Kur atpūsties un gardi papusdienot Madonas pusē? Majestātiskajā Cesvaines pilī

Viens no iespaidīgākajiem apskates objektiem Latvijā ir Cesvaines pils, kas vārda tiešā nozīmē liek aizrauties elpai. Iespaidīgā celtne pēc postošā ugunsgrēka atguvusi savu majestātisko veidolu un nu kādu laiku atkal gaida apemklētājus – ar savu vēsturisko podiņu kamīnu, skaistajām zālēm un arī restorānu, kur pēc vēsturisko liecību apskates nobaudīt brīnumgardus ēdienus.
Kad iepazīta grandiozā Cesvaines pils, turpināt baudīt senatnīgo noskaņu iespējams turpat esošajā restorānā.

FOTO: Shutterstock.com

Kad iepazīta grandiozā Cesvaines pils, turpināt baudīt senatnīgo noskaņu iespējams turpat esošajā restorānā.

Cesvaines pils ir Eiropas mēroga historisma paraugs, kurā apvienojas arhitektūra, tēlniecība, metālmāksla un glezniecība. Pat bez pils iekštelpu apskates, redzot celtni no ārpuses, sajūta ir grandioza – klīrīgie pusaudži atzīst, ka no masīviem laukakmeņiem būvētā pils ir noteikti jāredz. 

 

Ēka celta 19. gadsimta beigās kā Cesvaines muižas jaunā kungu māja. To projektējuši prominentie Berlīnes arhitekti H. Grīzenbahs un A. Dinklāge. Lai rastos senas arhitektūras iespaids, no kaltiem laukakmeņiem būvētajā Cesvaines pilī izmantoti romānikas, gotikas, renesanses un jūgendstila elementi. 

Jāpiebilst, ka šī ir jaunā pils, kas daļēji uzcelta vietā, kur bijusi gan vecā kungu māja, gan viduslaiku pils. 

 

 

Pils vidusdaļā ir ieeja – masīvs portāls un rampa piebraukšanai, bet durvis rotā skaisti apkalumi renesanses stila formās. Fasāžu stūros atrodas dekoratīvas ūdens notekas. Pils kreisais spārns paredzēts kungu telpām, tā gals izcelts ar greznu zelmini, ko vainago vilka figūra. 

 

Kopš 1919. gada Cesvaines pilī atradās skola, un tad 2002. gadā celtni papostīja ugunsgrēks. Apmeklētājiem tā atkal durvis vērusi pērn februārī. Pils atjaunošanas darbos izbūvētas telpas kafejnīcai ar palīgtelpām, betona kāpnes, pacēlājs cilvēkiem ar pārvietošanās grūtībām. 

 

 

Uz 2. stāvu no jauna izbūvētas koka kāpnes, kas pēc senām pils fotogrāfijām izgatavotas tādas, kādas tās bija pirms ugunsgrēka. 

 

Pilnībā restaurēts viens no pils lielākajiem lepnumiem – vēsturiskais glazētais podiņu kamīns Medību telpā, kuram ir vēstures pieminekļa nozīmes statuss. Atjaunota arī āra terase ar liektas formas kapara jumtu, koka kolonnām un kokgriezumiem.

 

Reklāma
Reklāma

Katra mēneša pēdējā trešdienā visiem pils apmeklētājiem ieeja ir par brīvu.

 

Plašāka informācija ŠEIT

 

Tāpat pils sienās savu mājvietu radis izsmalcināts restorāns, kur pēc pils noslēpumainās pagātnes izzināšanas ir iespēja ļauties garšas priekiem.
 

Maigas baklažānu šķēles, kas savītas ar ķiploku, sīpolu un smalka koriandra aromātiem, rada unikālu garšu kombināciju. 

 

Vistas gaļa, kuras maigās šķēles izmērcētas aromātiskā buljonā un apvienota ar dabas veltēm: svaigām dillēm, aromātisku koriandru, sīpoliem un seleriju.

 

Smaržīgās vīnogu lapās maigi ietīta forele –  unikāla garšu harmonija, ko papildina pikantās ķiploku, koriandra un citrona notis.

 

Cesvaine spils restorāna ēdienkarte apskatāma ŠEIT

 

Ņem vērā!

Restorāns strādā no trešdienas līdz svētdienai. 

Galdiņu iespējams rezervēt ŠEIT

Saistītie raksti