Ēdieni mazulim, kas garšos arī mammai un tētim! Annas Pannas ieteikumi

“Šīs ir biežāk apēstās maltītes mūsmājās,” žurnālam "Mammām un Tētiem. Zīdainis" teic kulināre Anna Panna. Viņa ir arī divu bērnu mamma, tāpēc krājumā ir tādas uzturvielām bagātu maltīšu receptes, kas piemērotas ne vien mazulim, bet garšo arī vecākiem!
  • Anna Birmane

    Anna Birmane

    Kulināre

Anna Panna iesaka: Jāsāk ar savas ēdienkartes apskatīšanu – visticamāk, atklāsi, ka lielu daļu no tā, ko jau ēdat, uzturā var lietot arī mazais.

FOTO:

Anna Panna iesaka: "Jāsāk ar savas ēdienkartes apskatīšanu – visticamāk, atklāsi, ka lielu daļu no tā, ko jau ēdat, uzturā var lietot arī mazais."

Viena no skaudrākajām apziņām, uzsākot mazuļa piebarošanu, ir tā, ka nu būs jāgatavo bēbju biezeņi vienā laidā. Un to, ko ēdīs pieaugušie, nevarēs ēst bērns un otrādi. Jā, pirmajos mazuļa piebarošanas mēnešos tiešām ir jāpiedomā pie maltīšu vienkāršības (kaut arī par to šobrīd zinātnieki jau strīdas). Tomēr šajā visā laikietilpīgajā procesā jāatrod kāds vidusceļš, lai mazais paēdis un mamma būtu dzīva!

 

Iespējamā problēma ar pirmdzimtā ēdināšanu

Ja ģimenē ienācis pirmais bērns, jo sevišķi gribas pirmos ēdiena kumosiņus mazajam sarūpēt ļoti īpašus. Tiek nopirkti bioloģiski audzēti dārzeņi, dažādas karotītes, šķīvīši, lacītes, un ekspektācijas ir milzīgas. It īpaši mammām, kurām krūts barošana sagādājusi kādus kreņķus. Ir pienācis brīdis, kad mazulītis beidzot iepazīsies ar īsto ēdienu! Šis spiediens no vecākiem, kuri tik ļoti vēlas, lai mazais ēstu, ir tik liels, ka bērns nereti dara pretējo – neēd.

 

Ko mazulim piedāvāt, kad beidzies biezeņu laiks

Kopš mazulītis sēž un kad viņam ir izauguši pirmie zobiņi, var sākt iepazīstināt ar ko vairāk, ne tikai biezeņiem. Principi, pie kuriem es pieturos un kas strādā, ir pavisam vienkārši. Pirmais: dienā jāapēd 5–7 dažādi dārzeņi un augļi (neatkarīgi no ēdāja vecuma), un patiesībā tas nemaz nav tik grūti. Otrais: ģimenē visi ēdam vienu un to pašu (ar minimāliem izņēmumiem). Pieaugušam cilvēkam tas nozīmē sākt ēst daudz veselīgāk, bet bērnam tā ir nozīmīga apziņa, ka viņš ēd to pašu, ko mamma un tētis. Protams, tas neattiecas uz zīdaini viņa dzīves pirmajos mēnešos. Kaut gan – apēst kādu dārzeņu biezeni, ko dodam mazuļiem, arī pieaugušajam dažkārt nenāktu par skādi!

 

Ņemot vērā, ka esmu pārdzīvojusi kara stāvokli pie virtuves galda ar savu nu jau sešgadnieci, mana pārliecība šodien ir pavisam vienkārša – neiespringt vai, kā teiktu mūsdienu jaunieši, “chill”. Šīs receptes tapušas, balstoties uz šo padomu. Šīs ir biežāk apēstās maltītes mūsmājās. Vismaz pēdējo piecu gadu laikā noteikti.

 

Tātad – ko dot mazulim, kad šķiet, ka viņš ir gatavs ēst nopietnākus ēdienus? Patiesībā visu, ko ēdam paši, tikai ar mazāk pievienotu sāli, garšvielām, asumiem. Arī vecākiem samazināts sāls daudzums uzturā nāks tikai par labu!

Sāc ar ģimenes ēdienkartes pārskatīšanu


Jāsāk ar savas ēdienkartes apskatīšanu – visticamāk, atklāsi, ka lielu daļu no tā, ko jau ēdat, uzturā var lietot arī mazais. Piemēram, brokastīs rīsu vai griķu, vai auzu putras ir izcils variants. Pieaugušajam nepieciešamības gadījumā klāt ievārījuma karote, mazajam var uzlikt odziņu vai banānu. Arī omlete ir ēdiens, kuru ēd teju visi bērni. Tad nu atliek variēt ar piedevām – tvaicēti dārzeņi, pupiņas, siers. 


Pusdienās lieliskas ir visu veidu zupas, dažādas mērces ar pilngraudu makaroniem, griķiem, nūdelēm.

 

Reklāma
Reklāma

Ielāgo! 

Tavas ģimenes kulinārā vērtību skala ir pamats bērniem, lai viņi iemīļotu ēdienu un izveidotu veselīgus ēšanas paradumus.

 

Praktiski padomi:

  1. Sviests katru biezeni un vispār ēdienu kopumā padarīs daudzkārt garšīgāku. 
  2. Labu cieto sieru izmanto sāls vai garšvielu vietā. 
  3. Lai paslēptu sīpolu, puravu, seleriju, pirms gatavošanas tos sablendē, un ēdienā tos neviens mazais okšķeris nevarēs atpazīt. 
  4. Zinu, ka ar ēdienu spēlēties nevajag, tomēr der izdomāt leģendas, piemēram, ka brokoļi ir koki un ka mums vēderā dzīvo zoodārzs, kas jāpabaro ar labiem produktiem. Tas ir gan interesanti, gan tīra, balta patiesība!
  5. Starp ēdienreizēm jāmēģina iztikt bez kārumiem. 
  6. Jaunus produktus nogaršot vērts vislabāk no rīta, kad mazulim ir mundrums un interese. Un patiešām – ja mazais redzēs, ka arī mamma ēd, tad viņu tas interesēs vēl vairāk. 
  7.  Jau no mazotnes ļauj bērnam piedalīties ēdiena pagatavošanā.

 

RECEPTES

Brokastu burito

 

Risoto ar dārzeņiem

 

Mājas “ramen”. Garšos lieliem un maziem!

 

Pašgatavotas konfektes. Vajadzīgas tikai divas sastāvdaļas!

Saistītie raksti