Mazuļa pārkaršana – viens no zīdaiņa pēkšņās nāves riskiem

Pārkaršana ir viens no zīdaiņu pēkšņās nāves riskiem. Mazuļa labsajūtas nodrošināšanā liela nozīme ir atbilstošai istabas temperatūrai, tādēļ vecākiem jāpievērš uzmanība mazuļa apģērbam un segas biezumam.

Mazulīši jāsaudzē no tiešiem saules stariem!

FOTO: Shutterstock.com

Mazulīši jāsaudzē no tiešiem saules stariem!

 

Temperatūra telpās

Optimālā istabas temperatūra ir 21-23⁰ C. Ja temperatūra ir virs 24⁰ C, mazulim tas ir par daudz. Jāpiebilst, ka optimālā istabas temperatūra ziemā un vasarā var būt atšķirīga. Pastiprināta uzmanība telpas temperatūrai ir jāpievērš tieši ziemas periodā, kad ir risks telpu pārsildīt un tādā veidā radīt nekomfortablus apstākļus mazulim. Statistikas dati liecina, ka vairāk zīdaiņu pēkšņās nāves gadījumu notikuši tieši ziemas periodā.


Mazuļa apģērbs

Lai gan sabiedrībā ir uzskats, ka mazam zīdainītim nav termoregulācijas, speciālisti apgalvo, ka termoregulācija zīdainītim parādās sešu līdz divpadsmit stundu laikā pēc piedzimšanas. Mazulim siltuma regulācija norisinās līdzīgi kā pieaugušajiem, tomēr pastāv dažādi faktori, kas ietekmē bērna ķermeņa temperatūru un kuru dēļ tas var ātrāk zaudēt siltumu vai pārkarst. Lai gan mazuļiem ir plānāka āda, mazāka ķermeņa virsma un mazāk fizisko aktivitāšu, kas norāda, ka mazulim vajadzētu siltāku režīmu, tas nenozīmē, ka viņam ir jādzīvo siltumnīcā. 


Jāpievērš uzmanība, lai bērns būtu apģērbts atbilstoši gaisa temperatūrai telpā. Mazus bērnus labāk ģērbt plānāk nekā biezāk. Lai pārbaudītu, vai bērnam ir pietiekoši silti, speciālisti iesaka pārbaudīt pieri, degungalu un muguru, nevis vadīties pēc mazuļa roku siltuma.


Pārkaršana gultas vietās

Lai izvairītos no pārkaršanas riska, jāpievērš uzmanība bērna sedziņas biezumam un siltumam. Ja bērns guļ viens pats, segai jābūt vieglai, siltai, pārklātai tā, lai netraucētu bērna elpošanu. Savukārt, ja bērns guļ blakus māmiņai, kur jau tā ir silta vide, pietiek, ja viņam mugurā ir uzvilkts kas plāns. Tas pats arī atteicas uz reizēm, kad bērns tiek barots ar krūti. Ēdot viņš pats iekarst, uzņem siltumu no māmiņas ķermeņa, tādēļ pirms barošanas jāpievērš uzmanība, lai bērns nebūtu pārāk silti apģērbts.

 

Reklāma
Reklāma

Rūpējieties par savu mazuli un ievērojiet visus iepriekš minētos norādījumus, lai izvairītos no zīdaiņu pēkšņās nāves sindroma un citiem riskiem. Nodrošiniet savam mazulim komforta zonu, kurā viņš jutīsies ērti un kopā izbaudiet mazuļa pirmos dzīves mirkļus.

 

Neskaidrību vai svarīgu, ar bērna veselību saistītu, jautājumu gadījumos, ir iespēja zvanīt uz Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta izveidoto Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (darba dienās 17.00-8.00, brīvdienās un svētku dienās – visu diennakti) un saņemt kvalificētu mediķa padomu un konsultāciju vienkāršos saslimšanas gadījumos vai svarīgos medicīniskos jautājumos. Ārkārtas gadījumos, lai izsauktu neatliekamo medicīnisko palīdzību, zvaniet uz tālruņa numuru 113. 

 

Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs