaharīdu molekula, kas sastopama daudzos cilvēka audos. Ar gadiem un hormonu disbalansa rezultātā, hialuronskābes koncentrācija šūnās samazinās, mazinot ādas, arī gļotādu elasticitāti un turgoru. Tāpēc lokāla maksts sausuma terapija ar hialuronskābi ir efektīva, droša un ērti pieejama sievietēm ar estrogēnu deficītu, kā arī sievietēm, kuras saņem ķīmij vai hormonālu terapiju, samazinot vaginālos simptomus saistītus ar vaginālo atrofiju un palielinot dzīves un seksuālo kvalitāti. Tā ir efektīva alternatīva hormonālai terapijai pacientēm, kuras to neatbalsta, vai kurām ir kontrindikācijas tās lietošanai. Hialuronskābes molekula ir hidrofīla, izteikts mitrinātājs, jo spēj piesaistīt pat līdz 10 000 reizes vairāk mitruma salīdzinot ar savu molekulas izmēru.