Naudas “izmešana” bērnu rotaļlietās? Vai tiešām?

Cik svarīgas ir rotaļlietas bērnam? Uzdodiet šo jautājumu jebkuram bērnu psihologam, un viņš uzreiz atbildēs: “Ļoti! Ļoti svarīgas! Pilnvērtīga bērnu attīstība bez rotaļlietām nav iespējama.”
Patiešām – jebkura bērnu spēle vai rotaļlieta ir sava veida pasaules iepazīšana. Bērni vienmēr rūpīgi un nopietni izpēta objektus, kas atrodas apkārt, it īpaši rotaļlietas.

FOTO: Publicitātes foto

Patiešām – jebkura bērnu spēle vai rotaļlieta ir sava veida pasaules iepazīšana. Bērni vienmēr rūpīgi un nopietni izpēta objektus, kas atrodas apkārt, it īpaši rotaļlietas.

Patiešām – jebkura bērnu spēle vai rotaļlieta ir sava veida pasaules iepazīšana. Bērni vienmēr rūpīgi un nopietni izpēta objektus, kas atrodas apkārt, it īpaši rotaļlietas.

Rotaļlietu izvēle mazulim nedrīkst būt nejauša. Ja bērns, kam tūlīt jau būs viens gads, visu dienu redz sev līdzās tikai grabuli un absolūti nenojauš, kas ir piramīdas, klucīši vai bumbiņas, iespējams, viņš jau attīstībā atpaliek no vienaudžiem. Šajā rakstā mēs uzzināsim, kādas rotaļlietas 9–12 mēnešus vecam bērnam būtu ļoti ieteicamas.

 

Kas interesē mazuli?

Deviņus mēnešus vecs mazulis jau saprot, ka var spēlēties vienlaikus ar diviem priekšmetiem, piemēram, ja sit vienu rotaļlietu pret citu, radīsies skaņas. Ātri augošais bērns sāk lēnām rotaļāties ar dažādiem klucīšiem, trauciņiem vai piramīdām, kurus jūs, iespējams, jau iegādājāties nedaudz agrāk, bet kurām līdz šim viņš vēl nav pieķēries.

Pavisam iespējams, ka sākumā mazulis darbosies iznīcinātāja lomā visam, ko jūs viņam būsiet uzbūvējuši, taču tas neturpināsies ilgi. Drīzumā jūsu mazais celtnieks izveidos savu pirmo arhitektūras būvi. Šī vecuma bērniem ir pieejami īpaši konstruktori, kas izgatavoti no mīkstas plastmasas.
 

 

Kā un ar ko mazulis var rotaļāties vecumā līdz gadam?

Šajā vecumā bērni jau labprāt spēlē vienkāršas spēles: “Ku-kū”, “Plaukstiņas”, “Lidojumus”. Palūdziet mazulim atrast kādu rotaļlietu. Pajautājiet: “Kur ir lācītis?” Ja bērns nesaprot jautājumu, “atrodiet” rotaļlietu pats: “Šeit ir lācītis!” Un nākamreiz bērns jau pats varēs atrast šo mantiņu.

Sākot ar 9 mēnešiem, īpaši aktīvi attīstās roku motorika. Iepriekš jūsu mazais rotaļlietas meta nejauši, bet tagad viņš to dara jau ar nodomu. Šajā brīdī bērnam rodas interesanta spēle, bet mammai reizēm nogurdinoša – mazulis aizmet rotaļlietu, un mamma to paceļ atkal un atkal.

Turklāt mazulis šajā vecumā jau māk darboties ar abām rokām vienlaikus: ievietot trauciņus vienu otrā, veidot piramīdas un tamlīdzīgi. Noteikti nevar aizmirst par faktu, ka mazulis aug ļoti ātri, tāpēc vecāki bieži vien arī rotaļlietas pērk nedaudz agrāk, piemēram, ir vērts jau izskatīt rotaļlietas bērniem no 12 mēnešu vecuma.

 

 

Kādas rotaļlietas vajadzētu zīdainim?

