Viss par bērnu pārkaršanu – kā vasarā, tā ziemā

Vai zināji, ka pārkarst un piedzīvot veselības problēmas bērns var ne tikai vasarā, bet arī ziemā? Gada aukstajos mēnešos bērns pārkaršanu var piedzīvot, ja tiek pārlieku biezi saģērbts, tāpēc par bērna apģērba izvēli ziemā ir jādomā īpaši.
Ja bērns ir sakarsis, viņam jādod padzerties negāzēts ūdens.

FOTO:

Ja bērns ir sakarsis, viņam jādod padzerties negāzēts ūdens.

Raksts no grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu”.

 

Vislabāk ir bērnu ģērbt pēc sīpoliņa principa – kārtās, lai vajadzības gadījumā kārtu pa kārtai var noģērbt nost. 

 

Gada siltajos mēnešos jāņem vērā: mazais var būt pilnīgi pliks, taču siltajā sezonā cepurei ir jābūt galvā – gan zīdainim, gan lieliem bērniem. Apģērbam, arī cepurei, ir jābūt gaišam, jo tumšais sauli pievelk pastiprināti. Mazulim vislabāk izvēlēties cepuri ar malu vai nagu – lai pasargātu acis no saules. Var noderēt arī saulesbrilles. Uz ķermeņa jāziež saules aizsargkrēms, kam ir ultravioleto (UV) staru filtrs. Uzmanies! Jebkurš krēms nederēs, jo ir tādi taukainie krēmi, kas sauli tieši pastiprināti pievelk!

 

Jākontrolē laika daudzums, ko bērns karstā, saulainā laikā pavada ārā, un atrašanās vieta – jāmeklē patvērums ēnā. Bērniem āda ir ļoti, ļoti maiga, tāpēc zīdaini tiešos saules staros – īpaši viskarstākajā diennakts laikā no pulksten 10 līdz 16 – atstāt nedrīkst! Dažkārt vecāki cenšas zīdaiņus sauļot, taču to darīt nevajag – bērns tāpat kļūst brūns, jo UV stari “apliecas”, proti, mazulis iesauļojas, pat atrazdamies ēnā.

 

Gada karstajos mēnešos ratu kulbu nepārsegt ar dvieļiem, lakatiem vai segām. Reizēm vecāki domā, ka tā pasargās bērnu no tiešajiem, tveicīgajiem saules stariem, bet patiesībā ratu kulbā gaisa temperatūra drīz vien pārsniedz apkārtējā vidē esošo, jo gaisa cirkulācija tiek traucēta. 

Reklāma
Reklāma

 

Neatstāt bērnu vienu automašīnā, jo īpaši karstajā laikā! Pārkaršanas dēļ bērns var nomirt. 

 

  • Uzmanību! Pārkaršanas pazīmes bērnam ir līdzīgas kā pieaugušajiem: miegainība, apātiskums, galvassāpes, temperatūra, nevēlēšanās ne ēst, ne dzert vai gluži pretēji – lielas slāpes. Mazais var kļūt arī čīkstulīgs. Smagākos gadījumos var būt krampji un samaņas zudums.

 

Karstā laikā bērns var atteikties no ēdiena, taču galvenais ir – jāuzņem daudz šķidruma, precīzāk, negāzēts (!), tīrs ūdens. Ļoti karstā laikā tīrs ūdens istabas temperatūrā no krūzītes vai ar karotīti jāpiedāvā arī zīdainim, kas pārtiek tikai no mammas piena. 

 

Ja bērns ir pārkarsis, viņš jānovieto vēsā telpā vai ēnā. Bērnu atģērbt un ar vēsu ūdeni mitrināt pieri, kaklu, krūtis, ar mitru, vēsu dvielīti var nobraucīt visu ķermeni. Noteikti jādod padzerties negāzētu ūdeni! Izmērīt temperatūru. Vēdināt, mākslīgi radot gaisa plūsmu. Ja bērna pašsajūta pusstundas laikā neuzlabojas, jāsazinās ar ārstu!

 

  • Uzmanību! Ne tikai pieaugušajiem, bet arī sakarsušiem bērniem, pēkšņi lecot ūdenī, var rasties krampji un sirdsritma traucējumi. Kad ārā ir pāri 30 grādiem, bet ūdenī pāri 20, šo temperatūru svārstība ir pietiekami liela, lai provocētu šādas ķermeņa reakcijas.

Saistītie raksti