Kā bērniem piedāvāt svaigus augļus un ogas?

Latvijas Augļkopju asociācijas dati liecina*, ka tikai 38,5% Latvijas iedzīvotāju svaigus augļus un ogas uzturā lieto katru dienu. Taču uztura speciālisti iesaka katru dienu uzņemt 2 – 4 porcijas augļu. Viena porcija ir apmēram viens vidēja lieluma auglis vai sauja ogu.

Bizbizmārīšu uzlidojums sviestmaizēm - par mārītēm pārtapuši mazie tomātiņi, galviņas veidotas no melnajām olīvām. Foto iesūtījusi portālā mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma Evita.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bizbizmārīšu uzlidojums sviestmaizēm - par mārītēm pārtapuši mazie tomātiņi, galviņas veidotas no melnajām olīvām. Foto iesūtījusi portālā mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma Evita.

Svaigu augļu un ogu lietošana katru dienu un visa gada garumā ir viens no nozīmīgiem mūsu veselības priekšnoteikumiem. Mūsu uztura paradumi veidojas un garšas sajūtas nostiprinās jau bērnībā. Tādēļ ir tik nozīmīgi bērnus radināt pie veselīga uztura pamatprincipiem un mudināt izmēģināt pēc iespējas dažādas garšas.


Parūpējaties, lai katrā ēdienreizē ne tikai tu, bet arī bērni saņem vidēji vienu augļu vai ogu porciju. Ieteicams tos izvēlēties pēc iespējas dažādās krāsās — tā palielināsiet iespēju, ka bērni uzņems visas organismam nepieciešamās vielas. Visa gada garumā katrā konkrētajā sezonā ir pieejami kādi īpaši garšīgi augļi un ogas, tādēļ iesakām tos izmantot, lai pagatavotu gardus desertus vai uzkodas.
Ja starp ēdienreizēm bērns vēlas kādu uzkodu vai našķi — piedāvā svaigus augļus vai ogas. Nodrošini, ka tie ir viegli pieejami un nomazgāti, mazākiem bērniem — sagriezti un bez mizām, serdēm vai kauliņiem. Tā tu radināsi bērnu izvēlēties veselīgas uzkodas, nevis čipsus vai cepumus.
Gan tagad, kad vēlamies ko atspirdzinošu, saldējuma vietā bērniem labāk piedāvāt no augļiem un ogām pagatavotus saldētos desertus. Piemēram, mazos porciju trauciņos ar kociņiem sasaldējiet dažādas augļu un ogu masas:
  125 g zemenes, ¼ daļa nelielas melones, viens kivi, visu sagriež mazos gabaliņos, pievieno apmēram ¾ tases apelsīnu sulas;
  2 vidēji gatavi mango, 2 persiki, 125 g avenes, 2/3 tases saldais krējums, augļus sasmalcina kopā ar saldo krējumu, pievieno avenes;
  500 g zemenes, 2/3 tases zemeņu jogurta, 2 ēdamkarotes pūdercukura, visu sablenderē.

Interesantus desertus var pagatavot, augļus un ogas kārtojot stikla traukos un pārlejot ar krāsainu želeju.

Bērnu ballītēs svaigos augļus un ogas izkārto bērniem interesantā veidā. Piemēram, no melones veido kuģi vai automašīnu, kurā kā krava ir salikti dažādi augļu gabaliņi un ogas. Uz šķīvja no augļiem un ogām var veidot dažādas sejas, augļu plati dekorēt ar no augļiem veidotiem dzīvniekiem. Sagrieztos augļus un ogas saspraud uz maziem krāsainiem kociņiem. Blakus novieto kādu gardu mērcīti, kurā tos pamērcēt, piemēram, neitrālas garšas jogurtu ar medu un kanēli.

Bērnu ballītēs svaigos augļus un ogas izkārto bērniem interesantā veidā. Piemēram, no melones veido kuģi vai automašīnu, kurā kā krava ir salikti dažādi augļu gabaliņi un ogas.

Reklāma
Reklāma

Interesantus desertus var pagatavot, augļus un ogas kārtojot stikla traukos un pārlejot ar krāsainu želeju. Izvēlies dažādas krāsas augļus un ogas, piemēram, zemenes un mango, mellenes un ābolus. Tāpat glāzē var kārtot vairāku krāsu želejas, piemēram, kā luksoforā. Kad deserts ir gatavs, pievieno mazliet putukrējuma, dekorē un pasniedz.
Ir būtiski visa gada garumā regulāri un pietiekamā daudzumā ēst augļus un ogas — tā mēs labāk rūpēsimies par savu un savu bērnu veselību.


* Pēc Latvijas Augļkopju asociācijas pasūtījuma 2010.gada oktobrī veiktais pētījums par Latvijas iedzīvotāju augļu un ogu lietošanas paradumiem un informētības līmeni.

 

INTERESANTAS IDEJAS SKATIES RAKSTĀ: Ēdienu dekorēšana. Vienkāršas un iespaidīgas idejas!