Padomi, kā efektīvi atslaukt krūts pienu

Iespējams, pirmo reizi saskaroties ar mēģinājumu atslaukt pienu no krūts, ne viss notiek tik raiti, kā cerēts. Atbildes uz jautājumiem, kā atslaukt pienu un kad būtu lietderīgi to darīt, un praktiskus padomus, kā to darīt visefektīvāk, sniedz Rīgas Dzemdību nama vecmāte, zīdīšanas konsultante Žanete Eglīte.
  • Gunita Krilova

    Gunita Krilova

    žurnāliste

  • Žanete Eglīte

    Žanete Eglīte

    Vecmāte, zīdīšanas konsultante

Bezmērķīga piena atslaukšana nav nepieciešama.

FOTO:

Bezmērķīga piena atslaukšana nav nepieciešama.

Uzklausot pieredzes vai redzot krājumus citu mammu saldētavās, var rasties priekšstats, ka atslaukt pienu ir tik viegli. Savukārt, dzirdot, ka citām mammām jau mazu brītiņu pēc dzemdībām ir bijis nepieciešams atslaukt pienu, var just apbrīnu, kā tas ir bijis iespējams!

 

Kāpēc atslaukt krūts pienu?

Nav šaubu, ka mātes piens ir labākais uzturs zīdainim. Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijas iesaka pirmos sešus mēnešus barot zīdaini tikai ar krūts pienu. [1] Tāpēc, ja kādu iemeslu dēļ zīdīšana nav iespējama, ir jāapsver piena atslaukšana. Kā uzsver zīdīšanas speciāliste, vienmēr jāatceras, ka tam ir jābūt skaidri saprotamam iemeslam. Bezmērķīga piena atslaukšana nav nepieciešama. Kas ir tās situācijas, kad var nākties atslaukt pienu?

 

Situācijas, kurās piena atslaukšana varētu būt nepieciešama vai noderīga, ir daudz un dažādas, piemēram: 

  • mammas vēlme veidot piena rezerves nākotnei;
  • nepieciešamība palielināt piena apjomu;
  • kāda iemesla dēļ ir notikusi mammas nošķirtība no bērna, kad mazo ir iespējams barot ar atslaukto pienu līdz brīdim, kad viņš pats spēs zīst;
  • mammas vēlme un vajadzība kādu reizi iziet no mājas, bērnu uzticot kādai aprūpes personai. [2]

 

Kā rīkoties, lai atslaukšana izdotos

Pirmais, ko ir vērts paturēt prātā, – atslauktais piena daudzums nenorāda, cik daudz piena mammas ķermenis saražo. Bērns, kurš aktīvi un adekvāti zīž, pienu būs spējīgs izzīst vairāk, nekā mamma varētu atslaukt ar roku vai piena pumpi. Tehnika, kā pienu atslaukt, būs vienāda gan jaundzimušajam, gan bērnam, kurš jau būs paaudzies. Svarīgs faktors veiksmīgai piena atslaukšanai ir vides nodrošināšana. Videi ir jābūt mierīgai un drošai. Stresa ietekmē notiek hormonāla “ķēdes reakcija”, kas var bremzēt piena izdalīšanos. Ja apstākļi ļauj, pirms atslaukšanas var ieiet siltā dušā, padzerties ūdeni vai siltu tēju un paēst, lai pati mamma justos komfortabli. Tas, vai mamma izmantos elektrisko, manuālo piena pumpi vai pienu atslauks ar rokām, nav tik būtiski. Galvenais, ka mammai pašai ir ērti. Pirms atslaukšanas efektīvākai piena plūsmai var uz krūtīm uzlikt kādu siltu kompresi, kas atslābinās krūšu audus.

 

Piena plūsmu veicina arī mazuļa klātbūtne – bērna dzirdēšana, redzēšana, smarža. Visas maņas palīdz ķermenī notikt hormonāliem procesiem, kuri stimulē piena ražošanu un izdali. 

 

Ja, piemēram, mammai pienu atslaucot, bērns nav blakus, var skatīties uz mazuļa bildi, domāt par viņu. Tas palīdzēs. 

 

Kad vislabāk atslaukt pienu?

Piena daudzums krūtīs diennakts laikā mainās. Vislabāk piens veidojas un plūst nakts stundās un uz rīta pusi, bet visgrūtāk – vakarpusē. [3] Piemērotākais laiks piena atslaukšanai ir kādu brīdi pēc bērna zīdīšanas, lai mammas ķermenis ir paguvis nedaudz atpūsties. Tās varētu būt aptuveni 30–60 minūtes pēc bērna zīdīšanas vai apmēram stundu pirms nākamās ēdienreizes. 

 

 

Ņem vērā, ka krūtis nav iespējams pilnībā iztukšot, jo laika gaitā tās pielāgojas un kļūst “prasmīgas”, pienu ražojot brīdī, kad bērns zīž vai piens tiek atslaukts. 

