Kā tikt galā ar sausu ādu?

Iestājoties gadalaiku maiņai, arī ādas sausums palielinās un pat normālas un taukainas
ādas īpašniekiem var parādīties dehidrētas ādas pazīmes. Tādēļ ādas kopšanas līdzekļi
un procedūras ir jāpielāgo tam, kā mūsu āda reaģē līdz ar laiku maiņu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sausa āda
Ja āda ir sausa kopš dzimšanas, tad jāiegaumē, ka tās tipu pilnībā nevar mainīt, tādēļ ir nepieciešama regulāra un šim tipam paredzēta ādas kopšana. Šādu ādu nepieciešams gan īpaši barot, gan mitrināt. Sausa āda liecina par to, ka trūkst vai nu mitruma, spēka pretoties ārējās vides iedarbībai, vai arī ir pazemināta taukšūnu darbība. Ādas sausums var būt arī simptoms slimībai — tā var būt arī apsārtusi, iekaisusi, sakairināta, vienvārdsakot - jutīga. Bieži vien ādas sausums ir saistīts arī ar dažādām hroniskām ādas saslimšanām, piemēram, atopisko dermatītu, psoriāzi u.c. Slimības periodiski paasinās dažādu faktoru dēļ, daudziem tas ir rudens, ziema, arī stress, tāpēc āda ir jāārstē pie dermatologa gan ar speciāliem ziežamiem līdzekļiem (recepšu medikamentiem), gan arī orāli, lietojot antihistamīna vai citus preparātus. Bet remisijas periodā ieteicams apmeklēt arī kosmetologu, kas palīdzēs izvēlēties īpaši piemērotus un saudzīgus ādas kopšanas līdzekļus. Jo nezinot ādu var tikai vēl vairāk sakairināt.

Dehidrēta āda
Dehidrēts nozīmē — zaudējis mitrumu. Dehidrēta āda var būt gan taukaina un normāla, gan sausa tipa. Tā ir sekundāra īpašība, ar ko arī strādā kosmetologi un kas ir radusies kādu blakus apstākļu iedarbībā. Pastiprinātu ādas mitruma zudumu var veicināt:

  • regulāri solārija apmeklējumi;
  • sauss, kondicionēts gaiss;
  • diētas, straujš svara zudums;
  • lietojot diurētiskus līdzekļus;
  • zems hemoglobīns, anēmija, cukura diabēts un citas slimības.

 

Barot un mitrināt
Jebkura tipa ādu vajag gan barot, gan mitrināt. Tādēļ arī visi jaunākās pa¬audzes krēmi satur gan barojošos, gan mitrinošos komponentus, mainās tikai to attiecība. Teiksim, ja mitrinošajā krēmā aptuveni 70% ir ūdens un 20 vai 15% taukvielu, tad barojošā krēmā šī proporcija ir apgriezta. Dalījums dienas vai nakts krēmos jaunākās paaudzes kosmētikā vairs netiek lietots, jo vairāku zīmolu kosmētikas ražotāji ir pārgājuši uz apzīmējumu - mitrinošie un barojošie krēmi. Piemēram, sausas ādas īpašniekiem rudenī ieteicamāk dienā ir lietot barojošu krēmu, kas vairāk pasargā no nelabvēlīgiem laika apstākļiem un aukstuma, turpretī naktī — mitrinošu krēmu, jo, sākoties apkures sezonai, ādai ir nepieciešama papildu mitrināšana.
 
Noderīgas vielas, ko meklēt kosmētikas sastāvā
C vitamīns ir nozīmīgs dzelzs uzsūkšanās procesā, kā arī kalogēna, starpšūnu vielas biosintēzē. Tas ne tikai paaugstina organisma aizsargspējas pret saaukstēšanās slimībām, bet arī veicina audu reģenerāciju un normalizē kapilāru caurlaidību, saglabā ādas elastīgumu, novērš celulītu.
A vitamīns sargā ādu no izžūšanas un atsvaidzina sejas krāsu.
B2 vitamīns kopā ar B6 regulē tauku un mitruma saturu ādā, neļauj veidoties melnajiem punktiem, ārstē apsarkumus un sasprēgājušas lūpas.

