Ejam meklēt pavasari dabā un ne tikai. Brīvdienu ceļvedis

Gaisā jaušamas pavasara vēsmas, un jau nākamnedēļ klāt skolēnu gaidītais pavasara brīvlaiks! Brīvlaika nedēļā notiek daudz vērtīgu nodarbību mazajiem un ne tik mazajiem “atpūtniekiem”. Savukārt svētdienu aicinām pavadīt svaigā gaisā, svinot Lielo dienu Brīvdabas muzejā.

Teātra festivāla Eju meklēt! publicitātes bilde

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Teātra festivāla 'Eju meklēt!' publicitātes bilde

Lūk, ieteikumi, kā pavadīt nedēļu no 12. līdz 18. martam:


Pavasaris Tērvetē
Marta saulainajās dienās jau var saklausīt priecīgas un skaļas putnu dziesmas dabas parkā Tērvetē, tāpēc  koka darbnīcā Rūķu sētā  dabas draugiem ir iespēja savām rokām uzmeistarot putnu būrīti mazajiem putniem.
Putnu māju gatavošanas darbnīca atvērta no plkst. 11:00 līdz 16:00. Zinošais un prasmīgais Rūķu saimes pārstāvis atklās putnu būrīša izgatavošanas un izvietošanas noslēpumus. 
Savu meistaru gaida 100 mazo putniņu būrīšu sagataves. Izmanto kādu no simts iespējām un izgatavo pats savu putnu būrīti!  Pēc aktīvas un radošas darbošanās putnu būrīšu darbnīcā dodies pastaigā pasakainajā mežā un izpētīt rūķu pilsētas Čiekures ielas un namiņus.


Dziesminieku svētkiem “Austrasdienas 2018” Rīgā
Leģendārās dziesminieces Austras Pumpures audzēkņi, Austrasbērni, aicina uz dziesminieku festivāla “Austrasdienas 2018” koncertiem 10. un 11. martā Rīgā. Koncertos skanēs komponista Imanta Kalniņa un Austrasbērnu radītās dziesmas, kā arī latviešu tautasdziesmas.

10. martā pulksten 14.00 Anglikāņu baznīcā, Anglikāņu ielā 2, atkal skanēs tādas dziesmas kā “Akāciju palags”, “Balāde par viņu un viņu”;  “Dziesma Sniegbaltītei”, “Es redzēju sapnī”, “Bāka”, ”Sveces dziesma”, ”Mīlestība divreiz neatnāk”, ”Blūzs”, “Romantika”. Ieejas maksa: 5.00 EUR.
Vakarpusē, pulksten 19.00, ikviens klausītājs un interesents aicināts uz Austrasbērnu sadziedāšanos Rīgas Kultūras un atpūtas centrā “Imanta”, Anniņmuižas bulvārī 29. Vakara muzicēšana ir īpaša “Austrasdienu” daļa, kurā konkrēta koncertprogramma netiek sastādīta un tiek dota vieta improvizācijai. Ieejas maksa: 3.00 EUR.
Svētdien, 11. martā, pulksten 12.00 Tautasdziesmu koncerts Koka ēku renovācijas centrā "Koka Rīga".
 


Teātra festivāls bērniem un jauniešiem 'Eju meklēt!'
No 15. līdz 18. martam Rīgā norisināsies starptautiskais profesionālā teātra festivāls bērniem un jauniešiem "Eju meklēt!". Festivāls, kas šogad norisināsies otro reizi, piesaka žanru robežu meklējumus dejas un zīmējumu teātrī, vides un leļļu izrādēs, klaunādes nopietnībā un sadarbībā ar pusaudžiem.
"Eju meklēt!" interesē neparastais un citādais teātris, tāpēc šogad festivāla "Eju meklēt!" latviešu mākslinieku programma papildina Zviedrijas, Igaunijas, Norvēģijas, Dānijas, Polijas izrādes, kas paredzētas bērniem un jauniešiem vecumā no viena līdz 18 gadiem.
Festivāla programma pieejama mājaslapā "Ejumeklet.lv" un norises vietās – VEF Kultūras pilī, Rīgas Teikas vidusskolā, Latvijas Leļļu teātrī, kultūras telpā "3 Māsas", Latvijas Kultūras akadēmijas "Zirgu pastā", "Dirty Deal Teatro".


