Klasiskie un saldie suši - divas receptes vakariņu galdam

Piedāvājam divu veidu suši, kurus var pagatavot mājās. Klasiskie suši ar zivi un saldie suši - desertam, 

Iecienīts latviešu ēdiens - suši

FOTO: Shutterstock.com

Iecienīts latviešu ēdiens - suši



Klasiskie suši

Lai pagatavotu klasiskos suši jums būs nepieciešams:
Suši rīsi (parastie nederēs), kaltētas jūraszāļu lapas suši gatavošanai, rīsu etiķis, sāls, un cukurs.

Pildījumam: ierasts, ka suši gatavo ar lasi, foreli, garnelēm, avokado, svaigu gurķi, taču esiet radoši, suši var pildīt ar siļķi, tunci, sviesta zivi, Mascarpones vai Philadelphia sieru marinētu gurķi, marinētu ķirbi, puravu, lokiem, jebko, kas jums pašiem garšo kopā ar rīsiem. Uz āru vērsto suši panēšanai var izmantot sezama sēkliņas, smalki sagrieztas dilles vai pētersīļus.

Piedevas: sojas mērce, vasabi, marinēts ingvers.

Inventārs: Vienīgais inventārs, bez kura nudien nevar pagatavot suši ir īpašais paklājiņš, taču ideāli, ja jums ir arī asais suši nazis un elektriskais rīsu vārāmais katliņš, kas atvieglos rīsu vārīšanu (turklāt šajā katliņā varat vārīt ne tikai rīsus, bet arī griķus, putraimus un jebkurus citus graudaugus). Vairāk par elektrisko rīsu vārītāju lasi ŠEIT.

Pagatavošana:

1.    Izvārām rīsus. Lai izvārītu vienu kilogramu rīsu, jāņem puskilograms suši rīsu un 750 ml ūdens. Ieliekam rīsus atdzesēties bļodā un tikmēr sagatavojam marinādi rīsu maisīšanai (viena un tā pati marināde der gan klasiskajiem, gan saldajiem suši).
2.    Marinādei ņemam 8 ēdamkarotes rītu etiķa, 4 ēdamkarotes cukura un 2 tējkarotes rupjās sāls. Vislabāk visu sajaukt kopā, sildot uz uguns, taču neuzkarsējot. Kad marināde gatava to iecilā rīsos (nemaisām kā putriņu, bet iejaucam).

3.    Sagatavojam darba virsmu. Lai vieglāk un ērtāk strādāt suši paklājiņu ietinam pārtikas plēvē, nolokot to uz formējošo pusi (rīsu paklājiņam ir darba virsma ar apaļiem kociņiem, parasti – dzeltenā krāsā un formējošā virsma – ar stūrainiem galiem, parasti – zaļganā tonī). Pēc ietīšanas izspiežam gaisu, pie šādi sagatavota paklājiņa rīsi nelips klāt un tas būs ērtāk kopjams, arī kalpos ilgāk. Sagriežam garenos gabaliņos pildījumu (kā izrādās visus dārzeņus augļus labāk griezt gareniski, tad tie mazāk atsulojas).

4.    Kad rīsi ir tik atdzisuši, ka varam tos bērt rokām, varam sākt! Uz paklājiņa darba virsmas uzliekam jūras zāļu lapu un noklājam to ar rīsiem apmēram 1,5 cm augstumā, tālākajā lapas malā atstājam brīvu 1 cm (tas būs nepieciešams, lai rullītis labāk saliptu). Rīsus beram ar mitrām rokām un piespiežam (varam izmantot rīsu karoti).

5.   Tuvākajā malā klājam pildījumu, ja tas sastāv no vairākiem gabaliņiem īsākos gabaliņus liekam vidū (mazi gabaliņi rullēšanas laikā var izsprukt pa malām). Nejaucam kopā vairāk par trim sastāvdaļām, lai suši rullītis nesanāk pārāk biezs.

6.    Tuvāko paklājiņa malu liekam pāri, ietinot rullīti un patinam uz priekšu līdz 1 cm atstātajai maliņai, kur tā salīp kopā ar pārējo rullīti. Rullējam uz priekšu, kamēr suši sullītis ir gatavs.

7.    Apgriežam paklājiņu uz formējošo pusi, pārliekam pāri sarulētajam suši, savelkam un ar rādītājpirkstiem izveidojam četrkantīgu formu.

8.    Ar ļoti asu nazi nogriežam galiņus, lai suši malas būtu līdzenas un sagriežam (vislabāk ar suši nazi). Pirms katra grieziena nazi noslaukām un iemērcam ūdenī, lai tas notek pāri visam asmenim. Suši rullīti pārgriež uz pusēm, pusīti vēlreiz uz pusēm un tad katru pusīti vēl divām daļām, kopā no viena sullīša sanāk astoņi gabaliņi, ko var glīti izkārtot uz šķīvja.

Mana mājās gatavoto suši pildījuma recepte bija: marinēta siļķe, marinēts ķirbis (aptuveni pusstundu pirms suši gatavošanas, sagriezu gabaliņos svaigu ķirbi un aplēju ar aveņu etiķi), marinēt gurķis un puravs. Garšoja ideāli!


Saldie suši
Saldos suši gatavo tieši tāpat, tikai pildījumam izmanto svaigus un konservētus augļus, Mascarpones sieru var sajaukt ar olas dzeltenumiem. Ietīšanai jūras zāļu lapu vietā izmanto rīsu papīru, ko krāsainībai var nokrāsot ar pārtikas krāsu. Uz āru vērstos saldos suši panē kokosriekstu skaidiņās vai sezama sēkliņās.







Kā pagatavot uz āru vērstos suši?
Vislabāk to, protams, mācīties pašiem klātienē, taču varbūt spēšu izskaidrot, kā tas darāms..:)
1. Ņemam rīsu papīru un klājam uz tā rīsus, tālākajā malā uzklājot tādu kā kalniņu 1 cm biezumā. Kad tas izdarīts, apgriežam lapu uz otru pusi (nebaidieties griezt, arī, ja kāds rīss nokritīs, tas nekas), pildījumu liekam uz rīsu lapas un tad ietinam. Izmantojam paklājiņu, lai suši kārtīgi ierullētu.





 

Reklāma
Reklāma