Interesanti fakti par jogurtu

Vai Tu zināji, ka cilvēki visā pasaulē gatavo un ēd jogurtu jau vismaz 5400 gadu?! Pirmais jogurts visticamāk radies pavisam nejauši, iespējams, pateicoties baktērijām, kas atrodamas kazas ādas maisos, kādus agrāk izmantoja dažādu šķidro produktu transportēšanai.

Publicitātes foto. Sākotnējais produktu piegādes auto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto. Sākotnējais produktu piegādes auto.

Francijas jogurtu ražotājs Danone bija pirmais uzņēmums, kas aizsāka jogurtu ražošanu ar baktēriju fermentiem, ko atklāja Pastēra institūtā Parīzē.
Vēsturnieki ir vienisprātis — jogurts un citi skābpiena produkti tika atklāti pavisam nejauši - kā rezultāts tam, ka siltajos platuma grādos piens tika uzglabāts samērā primitīvā veidā.
Jau ļoti senā vēsturē cilvēks apzinājās jogurta priekšrocības, un, kā liecina sena leģenda, jogurts (lai gan tam nav zinātnisku pierādījumu) var iedarboties kā lielisks līdzeklis pret novecošanu. Tomēr zinātnieki vairs nešaubās — regulāra jogurta lietošana var ļoti labvēlīgi ietekmēt gremošanas trakta darbību.


No kā cēlies vārds „jogurts”?
Rūgšana veicina pienā esošā cukura un laktozes pārvēršanos pienskābē. Pienskābe tālāk ietekmē piena proteīnus, kas veido krēmam līdzīgo tekstūru un jogurtam raksturīgo garšu. Šī iemesla dēļ par pamatu „jogurta” nosaukumam izmantots oriģinālais turku nosaukums „Yoghumak”, kas turku valodā ir „sabiezēšana”. Turcijā to sākotnēji sauca arī par „Yogurut”, taču šis nosaukums radies tikai 8. gadsimtā, bet 11. gadsimtā nosaukums nomainīts uz pašreizējo „jogurts” versiju.

FOTO: Pirmā Danone jogurtu ražotne Parīzē.


Jogurta ražošanas aizsākumi Eiropā
20. gadsimta sākumā sabiedrībā izplatījās uzskats, ka Bulgāru zemnieki dzīvo garu un veselīgu dzīvi, pateicoties lielam daudzumam jogurta, ko tie patērē ikdienā. Līdz ar to aizsākās pirmie soļi straujam jogurta popularitātes pieaugumam visā pasaulē.
Nebija ilgi jāgaida, kad visa pasaulē uzzināja par jogurta labvēlīgo ietekmi uz veselību.
Krievu mikrobiologam Iļjam Mečņikovam, kurš strādāja Pastēra institūtā Parīzē un 1908.gadā saņēma Nobela prēmiju medicīnā, bija teorija: regulāra jogurta lietošana izskaidro ievērojami ilgo bulgāru zemnieku mūžu. Viņš izpētīja, ka ļaudis, kas uzturā lietoja jogurtu bija daudz neuzņēmīgāki pret infekcijām un tas skaidrojams ar jogurta labvēlīgo ietekmi uz organisma aizsargspējām. Ar šo atklājumu aizsākās jogurta profesionālais ceļš pārtikas ražošanas nozarē.
Pirmo komerciālo jogurta ražošanu uzsāka Īzaks Karasso 1919. gadā Barselonā — viņa vadītā kompānija Danone tika nodēvēta par godu viņa dēlam, mazajam Danielam. Sākotnēji fermentētos jogurtus varēja iegādāties tikai aptiekās un izstrādājums bija domāts vairāk bērniem, lai regulētu gremošanas procesus. Arī pirmo jogurtu ar augļu piedevu 1947. gadā izveidoja Danone — sajauca zemeņu piedevas ar jogurtu, piedāvājot to kā saldinātu desertu.

Reklāma
Reklāma


FOTO: Senākie Danone jogurtu iepakojumi.

 

Ekskluzīvais dzēriens Actimel
20. gadsimta deviņdesmito gadu sākumā kompānija Danone Spānijā sāka ražot funkcionālo jogurta dzērienu Actimel, kura sastāvā ir ekskluzīvās, patentētās kultūras Lactobacillus Casei. 2002. gadā jogurta dzēriens Actimel parādījās arī Latvijas veikalu plauktos. Šodien dzēriens ir nopērkams vairāk nekā 30 valstīs visā pasaulē. Līdz šim produkta sastāvdaļas ir izpētītās 30 medicīniskos pētījumos. Kopš šā gada oktobra viens no  populārākajiem funkcionālajiem jogurta dzērieniem Actimel papildu ekskluzīvajām kultūrām ir bagātināts arī ar vitamīniem B6 un D. Viena pudelīte satur 15 % nepieciešamās minēto vitamīnu ikdienas devas.