4. maijā aicina radīt svētku noskaņu mājās, rotāt logus un izzināt Atmodas laika notikumus

Šogad 4. maijā, atzīmējot Latvijas neatkarības atjaunošanas trīsdesmito gadadienu, Latvijas cilvēki aicināti īpašu svētku noskaņu radīt mājās, ielikt logā sirsnīgu sveicienu un izzināt Atmodas laika notikumus. Ārkārtējās situācijas apstākļos šogad 4. maijā nenotiks publiskie pasākumi, taču daudzveidīgās norisēs ikviens interesents varēs piedalīties individuāli un attālināti, informē notikumu veidotāji.

4. maijā aicina radīt svētku noskaņu mājās, rotāt logus un izzināt Atmodas laika notikumus

FOTO: Mammamuntetiem.lv

„4. maijs mūsu vēsturē ir tautas vēlmes pēc valstiskas neatkarības un reizē spilgtas kopības izpausmes lappuse. Šogad, kad aprit trīsdesmit gadi kopš deklarācijas „Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu” pieņemšanas, ārkārtējās situācijas dēļ svētki būs atšķirīgi, mēs netiksimies klātienē publiskos pasākumos un nesvinēsim plašā draugu un tuvinieku lokā. Mums ir iespēja pašiem mājās radīt īpašu svētku noskaņu, ielikt logā sirsnīgu sveicienu 4. maija svētkos, lai tas iepriecina kaimiņus, kā arī izmantot laiku, lai izzinātu Atmodas laika notikumus,” uzsver kultūras ministrs Nauris Puntulis.

 

„Mēs 4. maijā atguvām lielākās vērtības – brīvību domāt, darīt, izpausties, un neatkarību, kas šīs iespējas nostiprina, bet galvenais, dod ticību nākotnei. Sargāsim un novērtēsim atgūto brīvību un neatkarību!” pauž 4. maija deklarācijas kluba prezidente Velta Čebotarenoka.

 

Saeima 4. maijā plkst. 12:00 pulcēsies uz svinīgo sēdi, kurai ikviens interesents varēs sekot līdzi tiešraidē Saeimas mājaslapā, kā arī Latvijas Televīzijā un Latvijas Radio. Latvijas neatkarības atjaunošanas 30. gadadienā svētku uzrunu teiks Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Ievērojot nepieciešamību ievērot fizisko distanci, Saeimas sēde notiks, deputātiem atrodoties nevis visiem vienkopus Sēžu zālē, bet vairākās atsevišķās parlamenta telpās. Tāpat šajā dienā plkst. 09:00 attālināti notiks ekumeniskais dievkalpojums, tam tiešraidē no Rīgas Doma varēs sekot līdzi Latvijas Televīzijā.

 

Rīgu pie Brīvības pieminekļa rotās kompozīcija „Ziedu Latvija”, vides mākslas objekts „Goda vārti” virtuāli vēstīs par Latvijas valsts karogu un himnu „Dievs, svētī Latviju!”. Stāsta videoversiju būs iespējams redzēt ikvienam interesentam tīmekļa vietnē kultura.riga.lv. Svētku programmu virtuālā vidē sagatavojuši arī Rīgas pašvaldības kultūras centri, muzeji, Orķestris "Rīga" un Rīgas Centrālā bibliotēka. Cilvēki aicināti virtuāli vai individuāli doties izzinošā pastaigas maršrutā, Vecrīgā un Rīgas centrā iepazīstot vietas, kur tika apspriesta, rakstīta un pieņemta neatkarības atjaunošanas deklarācija. Maršrutu sagatavojis Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Tautas frontes muzeja nodaļa.

 

Īpašu sveicienu 4. maijā sagatavojis Latvijas Pasts sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu – īpašu pastkaršu sēriju ar vēsturiskajām fotogrāfijām, kas tapušas 1990. gada 4. maijā pie Augstākās Padomes ēkas un 11. novembra krastmalā. Pastkartes var nosūtīt, izmantojot pakalpojumu www.pastabalodis.lv

 

Reklāma
Reklāma

Latvijas filmu maratons notiks tiešsaistē portālā filmas.lv, gaidāmas vairākas pirmizrādes un plaša filmu programma. Filmu maratons pirmo reizi būs pieejams ne tikai Rīgā, bet arī kinoskatītājiem Latvijā un visā pasaulē.

 

Arī tradicionālais tautas tērpu gājiens šogad notiks attālināti, un cilvēki fotogrāfijas tautas tērpā aicināti publicēt sociālajos tīklos.

 

Svinot 4. maiju, Latvijas Institūts īsteno jaunu multimediālu projektu „The Latvian ABC", kas angļu valodā būs pieejams dažādos formātos – kā e-kartītes, kā klausām-grāmata un kā iespiesta brošūra. Tāpat Latvijas Institūts sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju Pils ielā realizējis pilsētvides projektu „Svini savu brīvību. Radi un dari”, kas rāda Latvijas jaunās paaudzes talantu skatījumu uz Latvijas brīvības un neatkarības ceļu.

 

Īpašus notikumus sagatavojušas pašvaldības visā Latvijā. Sigulda aicina saposties svētkiem, klāt baltu galdu akcijā „ie[log]ojies”. 4. maijā pēc iepriekš izziņota grafika daudzdzīvokļu namu iekšpagalmos un privātmāju rajonos ielidos drons, veicot novadnieku sveicienu iemūžināšanu fotomirkļos pie atvērtiem logiem. Akcijas „ie[log]ojies” fotogrāfs Alvis Rozenbergs sociālo tīklu vietnē Instagram ar kontu @_var_dzīvot_jau aizsācis fotogrāfiju kolāžu veidošanu no sveicieniem logos.

 

Rēzeknes grupa „Kingi” plkst. 18:00 sniegs svētku koncertu tiešsaistē, Talsu Tautas nams organizēs neierastu pasākumu – 4. maijā plkst. 13:00 norisināsies tiešsaistes sarunas un mūzika „Pie balti klāta galda”. Galdā tiks celts Talsu pilsētas un novada uzņēmēju un mājražotāju produkcija, savukārt kā viesi gaidāmi dažādu profesiju pārstāvji no Talsiem. Cēsu un Ogres pašvaldības aicina iedzīvotājus dalīties ar atmiņu stāstiem par 1990. gada 4. maiju. Savukārt Liepājā, lai radītu kopīgu svētku sajūtu, īpaši liepājniekiem tiks atklāta elektroniskā vietne, kurā aicinās rakstīt kopīgus novēlējumus Latvijai.