Rīgas drosmes un prieka vasaras notikumi: bezmaksas pasākumu programma no 2.– 6.augustam

Rīga šovasar piedāvā virkni krāšņu un iedvesmojošu kultūras notikumu, iedzīvinot Rīgas apkaimju unikālo kultūrvēsturisko raksturu. Atklāj, ieelpo un piedzīvo siltuma un prieka pielieto Rīgu!
Ziepniekkalna apkaimes svētki

FOTO: Publicitātes foto

Ziepniekkalna apkaimes svētki

2.augusts

 

Ukraiņu bandūras virtuozes Darjas Leleko un čellista Kārļa Auzāna koncerts “Spogulis spogulī”

Meklēt sānjoslas vaicājumā

Ukraiņu bandūras virtuoze Darja Leleko un čellists Kāris Auzāns ir izveidojuši īpašu koncertprogrammu “Spogulis spogulī”, lai sniegtu desmit bezmaksas koncertus Rīgas iedzīvotājiem un tā viesiem simboliski izvēlētās vietās dažādās Rīgas apkaimēs, akcentējot “Rīgas drosmes un prieka vasaras” galveno svētku motīvu “Drosme un prieks dzimst, kad satiekamies”, īpašu akcentu liekot uz izvirzīto vēstījumu “Mēs aizstāvam citus viņu cīņās par brīvību, jo zinām, ka tā ir mūsējā”. Prieka un drosmes sajūta tiks sniegta arī tiem, kuri kādu iemeslu dēļ šobrīd nevar baudīt tādu brīvību, kā citi – bērniem Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem Strazdumuižas parkā.

Muzikālo duetu raksturo drosme un vienotība un kā pati bandūriste Darja vēstī: “Instruments ir mana cīņa”. Koncerti būs kā atgādinājums, ka karš vēl nav beidzies un mūsu atbalsts ukraiņiem joprojām ir nepieciešams.

Koncertos duets izpildīs gan latviešu, gan ukraiņu tautas mūziku, ukraiņu-ebreju tautas mūziku, ukraiņu garīgo mūziku un Kārļa Auzāna orģinālmūziku. Darja Leleko ir ļoti pateicīga Latvijai par tās atbalstu Ukrainai un ar lielāko prieku dzied latviešu valodā un spēlē latviešu tautas mūziku uz ukraiņu nacionālā instrumenta bandūras.

 

Literāri muzikāls pasākums bērniem

Kultūrtelpa "Strops", Bolderāja, plkst.16:00

Meklēt sānjoslas vaicājumā

Patrīcijas Brektes iedvesmas avots un mākslas pieredzes bagātināšanas veids ir ceļojums. Māksliniece uzskata, ka mūsu laikmetā ir nepieciešamība radīt ko elementāru, jo pastāv bads pēc vizuāli saprotamas mākslas. Patrīcija Brekte regulāri rīko gleznošanas nodarbības un, viņasprāt, gleznošanas stundas cilvēkiem ļauj atbrīvoties no ikdienas pārdzīvojumiem, un tāpēc tās apmeklē ne tikai bērni, bet arī dažādu profesiju pārstāvji – sākot no zobārstiem un beidzot ar advokātiem.

Māksliniece mācījusies Rīgas 2. vidusskolā, pabeigusi Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu, saņēmusi maģistra grādu Humanitārajās zinātnēs glezniecībā. Dažādās izstādēs piedalās kopš 1997. gada. Kopš 2003. Gada ir Latvijas Mākslinieku Savienības biedre.

Arni Miltiņu uz skatuves visbiežāk redz ar ģitāru rokās. Savas dziedātāja gaitas viņš sāka kā viens no Austras Pumpures loka dziedošajiem jauniešiem, apgūstot Imanta Kalniņa dziesmas. Dziesminieka repertuāra pamatu veido autordziesmas, Imanta Kalniņa dziesmas, tautasdziesmas, kā arī citu Latvijas komponistu un dziesminieku dziesmas.

 

Zumbas nodarbība ar Lieni Knopi

Lucavsalas atpūtas parks, plkst.18:00

Meklēt sānjoslas vaicājumā

Jau otro reizi kultūrpunktā “Strops” Lucavsalas atpūtas parkā ikviens interesents aicināts uz aktīvu zumbas nodarbību kopā ar treneri Lieni Knopi.  Liene Knope ir sertificēta zumbas trenere kopš 2016. gada. Zumba ir dejas fitness, kas apvieno Latīņamerikāņu deju ritmus ar aerobikas soļu pamatiem, kas noved pie lieliska garastāvokļa gan nodarbības laikā, gan pēc. Zumbas nodarbībai nav fiziskā līmeņa ierobežojumi un nav jābūt deju pieredzei. Zumbas nodarbības piemērotas gan tiem, kuriem nav deju pieredzes, gan tiem, kam jau ir kādas zināšanas dejās. Nodarbība domāta jebkura vecuma apmeklētājam. Uz nodarbību aicinām ierasties sportiskā apģērbā. Garlaicīgi noteikti nebūs!

 

Kaspara Zemīša un Kārļa Zemīša koncerts

Kultūrtelpā “Strops” Pļavnieku Zaļajā birzī, plkst.19:00

Trešdien, 2. augustā, plkst. 19.00 Vasaras kultūrtelpā “Strops” Pļavnieku Zaļajā birzī, Andreja Saharova ielā 30, aicinām klausītājus uz Kaspara Zemīša un Kārļa Zemīša koncertu.

Ģitāras virtuozs Kaspars Zemītis, kurš šogad, atzīmējot savu 50 gadu jubileju, sniedza vairākus koncertus Latvijas koncertzālēs, 2. augusta vakarā kopā ar vecāko dēlu Kārli Zemīti (grupas “Pirmais kurss” mūziķi) atskaņos gan savas ģitārspēles zelta repertuāru, gan skaņdarbus, kas pavasarī izskanēja jubilejas koncertos. Neizpaliks arī sulīga humora piepildītas sarunas.

Kā saka Kaspars: “Ģitāra ir mana mīlestība. Un es dodos pie klausītājiem, lai dalītos šajā mīlestībā. Mūzikas gaismā atspoguļojas tik daudz mums īpašu emociju un notikumu!”

 

Pilnas ausis kultūras. Dzeja, čells un klavieres

“The Place to Be” telpā Tallinas ielas kvartālā, plkst.19:00

Kad dzeja satiek akadēmisko mūziku – pilnas ausis kultūras garantētas!

Pasākumu sērija “Pilnas ausis kultūra” ir dzejas un akadēmiskās mūzikas simbioze, kas piedāvā baudīt neordinārus, ieintriģējošus un dinamiskus priekšnesumus.

2.augustā ieskatīties pašiem sevī aicinās dzejnieks Pēteris Draguns un mūziķes Santa Valere (čells) un Patrīcija Ciemese (klavieres). Pētera Draguna dzejoļi pēta tumšos un draudīgos spēkus, kas mīt katrā cilvēkā un izlaužas sāpīgu atmiņu vai sirreālu vīziju veidā. Atbalsojot dzeju, abas mūziķes atklās, cik dziļa un emocionāli daudzveidīga ir čella un klavieru akadēmiskās mūzikas pasaule.

Trīs pasākumu cikla noslēdzošais vakars notiks 16. augustā, kad radošu pieredzi klausītājiem sniegs dzejnieks Eduards Aivars un saksofonists Aigars Raumanis.

Pasākumi notiek “The Place to Be” telpās Tallinas ielas kvartālā. Ieeja pasākumā no plkst. 19.00 un bez maksas.

Projektu atbalsta Rīgas dome un “Klavieru salons 152”.

 

“Juris Simanovičs un Bez grēka ieņemtie” koncerts

Alīses ielas ūdeņtorņa dārzā, Alīses iela 4, plkst.20:00


 Balodis ir atlidojis! Balodis iet gaisā!
2023. gada Rīgas vasaras kultūras programmā Balodis piedūdos Alīses ielas ūdenstorņa dārzu katru trešdienu. 2. augustā notiks Jura Simanoviča koncerts, kurā tiks atskaņoti skaņdarbi no jaunākā albuma “Mīlestības metastāzes.”

Juris Simanovičs ir dziesmu autors un mūziķis no Rīgas. Mūzikā darbojas kopš 2002. gada. Ārpus grupas “Bērnības milicija” Juris spēlējis arī citās grupās – “Mazie smirdīgie kociņi”, “Ēnu Kaleidoskops”, “Nepilngadīgā Anna”, “Telekoma”, “Mūc”, “Caurā Estrāde” u.c. Izdevis trīs solo albumus.