Daudzu iemīlētas rotaļlietas – vilciņš, bungas un ksilofons – paredzētas tieši šim vecumam. Apgūstot tās, mazulis iemācās aprēķināt sitiena spēku, kas nepieciešams dažādu skaņu radīšanai. Šajā periodā bērns iepazīstas ar milzīgo jūsu mājas vai dzīvokļa pasauli un tās drošību! Ir jāparāda un jāpastāsta, kā rīkoties ar istabas piederumiem, traukiem (protams, nesalaužamiem) un citiem priekšmetiem.

Jo agrāk mazulis iepazīs šo pasaules pusi, jo drošāka būs viņa bērnība un rotaļas. Bērniem patīk spēlēties ar sadzīves priekšmetiem un pieaugušo drēbju skapi, virtuves piederumiem, bieži vien priekšroku dodot šīm lietām, nevis viskrāšņākajām un dārgākajām rotaļlietām. Būtu liela kļūda atņemt viņiem šo prieku – labāk ir upurēt kādu nieku nekā pakļaut bērnu stresam, atņemot viņam iecienītākās jautrības.

Gadu veci bērni ir ļoti priecīgi par tādām amizantām rotaļlietām kā interaktīvais telefons vai staigulis, koka labirints, virtuves komplekti. Vairāk ideju atradīsies “ABC rotaļlietas”. Šajā periodā bērni kļūst par maziem mērkaķīšiem, atkārtojot visas pieaugušo darbības. Mamma ķemmē matus – momentā meita ir turpat pie spoguļa. Vai arī dēls, skatoties uz tēti, jau cenšas iekāpt automašīnas vadītāja sēdeklī.

 

 

Pirmās rotaļlietas bērnu radošumam

Spēlēm smilškastē noteikti nav līdzvērtīgu izklaižu. Bērni var stundām ilgi rakt smiltis, veidot dažādas figūras, iekraut un izkraut kravas automašīnu.

Kūku cepšana no smiltīm ir aktīva un jau pilnībā apzināta bērna darbība, īsts radošums, viens no pirmajiem soļiem uz mākslinieciskās domāšanas attīstību. Spainītis, lāpstiņa, pašizgāzējs  – rotaļlietas, kuras būs kā lielisks palīgs spēlēm smilškastē.

Ja jūsu bērnam ir pietiekami attīstīta smalkā roku motorika, jau gada vecumā mēģiniet dot viņam dažādus krītiņus. Dodoties pastaigā, krītiņus var ievietot speciālajos spainīšos vai koferīšos.

Pavisam drīz bērns sapratīs, ka ar šo rotaļu palīdzību ir iespējams radīt kaut ko pašam. Dažkārt pieaugušajiem tie var likties kā pavisam bērnišķīgi un nesaprotami zīmējumi, taču šie ir bērna pirmie mēģinājumi izprast pasauli un koordinēt principu “acis – rokas”.

 

 

Kustības rotaļas

Arī bērnu fiziskā attīstība šajā vecumā notiek iespaidīgos tempos. Biežāk vingrojiet un spēlējiet spēles, kas attīsta līdzsvaru un koordināciju, piemēram, spēles ar bumbu. Bumbu ar kājām vai rokām var spert, skriet tai pakaļ, ķert to. Interesanta rotaļlieta – bērnu boulinga komplekts. Spēlējot boulingu, bērns ļoti aktīvi attīsta darbību precizitāti, kā arī tā būs īpaši jautra spēle visai ģimenei.

Bērnu līdzsvara izjūtu lieliski attīsta šūpoles, šūpuļzirgi. Lai peldētos un spēlētos ūdenī, mazulim vajadzētu vannas rotaļlietu komplektu – pīlītes, zivtiņas, dažādus dzīvnieciņus, trauciņus utt.

 

 

Ko varam secināt?

Kad mazulim ir viens gads, spēle ir pasaules izzināšana. Tāpēc īpaši svarīgi būs parūpēties par rotaļlietām. Noteikti ieteiktu aplūkot “ABC rotaļlietas” preču klāstu un aizgūt pāris ideju. Nedaudz vēlāk pienāks laiks lomu spēlēm, un jūsu bērna rotaļlietu uztvere kļūs nedaudz citādāka, bet pagaidām spēle un dzīve viņam ir viens un tas pats.

 

Vairāk par iecienītākajām rotaļlietām uzzini “ABC rotaļlietas" mājaslapas sadaļā TOP dāvanas!