Reklāma
Reklāma

B6 vitamīns veicina nukleīnskābju veidošanos un aizkavē organisma novecošanās procesus, vājina ādas tauku dziedzeru sekrēciju.
E vitamīns uzlabo asinsriti, ādas nodrošināšanu ar skābekli un barības vielām, regulē šķidruma daudzumu audos, novērš vecuma plankumus un celulītu.
B5 vitamīns spēcina matus, dod tiem spīdumu, novērš priekšlaicīgu matu nosirmošanu.
Naktssveces eļļa piemērota sausai un jutīgai ādai. Eļļā esošas omega-6 taukskābes mitrina ādu, novēršot tās, un dziedē ekzēmas un dažādas ādas. Naktssveces eļļas piedevas ir dažādos kosmētiskos līdzekļos, bet to var lietot arī iekšķīgi (ir nopērkamas arī dzeramās kapsulas).
Keramīdi piedalās epidermas lipīdu barjeras veidošanā, regulē ādas šūnu atjaunošanos, novērš lobīšanos un pasargā ādu no atūdeņošanās.
Hiealuronskābe ir viena no dermas (ādas slāņu) sastāvdaļām, kuras daudzums ar gadiem samazinās, tādēļ veidojas krunkas. Hiealuronskābe ir spēcīgs antioksidants, kas uzlabo ādas hidratāciju. Viena hiealurdnskābes molekula ir spējīga piesaistīt 100 ūdens molekulu.
 
Kā izmantot eļļas?
Bieži vien sausu ādu gribas saeļļot, taču tas pilnībā nesniegs vēlamo rezultātu, jo pēc eļļas lietošanas ādas virskārta paliek taukaina, taču dziļākie slāņi pietiekami netiek mitrināti. Vislabāk auksta spieduma attīrītas speciālās kosmētiskās eļļas noder masāžai, jo uzlabo asinsriti un tas ir labvēlīgi, jo parasti sausas ādas īpašniekiem ir sašaurināti asinsvadi, Līdz ar to eļļu lietošana veicina arī labāku skābekļa piegādi audiem. Eļļa lieliski piemērota īslaicīgām procedūrām — masāžām, maskām, bet ilglaicīgi tai nav vēlamā efekta. Speciālie krēmi un losjoni ādu mitrinās un baros arī dziļākajos slāņos. Arī vannā pilināt eļļu nav jēgas, jo tā tikai izplatīsies pa ūdeni lielu pleķu veidā un nosmērēs vannu. Bet sausas ādas īpašniekiem ieteicams ir vispirms nomazgāties dušā un pēc tam relaksēties vannā, kam pievienota speciālā vannas eļļa, kas ir pagatavota pēc īpašas tehnoloģijas un vienmērīgi izšķīst ūdenī, apņemot ādu ar taukainu aizsargplēvīti. Šāda eļļa pārsvarā ir iegādājama aptiekās un specializētos veikalos. Un, protams, auksta spieduma eļļas ir bagātas ar dažādiem ādai noderīgiem mikroelementiem, tādēļ tās ieteicams ikdienā  lietot uzturā, piemēram, pie salātiem!   