Savas dziesmas 2. augustā Jurim palīdzēs izpildīt grupa “Bez grēka ieņemtie”, kurā spēlē Adrians Grīns (Dz, Les Attitudes Spectrales u.c.) Līga Neilande (Ivars Bez F) un Rihards Paegle, zināms arī kā Vienkāris.

Programma:

  • 18.00 Vārti veras
  • 20.00 Tornis records x Uldis Rudaks
  • 21.00 Juris Simanovičs un Bez grēka ieņemtie

 

3.augusts 

 

Performance “Dzēlīgs, jo bailīgs”

Kronvalda parka alejā, plkst.16:00

 

Ceturtdien, 3. augustā, Rīgas pilsētas iedzīvotajiem un viesiem būs iespēja pieredzēt Martas Madaras Grantiņas procesuāli ilgo performanci “Dzēlīgs jo bailīgs”, kas norisināsies Kronvalda parkā pie Latvijas Mākslas akadēmijas ēkas. Performance iekļaujas ekspozīcijas kontekstuālajā pieteikumā, turpinot diskusiju par mūsdienu pretrunīgo un trauksmaino ikdienu. Performances laikā katrs skatītājs varēs būt gan atturīgs vērotājs, gan aktīvs dalībnieks, kopā ar mākslinieci pieredzot transformāciju no cīņas un pretestības līdz ļaušanās pieredzei caur dažādām tēlu variācijām.

Māksliniece savā performancē izmanto atsauces no rakstu vietām gan Bībelē, gan dzejas avotos, savienojot vēsturisko pēctecību un šodienas apzināšanos.

Kā iedvesmas un aizsākuma vārdi performancē tiek lietotas rindas no Kikones – “Pieskaries man / Es no tā baidos”, to noslēdzot ar Jesejas grāmatas 34. nodaļu – “Seno dižciltīgo vairs nebūs, nebūs kam izvēlēt ķēniņu, visi zemes lielkungi nebūs nekas.
Tās pilīs augs ērkšķi, un tās staltajos namos nātres un dadži, tie būs mājokļi šakāļiem un strausiem. Tur sastapsies tuksneša zvēri ar meža vilkiem, tur jodi sasauksies, tur nakts biedēkļi apmetīsies uz dusu. Tur čūska taisīs ligzdu, dēs olas un perēs un pavēnī kops savus izperētos, tur salasīsies ērgļi.”

 

Pasākums “Ufo, izstāsti kādu joku!”

Kultūrtelpā “Strops” Ķengaragā, Latgales priekšpilsētas Mūzikas un mākslas skolas pagalmā, plkst.19:00

Ceturtdien, 3. augustā, plkst. 19.00 Vasaras kultūrtelpā “Strops” Ķengaragā, Latgales priekšpilsētas Mūzikas un mākslas skolas pagalmā (Prūšu ielā 13B), aicinām uz UFO jeb Kaspara Upaciera autorprogrammu “Ufo, izstāsti kādu joku!”.

“Humors ir mana mīlestība. Un es dodos pie klausītājiem, lai dalītos šajā mīlestībā. Humora gaismā atspoguļojas tik daudz mums īpašu emociju un notikumu! No sirds lepojos, ka varu dalīt skatuvi ar savu dēlu un vēl vienu kolēģi Aini, kuram patīk ģitāras”, stāsta Kaspars Upaciers jeb tautā saukts arī par UFO.

Aicinām nedaudz pajokot par sevi un laiku, kurā dzīvojam, uz 100 minūtēm aizmirst ikdienas rūpes un ļauties JOKAM.

Grupā ir izcils ģitārists Ainis Rudzītis, kas pasākumu kuplinās ar prasmīgu instrumenta spēli un Francis Upaciers, skolots muzikants, palīdzēs ar dziedāšanu un spēlēšanu.

 

Vērmanes dārza estrāde. Jakob Noiman festival band

Vērmanes dārza estrāde, Centrs, plkst. 20:00

Jakob Noiman Festival Band nenogurstoši jau otro desmitgadi piedāvā pasaulei to, kas viņuprāt pasaulei pietrūkst, tādējādi, to līdzsvarojot. Pamatā tas ir prieks un apcere par eksistences neparasto, neloģisko skaistumu un postu. Cīņa pret postu izpaužas ar tā mēroga izvērtēšanu un precīzu, koncentrētu muzikālu atbildi, pludinot enerģiju, kas izlādējoties uzlādē.

