Kā dūla var atbalstīt sievieti un ģimeni ķeizargrieziena laikā un pēc tā?

Dūla ir topošās un jaunās mammas atbalsta persona (starp citu, arī tētu!), kura vecākiem var palīdzēt arī atrast atbildes uz viņus interesējošiem jautājumiem. Uz jautājumu par dūlas atbalstu ķeizargrieziena laikā žurnālā "Mammām un Tētiem. Zīdainis" atbild dūla Sanita Bergmane.
  • Mammamuntetiem.lv

    Mammamuntetiem.lv

  • Sanita Bergmane

    Sanita Bergmane

    dūla un zīdīšanas konsultante

Arī tad, ja sievietei paredzēta plānota ķeizargrieziena operācija, dūla var lieliski palīdzēt sagatavoties šim notikumam.

FOTO:

Arī tad, ja sievietei paredzēta plānota ķeizargrieziena operācija, dūla var lieliski palīdzēt sagatavoties šim notikumam.

Jautājums: Kā dūla var atbalstīt sievieti un ģimeni ķeizargrieziena laikā un pēc tā? 

Atbild dūla Sanita Bergmane: Dūla ģimenei ķeizargrieziena laikā un pēc tā var būt noderīga vairākos veidos. 

Informatīvi. Pastāstīt un izskaidrot, kas notiek ķeizargrieziena laikā. Zināmais sagādā mazāk trauksmes un baiļu nekā nezināmais. 

Palīdzēt organizēt “āda-āda” kontaktu, kolīdz tas ir iespējams. Šis kontakts ir ārkārtīgi svarīgs piesaistes izveidošanai, kā arī kopējai fiziskai un emocionālai sievietes un bērniņa labsajūtai. 

Atbalstīt un palīdzēt uzsākt zīdīšanu. Tā kā pirmo dienu pēc ķeizargrieziena sieviete nav spējīga staigāt, tad dūla var padot un palīdzēt pielikt pie krūts mazuli.

Palīdzēt fiziski sievietei pēc ķeizargrieziena operācijas. Pirmās dienas pēc operācijas tiešām var būt fiziski grūtas, kad palīdzība nepieciešama staigājot, apmeklējot tualeti, mazgājoties, aprūpējot bērniņu. 

Reklāma
Reklāma

Atbalstot sievieti un ģimeni emocionāli un uzklausot, tādējādi ļaujot sievietei justies pieņemtai un saprastai ar tām domām un sajūtām, kādas viņa tobrīd piedzīvo. 

Iemūžināt pirmos bēbīša dzīves mirkļus šaipus puncim un satikšanos ar vecākiem gan foto, gan video veidā. 

Arī tad, ja sievietei paredzēta plānota ķeizargrieziena operācija, dūla var lieliski palīdzēt sagatavoties šim notikumam. Kā tieši? 

Pārrunājot sievietes emocijas par to, pastāstot, kā notiek šāda veida dzemdības, kā arī, iespējams, kopīgi noskatoties kādu ķeizargrieziena video. Tāpat var laicīgi sagatavot plānu pirmajam laikam pēc operācijas. 

Saistītie raksti