5 biežākās sausas ādas kopšanas kļūdas
1. Smagie krēmi nederēs! Nereti domājam, ka, lietojot pēc iespējas taukainākus krēmus, āda tiks vairāk barota, taču tas ir aplami, jo smagie krēmi vienkārši neiesūcas, bet tikai veido plēvīti, zem kuras āda netiek nedz mitrināta, nedz ari pietiekami elpo. Jo ārējā pazīme nav tā, kas rāda struktūras uzlabošanos. Un, ja āda nesaņem pietiekamā daudzumā skābekli, tad šūnas sāk slikti strādāt un sausa āda ātrāk noveco. Uz nakti nerekomendē smērēt arī daudz taukainu un ķepīgu krēmu, jo zem ši neelpojošā apvalka tikai piesaistās putekļi no spilveniem, gultasveļas un veidojas siltumnīcas efekts. Šūna no asinsrites paņem to, kas tai ir nepieciešams. Tagad ar barojošu krēmu saprot, nevis ļoti biezu un ķepīgu tekstūrā, bet tādu, kas vairāk bagātināts ar barojošām vielām, vitamīniem un minerālvielām.
2. Nēželejām! Sausu ādu nevajadzētu mazgāt ar želejveida  līdzekļiem, jo tie vairāk sausina. Gēla attīrošie līdzekļi un želejveida maskas arī ir domātas sausai ādai, lai gan biežāk paredzētas taukainai ādai. Arī acu krēmi ir ar dažādām struktūrām, tādēļ labāk izvēlēties tādus, kam pārsvarā nav tikai ūdens bāze.
3. Pareizi mazgā seju! Viena no izplatītākajām kļūdām ir tā, ka dažas sievietes, vēloties saudzēt ādu, vispār seju neskalo ar ūdeni. Jāatceras, ka ir mazgāšanas pieniņi, kas ārēji ir līdzīgi krēmam, tomēr obligāti ir jānoskalo ar ūdeni un tikai tad seju atsvaidzina ar spirtu nesaturošu toniku. Tas ir tas pats, kas nenomazgāt ziepes, bet uzreiz slaucīt dvielī. Līdzīgi izmantojami attīrošie līdzekļi ir īpaši saudzīgās mazgāšanās eļļas vai krēmi. Turpretī pieniņi dekoratīvās kosmētikas noņemšanai ar vati — tas ir kaut kas cits. tādēļ šīs lietas nevajadzētu jaukt, bet rūpīgi izlasīt lietošanas instrukciju.
4. Bērnu kosmētikatikai bērniem! Bērnu eļļas un citi kosmētiskie līdzekļi ir izstrādāti īpaši bērnu ādas kopšanai un to raksturīgākajām parādībām — izsitumiem, sasutušiem dibeniem u.tml., tādēļ bērnu kosmētika bieži paredzēta vairāk ādas sausināšanai. Un apgalvojumi, ka to var lietot arī pieaugušie, ir tikai reklāmas triks.
5. Kāpēc nelietosim ķermeņa krēmu sejai? Ķermenis ir liels un tam nepieciešamas daudz koncentrētu vielu, lai apmierinātu visa ķermeņa ādas vajadzības. Turpretī sejas ādai tas neder, jo ķermeņa krēma sastāvdaļas ir pārāk aktīvas. Pārsvarā, ja izslēdz tos, kas sirgst ar ādas slimībām vai kas intensīvi sauļojas, kam ir pastiprināti dehidrēta āda, tad ķermeņa āda pārsvarā ir vienāda. Un pazīmes — sausa vai taukaina - vislabāk redzamas sejā. Lietojot uz sejas nepiemērotu krēmu, ādu var lieki sakairināt un tādējādi izveidot to par jutīgu u.tml.
 
Uzmanies ar diētām!
Lai gan sausas ādas īpašniekiem bieži mēdz būt astēniska ķermeņa uzbūve, arī korpulentiem cilvēkiem var būt dehidrēta āda. Tādēļ jābūt īpaši piesardzīgiem ar diētām, sevišķi jāizvairās no tām, kas izslēdz no ēdienkartes jebkādas taukvielas. Ja tā ir, tad jādomā, kā tās iespējams kompensēt. Bieži vien liekā svara zaudēšana ir saistīta ar to, ka cilvēkam biežāk ir izsaukta vēdera izeja un urinācija. Līdz ar to organisms zaudē daudz ūdens, un tas, kas paliek, vispirms tiek pārdalīts uz smadzenēm, asinsriti un citiem svarīgiem iekšējiem orgāniem, līdz ar to ādai tā paliek ļoti maz. Tāpēc jāatceras, ka brīžos, kad organisms zaudē daudz ūdens, tas arī lielākā daudzumā ir jāuzņem.
Ja ir slāpju izjūta, noteikti ir pietiekami daudz jādzer. Vislabāk ir dzert minerālūdeni, jo tas satur daudz nepieciešamo mikroelementu, kas ir veselīgi arī ādai. Ar gāzi vai bez — atkarīgs vairāk gan no tā, kāda ir kuņģa darbība.

 

Materiāls publicēts sadarbībā ar žurnālu Veselība.