Repertuārs pamatā klezmera iedvesmots klīst tālāk no Latgales līdz Amerikai, piestājot pie pašmāju komponistiem un tautas varoņiem. Oriģinālmūzika mijas ar oriģināl-aranžijām, piemēram, arī spāņu klasikā. Programmā tiks pārstāvētas dažādas pilsētas, kā Odesa, Ņujorka, Viļaka, Bolderāja, Sofija, Telaviva un visticamāk arī citi svarīgi pasaules stūri un virsotnes, bet šo raibumu izlīdzinās vienota instrumentācija neparastu mūziķu kombinācijā.

 

Koprades vasara Āgenskalna tirgū. LIETU (UZ)LABOŠANAS DARBNĪCAS

Āgenskalna tirgus, plkst.18:00

Piektdienu vakaros Āgenskalna tirgus pārtop par vietu, kur piedzīvot kopradi, kur mutuļo daudzveidīga kultūra un priekpilnas satikšanās – apkaimes iedzīvotāji un tās viesi var būt kopā, dalīties pieredzē un līdzdarboties koncertos, darbnīcās, izrādēs, stendapos, brīvrunas un mūzikas vakaros un citos jaunrades pasākumos.

Šajā vakarā apvienība “Repair Cafe” aicinās apgūt jaunas prasmes un satikt kaimiņus un jaunus draugus – visa vakara garumā labosim velosipēdus, visu veidu apģērbu, sadzīves elektroniku, datorus, kam nepieciešama tīrīšana, un jebko citu, ko iespējams atgādāt uz tirgu. Vienlaikus tirgū notiks populārais printbattle, kur laikmetīgie mākslinieki sacentīsies ar ilustrācijām un savukārt apmeklētāji varēs iegūt jaunus dizaina priekšmetus sietspiedes tehnikā uz līdzpaņemtajiem auduma gabaliem. Paralēli notiks upcycle darbnīcas, kur no vecām lietām radīsim jaunas un noderīgas lietas – dekorus, aksesuārus, dizaina priekšmetus u.c. Pagalmā pie skaņu pults atskaņosim un iepazīsim dažādu laiku un kultūru mūziku un miksēsim to kopā ar dīdžejiem. Pasākumā pievērsīsim uzmanību vides apziņai un ilgtspējai, senā un jaunā satikšanās un tā turpinājumam mūsdienās, jaunradei un aktuālā atspoguļošanai mākslā, kā arī kvalitatīvai vakara pavadīšanai caur jaunu un noderīgu prasmju apgūšanu.

Repair Cafe darbnīca 18.00–21.00 

Repair Cafe tic kopienas stiprināšanai izmanto praktiskas nodarbes un prasmju apmaiņu. Tāpēc nu jau vairāk nekā 10 gadus Repair cafe visā pasaulē pulcē ikvienu interesentu uz izglītojošiem pasākumiem, kur satikt lokālos lietpratējus, kā arī atrast visus instrumentus jaunu prasmju apguvei caur labošanu! Tāpat Repair Cafe kustība cenšas kopumā uzsvērt, cik nozīmīga ir vēlme lietas labot un pievērsties atbildīgākam patēriņam.

18.00–23.00 vakara garumā notiks sietspiedes drukas darbnīca “printbattle” kas ir jauno mākslinieku un dizaineru apvienības iniciatīva. Darbnīcā būs iespēja iegūt laikmetīga dizaina sietspiedes apdruku, kā arī izveidot unikālo dizainu uz sava T-krekla, somas vai auduma maisiņa. Katrā darbnīcā tiek piedāvāti dažādi laikmetīgi dizaini, kurus veidojuši paši mākslinieki – Smldz, Brekte, Tron Karton, Lazy Bra un Ēriks Caune, reflektējot par aktuālajiem notikumiem sabiedrībā. Pasākums pulcē visu vecumu apkaimes iedzīvotājus, kuri darbnīcas laikā iepazīst mūsdienu mākslu sietspiedes drukas formā, iegūst savu ilglaicīgu dizaina priekšmetu, kā arī darbnīcas laikā iepazīstas un veido dialogu par mākslu un sabiedriskiem procesiem. Daļu no materiāliem darbnīcas dalībniekiem (krekli, audumi, somas, maisiņi) nodrošinās “Brīvbode”, rūpējoties par pieejamību ikvienam un ilgtspējīgu resursu apriti.

