3 soļi līdz pārticīgākām vecumdienām

Valsts pensijas apmērs veidos ne vairāk kā 40-50% no pirmspensijas vecuma vidējiem ienākumiem. Tāpēc ir svarīgi pašiem veidot papildu uzkrājumus, jo pensija vistiešākajā mērā būs atkarīga no tā, cik cilvēks savā dzīves laikā ir strādājis, samaksājis sociālajā nodoklī un arī pats uzkrājis vecumdienām. Lai pensiju gadi būtu finansiāli nodrošināti, par to jāsāk rūpēties jau laikus. Luminor ieguldījumu produktu vadītāja Anželika Dobrovoļska skaidro, kā darba dzīves laikā parūpēties par pensijas apmēru.
Sāc rīkoties jau šodien, lai varētu baudīt pensijas laiku!

FOTO: Shutterstock.com

Sāc rīkoties jau šodien, lai varētu baudīt pensijas laiku!

Sociālo iemaksu veikšana

Uzsākot darba gaitas, jāpārliecinās, ka darba devējs veic sociālās iemaksas valstī noteiktajā kārtībā. Šādi tiks pilnvērtīgi “iekrāts” darba dzīves laikā veikto sociālo iemaksu apmērs, kā arī darba stāžs, kas ietekmēs valsts pensijas apmēru. 

 

Ja cilvēks ir pašnodarbinātais, tad pensijas apdrošināšanas grozs ir atkarīgs no nodokļu režīma, kādu pašnodarbinātais ir izvēlējies. Maksājot vispārējo likmi 31,07%, tā ietver pensiju, maternitātes, paternitātes, slimības, invaliditātes, vecāku un veselības apdrošināšanu. 

Ja ienākumi ir mazāki par 620 eiro mēnesī un tiek maksāti 10%, tad persona tiek apdrošināta tikai pensijai. 

Pašnodarbinātajiem, īpaši ja ienākumi nav regulāri, ir jāpiedomā pie tā, kāds būs viņu pensijas apmērs un kā iekrāt, lai vecumdienas būtu iespējami finansiāli labvēlīgākas. 

 

Reklāma
Reklāma

Veic papildu iemaksas

Viens no vienkāršākajiem un pieejamākajiem veidiem, kā uzkrāt papildu pensijas kapitālu, ir iemaksas pensiju 3.līmenī. Pensiju uzkrājumam iespēju robežās ieteicams atvēlēt ap 10% no saviem ikmēneša ienākumiem. Turklāt ir svarīgi izvēlēties vecumam atbilstošu pensiju plānu, lai uzkrājums būtu arī ienesīgs. Jo ilgāks laiks līdz pensijai, jo riskantāku pensiju plānu var izvēlēties. Kā skaidro eksperte, riskantākiem plāniem ir lielāks peļņas potenciāls ilgtermiņā nekā konservatīvākiem pensiju plāniem, tāpēc, uzsākot veikt uzkrājumus jaunībā, tas ir jāizmanto. Svarīgi ir arī tas, ka, veicot iemaksas pensiju 3.līmenī, ir iespēja saņemt 20% nodokļu atvieglojumus no veiktajām iemaksām, kas nepārsniedz 10% no gada bruto algas. Tas ir ievērojams papildinājums pie ikgadēja ienesīguma. 

 

Uzkrāj un investē

Finansiāli stabilas vecumdienas palīdzēs nodrošināt arī citi dzīves laikā veiktie uzkrājumi un ieguldījumu. Tā ir iespējams izvērtēt gatavību investēt pa tiešo finanšu tirgos, pērkot obligācijas vai akcijas, nekustamajā īpašumā vai personīgajā biznesā. Eksperte aicina pēc iespējas ātrāk attīstīt uzkrāšanas paradumu un disciplīnu, kas vienmēr noved pie laba rezultāta. Piemēram, katru gadu atgūto iedzīvotāja ienākuma nodokļa pārmaksu nevis iztērēt, bet Iemaksāt atpakaļ pensiju 3.līmenī. 

Saistītie raksti