Vakcinācijas kalendārs Latvijā

Latvijas vakcinācijas kalendārs ir līdzīgs citu Eiropas valstu vakcinācijas kalendāriem, to regulē LR Ministru kabineta 2000. gada 26. septembra noteikumi Nr. 330 “Vakcinācijas noteikumi”.
  • Dace Zavadska

    Dace Zavadska

    Asoc. prof., Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja un Imunizācijas Valsts padomes priekšsēdētāja.

Vai tavs bērns saņēmis visas vakcīnas?!

FOTO:

Vai tavs bērns saņēmis visas vakcīnas?!

Raksts no grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu”.

 

Lai gan ģimenes ārsts seko līdzi, kad bērnam ir jāsaņem vakcīnas, arī pašiem vecākiem aktīvi jāseko līdzi vakcinācijas kalendāram.

 

Svarīgi!

Vakcinācijas kalendārā iekļautās vakcīnas par valsts budžeta līdzekļiem pienākas ikvienam bērnam, arī tad, ja viņš nav bijis vakcinēts savlaicīgi (medicīnisku vai citu iemeslu dēļ). 

 

Papildus pieejama valsts apmaksāta vakcinācija pret noteiktām infekcijas slimībām:

  • pret gripu (katru gadu gan jāseko līdzi, kad šī vakcīna pieejama bez maksas visām iedzīvotāju grupām; sezonas sākumā tiek izdalītas atsevišķas personu grupas, kurām ir tiesības pret gripu saņemt bezmaksas vakcīnu);
  • pret garo klepu – no 2022. gada šo vakcīnu bez maksas var saņemt arī 14 gadus veci jaunieši un grūtnieces;
  • pret cilvēka papilomas vīrusa (CPV) infekciju – no 2022. gada to bez maksas var saņemt arī 12–14 gadus veci zēni;
  • pret ērču encefalītu – bez maksas vakcīna pieejama bērniem no 1 līdz 17 (ieskaitot) gadu vecumam, ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā. Teritoriju saraksts katras sezonas sākumā tiek atjaunots, un ar to var iepazīties Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā.

 

Reklāma
Reklāma

Atceries!

Arī pieaugušajiem ieteicams ik pa laikam pārskatīt savu potēšanas pasi, lai pārliecinātos, vai nav nepieciešams saņemt balstvakcīnu. Piemēram, pret difteriju un stingumkrampjiem revakcinācija veicama ik pēc 10 gadiem.

 

Piezīmes

1) Vakcīnu pret B hepatītu pirmajās 0–12 dzīves stundās ievada tikai riska grupas jaundzimušajiem (bērniem, kuri dzimuši mātēm, kuras inficētas ar B hepatītu
(B hepatīta virsmas antigēna (HBsAg) pozitīvām mātēm), vai mātēm, kuras nebija pārbaudītas HBsAg klātbūtnes noteikšanai). Turpmākās vakcīnas devas ievada atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai.
 

2) Ja vakcinācija pret tuberkulozi tiek veikta bērnam, sasniedzot 2 mēnešu vecumu, pirms vakcinācijas tiek izdarīts tuberkulīna ādas tests (Mantū reakcija), lai izslēgtu iespējamo bērna inficēšanos ar tuberkulozi.
 

3) Vakcinācijas kurss pret rotavīrusu infekciju ietver divas vai trīs vakcinācijas atbilstoši esošās vakcīnas lietošanas instrukcijai.
 

4) Vakcinācija pret gripu 6–23 mēnešus (ieskaitot) veciem bērniem.
 

5) Valsts apmaksāta vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusu pieejama gan meitenēm (12–17 gadu vecumā), gan zēniem (12–14 gadu vecumā).
 

6) Vakcinācija pret gripu bērniem vecumā no 2 līdz 18 gadiem, kuri pieder pie šādām veselības riska grupām: bērni ar hroniskām plaušu slimībām, hroniskām kardiovaskulārām slimībām neatkarīgi no to cēloņa, hroniskām vielmaiņas slimībām, hroniskām nieru slimībām, bērniem ar imūndeficītu, bērniem, kuri saņem imūnsupresīvu terapiju, kuri ilgstoši saņem terapiju ar ac. acetylsalicylicum.

Saistītie raksti