 

5.augusts

 

Ekskursija “Brīvdiena Purvciemā”

Purvciema mikrorajons, plkst. 12:00

Domājot par to, kurp doties atpūsties nedēļas nogalē, diez vai Purvciems nonāk mūsu izvēļu sarakstā. Taču kā būtu, ja mēs palūkotos uz Purvciemu kā interesantu brīvdienu galamērķi? Sekojot filmas “Viss būs labi” pēdām, ekskursijas viesi kopā ar filmas režisoru Staņislavu Tokalovu iepazīs Purvciema mikrorajonu no vietējā iedzīvotāja skatupunkta un klātienē ielūkosies filmas ikoniskākajās ainās.

Ekspedīcijas laikā pētīsim Purvciema mikrorajona arhitektūras specifiku, iepazīsim tādas ikoniskas apskates vietas kā veikals “Minska” un “Mēbeļu nams”, kā arī uzkavēsimies pie Biķernieku memoriāla. Līdztekus šiem pieturpunktiem vietējais gids iepazīstinās ar Purvciema vēsturi un tā mazāk zināmajām vietām, ko iepazinis, uzaugot šajā mikrorajonā. Paskatīsimies uz Purvciemu no augstceltnes pēdējā stāva, iepazīsimies ar gleznojumiem uz māju kāpņu telpām, iedzersim tēju un ēdīsim baklažāna rullīšus un šašliku kopā ar filmas ikoniskajiem personāžiem Bikerņieku trases vidū.

Dalībniekus aicinām ņemt līdzi savu fotokameru, lai fiksētu ekskursijas spilgtākos mirkļus, un noslēgumā kopīgi apspriestu piedzīvoto.

Dalībnieku skaits ierobežots, lūgums savu dalību reģistrēt šeit: https://forms.gle/ZPc8FoHqFMYyUmQJ7

Reklāma
Reklāma

Pasākuma programma: 

  • 12.00–12.30 Veikals “Minska”. Tikšanās. Ievads.
  • 12.30–13.00 9 stāvu mājas. Arhitektūra un vēsture.
  • 13.00–13.30 “Mēbeļu nams”. Stāsta turpinājums.
  • 13.30–14.00 Purvciems no putna lidojuma.
  • 14.00–14.30 Ienākam ciemos pie vietējiem.
  • 14.30–15.00 Biķernieku memoriāls.
  • 15.00–16.00 “Šašliks uz ezera” Biķernieku sacensību trases vidū.

 

Pļavnieku un Purvciema apkaimes svētki

Dreiliņkalna parks, plkst. 12:00

 

Rīgas drosmes un prieka vasara Purvciema un Pļavnieku apkaimēs!

Šī būs iespēja satikties ar draugiem un iepazīties ar kaimiņiem, lieliska diena, kurā baudīt laiku kopā ar ģimeni, klausīties labi pazīstamo grupu “Ducele” un Igo koncertus, dziedāt un dejot līdzi, piedalīties aktivitātēs visas dienas garumā – griezties karuselī, piedalīties radošās un izzinošās darbnīcās un mākslas plenērā.

Šajos svētkos ikviens aicināts viesoties Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centra teltī, tuvāk iepazīties un aprunāties ar apkaimju koordinatoriem, aktīvajiem cilvēkiem, kuri savas pūles velta tam, lai apkaimi padarītu par labāku, drošāku un patīkamāku vietu dzīvošanai.

Arī svētku dienās nedrīkstam aizmirst, cik būtiski ir iestāties par to līdzcilvēku vajadzībām un brīvībām, kuri līdzās mums atrodas grūtībās – vai tie būtu apkaimes vientuļie seniori cienījamā vecumā, cilvēki ar dažādiem ierobežojumiem vai kara bēgļu ģimenes no Ukrainas…

Svētku kulminācijā koncertu sniegs dziedātājs Igo !

Uz Purvciema un Pļavnieku apkaimes svētkiem tiek aicināti cilvēki no tuvām un tālākām Rīgas apkaimēm, no visas Latvijas – lai drosme un prieks dzims, kad satiekamies!