Tātad piens krūtīs vairs neuzkrājas starp ēdienreizēm, bet tiek ražots tieši pēc pieprasījuma. Ja mamma nesen ir atslaukusi pienu un bērns izrāda vēlmi zīst, droši to vajag ļaut darīt pēc pieprasījuma. 

 

Atslaukt pienu palīdzēs: 

  • mierīga un droša vide;
  • ērta poza;
  • silta duša vai komprese uz krūtīm pirms tam;
  • pirms tam vēlams paēst, padzerties siltu tēju;
  • ja bērna nav blakus, piena veidošanos stimulēs mazuļa fotogrāfija, drēbītes, kas smaržo pēc viņa;
  • piens ražīgāk veidojas un plūst nakts stundās un uz rīta pusi, tad arī vari ieplānot atslaukšanu.

 

Jāatceras, ka atslauktais piena daudzums nenorāda, cik daudz piena krūtis saražo. Ir gadījumi, kad mammai ir grūtība atslaukt pienu, bet bērns ir labi paēdis un pieņemas svarā.

 

6 jautājumi par piena atslaukšanu

 

Reklāma
Reklāma

1. Vai ir noteikts mililitru skaits, kas konkrētā mazuļa vecumā jāatslauc no vienas krūts?

Uz šo jautājumu nav vienas atbildes, jo jau minēts, ka ne vienmēr no krūts var atslaukt tikpat daudz piena, cik mazulis varētu izēst. Ir tabulas un grafiki, pēc kā vadās neonatologi un pediatri, nosakot, cik daudz piena bērnam konkrētā vecumā nepieciešams, – atkarībā no nedēļu skaita, kurā bērns ir dzimis, svara un citiem parametriem. Ja rodas šaubas, noteikti vajadzētu vērsties pie ģimenes ārsta vai kāda speciālista, kas varētu palīdzēt saprast, cik ir nepieciešamais piena daudzums konkrētajam bērnam.

 

2. Vai atslaukšana veicina piena rašanos?

Jā! Piena rašanās notiek pēc “pieprasījuma-piedāvājuma efekta”. 

 

Jo vairāk piens tiek patērēts un jo biežāk krūtis tiek stimulētas, jo vairāk piens ražosies.

 

Neatkarīgi, vai šo stimulāciju izdara bērns ar efektīvu zīdīšanu vai to panāk, pienu atslaucot, princips un mehānisms ir viens – stimulējot krūts galu un krūtis “iztukšojot”, tiek veicināta piena ražošana. [4] 

 

3. Vai iespējams atslaukt, ja mazulis dzimis priekšlaikus?

Ja bērniņš dzimis priekšlaikus vai ja mazais kāda iemesla dēļ ir intensīvajā terapijā, tad ir iespējams un pat vēlams mammai pienu atslaukt, lai brīdī, kad mazulis būs pie mammas, viņas ķermenis būtu jau gatavs un ražotu pienu adekvātā daudzumā.

 

4. Ko labāk izmantot atslaukšanai – slaukt ar rokām vai ar elektrisko vai mehānisko piena pumpīti? 

Tā būs katras mammas pašas izvēle. Galvenais, lai mammai ir ērti un komfortabli; veids, kā tas tiek izdarīts, nav tik svarīgs. Katra sieviete noteikti atradīs viņai vispiemērotāko metodi.

 

5. Vai var gadīties, ka no vienas krūts neizdodas atslaukt? 

Jā, katrai sievietei var būt savas anatomiskās vai fizioloģiskās īpatnības. Kā zināms, nekas mūsu ķermenī nav perfekti simetrisks, tāpat ir arī ar krūšu uzbūvi un anatomiju. Gan krūšu gali var atšķirties viens no otra, gan katras krūts piena veidošanas daudzums. Tas, ka no vienas krūts izslaukt neizdodas, var būt norma, ja vien bērnam pieaug svars, kas liecina, ka viņam pietiek ar esošo piena daudzumu.

 

6. Ko darīt, ja atslaukt neizdodas?

Primāri, noteikti mēģināt nodrošināt sev mierīgu vidi. Ļoti svarīgi parūpēties pašai par sevi un savām vajadzībām – paēst, padzerties, pagulēt diendusu, ja iespējams. Šie faktori ir ļoti svarīgi veiksmīgai piena produkcijai. Taču, ja bērnam pieaug svars, viņš ir apmierināts un attīstās atbilstoši, nevajag satraukties, ka, pašai atslaucot pienu ar rokām vai piena pumpi, tas neizdodas tik daudz, cik nepieciešams. Jāatceras, ka atslauktais piena daudzums nav rādītājs tam, cik daudz piena tiek saražots. 

 

Atsauces:

1.Infant and young child feeding. Pieejams: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding

 

2. Protecting, promoting and supporting BREASTFEEDING IN FACILITIES providing maternity and newborn services. Pieejams: http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/259386/9789241550086-eng.pdf 

 

3. Mēs – par mammas pienu. Pieejams: http://www.zidit.lv/wp-content/uploads/Zidit-lv-A5-web-small.pdf

 

4. Pillay, J.; Tammy J. Davis. Physiology, Lactation. Pieejams: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499981/

Saistītie raksti