PASĀKUMA PROGRAMMA: 

12.10–13.00 Grupa “Ducele”

13.10–13.50 Latviešu poproka grupa “Nova”

14.00–14.50  Folkloras stunda

15.00–16.30 Latvijas teātru dziedošie aktieri

16.30–17.00 Suņu apmācības centra “Inter Sport Canis” kinoloģisko sporta veidu paraugdemonstrējumi

17.00–17.45 Grupa “Royal Foxes”

18.00–18.50 Ceļojošais leļļu teātris “Maska”

19.00–19.45 Muzikāls skulptūru kvartets/laikmetīgā pantomīma “Dzīvās skulptūras”

20.30 – 22.00 Dziedātāja IGO labāko dziesmu koncerts!

 

Aktivitātes svētku teritorijā:

12.00–15.00

  • Itāļu valodas skoliņa
  • Uzzīmē savu sapņu mājokli kopā ar “Deglava Gleznotāju rezidenci” un saņem balviņu

12.00–16.00

  • Bērnu olimpiskās spēles
  • Rīgas pašvaldības policijas informatīvais stends

12.00–17.00

  • Apkaimju Iedzīvotāju Centra teltī notiks sarunas par Līdzdalības budžeta idejām, par pašvaldības sadarbību ar iedzīvotājiem
  • Plašajā pļavā līdzās svētku norises vietai bērnus priecēs izjādes ar ponijiem

12.00–22.00

  • Pasākuma mazie apmeklētāji aicināti griezties karuselī “Zirdziņi”
  • Bērnu sejiņu apgleznošanas telts

“Glass Point” darbnīca – stikla otrā dzīve!

Stikla mākslinieces Annas Varnasas vadīta radošās darbnīca, kuras laikā tiek izgatavoti dalībnieku pašu radītu dizainu magnēti, gleznojot savas izjūtas un atmiņas uz stikla. Radošās darbnīcas laikā būs iespēja apslīpēt savu stikla gabaliņu, pielīmēt tam magnētu un pēc tam gleznot uz virsmas. Tā kā gleznojums nožūst 30 minūtēs, izveidotos stikla magnētus katrs varēs paņemt līdzi!

“Saules ķērāju” izgatavošanas radošā darbnīca

Darbnīcā mazos svētku dalībniekus sagaidīs Ella Pella un viņas smaidīgo feju komanda! Ellai patīk rotāties, izgudrot, radīt un ierādīt citiem dažādus veidus kā viegli un skaisti piepildīt laiku!

 

Ziepniekkalna apkaimes svētki

Pie Rīgas 95.vidusskolas, plkst. 14:00

Drosme un prieks dzimst Ziepniekkalnā!

5. augustā

Programma:

Rīgas 95. vidusskolas pagalmi un teritorija

12.00–20.00

Mājražotāju un amatnieku tirdziņš

Visā teritorijā

12.00–23.00 Pasākuma teritorijā darbojas kafejnīcas

12.00–20.00 Radošās darbnīcas un pop-up koncerti, hip-hop un kapueira priekšnesumi, ielu vingrotāju priekšnesumi, pūtēju solo un ansambļu koncertprogrammas uz skolas jumta, jauno mākslinieku individuālās programmas, Ziepniekkalna apkaimes biedrības telts un aktivitātes.

Ekskursijām un orientēšanās spēlēm sākuma un beigu punkts pie Ziepniekkalna apkaimes biedrības telts.  

Iekšpagalmos

13.00 Rēzeknes teātra “Joriks” izrāde bērniem “Alvas zaldātiņš”

Režisors: Andris Zeļonka

14.30 un 18.00

Fonda “Initium” muzikāla izrāde jauniešiem “Starp/Brīdis”

Režisors: Rūdolfs Apse

Skolas zaļajā zonā

12.00–12.30 ielu vingrotāju priekšnesumi

13.00–13.30 Kapueiras paraugdemonstrējumi

14.00–15.00 Kapueiras meistarklase

15.00–15.30 Kapueiras “cīņas”

15.45–16.15 Hip-hop dejas paraugdemonstrējumi

16.30–17.30 Hip-hop dejas meistarklase

17.30–18.00 Hip-hop dejas “cīņas”

Uz lielās skatuves

15.00–15.30 Jauno mākslinieku apvienības IMPAKT koncerts

15.30-16.00 NMV Emīla Dārziņa mūzikas skolas skolēnu ansamblis ”Le son”

17.00–18.00 RTU studentu pūtēju orķestra programma “Pārdaugava”

19.00–20.00 Hip-hop mākslinieku REIKS un ELFS koncertprogramma

20.30–21.30 Grupa “Laiku pa laikam”

22.00–23.00 Grupa “Oranžās brīvdienas”

 

Lekcija “Kāzu apģērbs” un tautas lietišķās mākslas darbnīcas

Pāvula Jurjāna mūzikas skolas brīvdabas estrāde, plkst. 17:00

Dr. art. Ieva Pīgozne: “Stāstīšu par to, kas mums no dažādiem vēstures avotiem zināms par latviešu kāzu apģērbu 19. gadsimtā un agrāk. Dažādos laikos pie kāzu apģērba piederējās dažādas tērpa sastāvdaļas, piemēram, vairākas villaines meitai vai vairāki svārki puisim, zeķē ielikta nauda. Tomēr pati dārgākā un svarīgākā līgavas tērpa daļa bija galvas rota, tāpēc plašāk pastāstīšu par īpašajiem līgavu vainagiem, kurus pirka par dārgu naudu vai iznomāja pirms kāzām.

Tāpat uzzināsiet par savdabīgu tradīciju kāzu dienā auties svētos apavos, līgavas māsu gredzeniem un jaunā vīra vecajām cepurēm. Visvairāk ziņu par kāzu apģērbu saglabājušās no Vidzemes, taču neviens kultūrvēsturiskais novads nepaliks aizmirsts”.

Rīgas Kultūras centra “Iļģuciems” tautas lietišķās mākslas studijas būs sagatavojušas lietišķās mākslas darinājumu ekspresizstādi. Darbnīcās varēs apgūt adīšanas, kalšanas, klūdziņpīšanas amata prasmes, iegūt noderīgas zināšanas no amatu meistariem.

 

6.augusts

 

Koncerts no Rīgas Rātsnama balkona

Rīgas Rātsnama balkons, plkst. 20:00

Šovasar katru svētdienu plkst. 20.00 no Rīgas Rātsnama balkona rīdziniekus un pilsētas viesus priecēs Rīgas Sakbutu konsorta koncerti. Tie notiks 16. augustā,
13. augustā, 20. augustā un 27. augustā.

Tajos muzicēs Rīgas sakbutu konsorts: Vairis Nartišs – sakbuts, alpu rags; Kaspars Majors – sakbuts; Pēteris Vaickovskis – sakbuts; Kaspars Šmits – čimbaso.

Kopš 1998. gada Rīgas pilsētā neatņemama Kultūras sastāvdaļa ir bijusi Vecrīgas Torņu mūzika. Šī tradīcija ir aizgūta no viduslaikiem, ka Eiropas pilsētu rātsnamos dežūrēja speciāli algoti pūšaminstrumentālisti, kuri pilsētas iedzīvotājus un viesus informēja vai brīdināja par dažādiem notikumiem – svētkiem, kara draudiem, pilsētas viesiem.

2023. gada vasaras moto ir drosmes un prieka vasara, kas Ukrainas kara kontekstā šādus Torņu mūzikas tradīcijas atjaunošanu paceļ jaunā nozīmīgumā – kā koncertu vadmotīvs tajos skanēs slavenākā viduslaiku tēma, kas izmantota daudzās Mesās – “L’Homme Arme” (karavīrs), kas jaundibinātās koncertvienības Rīgas Sakbutu konsorta priekšnesumā pēc gadu simtiem skanēs ar autentiskiem trombona priekštečiem – sakbutiem.

Sakbuti pārsvarā bija vieni no plašāk izmantotākajiem metāla pūšaminstrumentiem viduslaikos, jo tie bija pirmie hromatiskie metāla pūšaminstrumenti.

Koncerti tiks ievadīti ar vienīgā Baltijā gandrīz 4 metrus garā alpu raga signāla skaņām, kas Rīgas iedzīvotājus un viesus simboliski aicinās uz koncertiem Rīgas Rātslaukumā.

Koncertu programmā – G. Difajī, J. Okegems, M. Pretoriusa, M. A. Šarpentjē, H. Pērsela,
O. di Laso, G. F. Tēlemena, Dž. P. de Palestrīna, V. Nartišs.

 

Avots: vasara.riga.lv

Saistītie raksti