Rīta cēliens muzejā
No 12. Līdz 16. martam
plkst. 9:00-14:00 Latvijas Dabas muzejā notiks nodarbību ciklu 1.-4. klašu skolēniem „Rīta cēliens muzejā”. Tajā, iepazīstot daudzveidīgo dabu, būs iespēja lietderīgi pavadīt brīvlaika dienu pirmo pusi.
Nedēļas laikā tiks piedāvāts dažādas nodarbības un ekskursijas muzejā, radošās aktivitātes, kā arī izglītojošas spēles. Katru dienu uzmanību tiks pievērsta dažādām tēmām, piemēram, zīdītājiem, daudzveidīgajai ūdens pasaulei, augiem un citām. Nedēļas laikā būs tikšanās arī ar ciemiņiem no Patērētāju tiesību aizsardzības centra.
Dalības maksa par visu nodarbību ciklu: 34,00 eiro. Papildus iespējams vienoties par pusdienām. Sīkāka informācija un iepriekšēja pieteikšanās, zvanot 67356051. Skolēnu pavasara brīvlaikā muzejs būs atvērts arī pirmdien, 12. martā, un otrdien, 13. martā.
 

Meistarklašu programma "Vērtīgs pavasaris"
No 13.līdz 16. martam
plkst. 13:00-16:00 Gastronomijas institūts (Artilērijas iela 35, Rīga)  ir izveidojis programmu bērniem un jauniešiem vecumā no 10 līdz 18 gadiem. 4 nodarbībās, kas notiks katru dienu 4 dienas pēc kārtas, dalībnieki apgūs dažādu kārumu pagatavošanu. 
Katrā nodarbībā tiks gatavots kaut cits, nodarbības ilgums – 3 stundas. Dalības maksa par vienu nodarbību – 20 eiro, par visām 4 nodarbībām kopā – 70 eiro. Jāveic priekšapmaksa.  Pieteikumus ar bērna vārdu un vecumu jāsūta uz info@uhm.lv, telefons 29537944

Reklāma
Reklāma


Latvijas Nacionālais Vēstures Muzeja nodarbības brīvlaikā
No 13. līdz 17. Martam  plkst. 12:00-14:00 Latvijas Nacionālais vēstures muzejā nodarbības skolēniem. 
13. martā nodarbība “Mājokļi” sākumskolas skolēniem: muzeja pamatekspozīcijā varēs uzzināt, kādi bija cilvēku mājokļi dažādos laikos Latvijas teritorijā: kur dzīvoja un no kā savus mājokļus cēla ļaudis akmens laikmetā? Kad Latvijas teritorijā parādījās pirmās mūra celtnes? Kā izskatījās zemnieku istabā un muižas dzīvojamajā istabā?
Arī 14. marta nodarbība “Latviešu gadskārtas: pavasari gaidot”  paredzēta sākumskolas vecuma bērniem. Tajā tiks stāstīts, kādi gadskārtu ieražu godi svinami pavasarī, kad diena un nakts ir viena garuma, un kāda bija zemnieku ēdienkarte pavasarī.
15. martā paralēli notiks divas nodarbības “Gatavošanās eksāmenam vēsturē”. Tēma “20. gadsimta vēstures atkārtošana” tiks apskatīta, balstoties uz 20. gadsimta notikumu atspoguļojumu slaidrādē. Savukārt nodarbībā “No vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām”, aizpildot darba lapas, skolēni atkārtos un sistematizēs vēstures stundās gūtās zināšanas Mērķauditorija – 9. un 12. klašu skolēni.
16. martā uz nodarbību “Mana Latvija” tiks gaidīti sākumskolas skolēni: apskatot fotogrāfijas un muzeja priekšmetus, bērni uzzinās par to, kā pirms simts gadiem tapa Latvijas valsts un kādi ir tās simboli.
Pieteikšanās brīvlaika nodarbībām nav nepieciešama. Šīs nodarbības nav paredzētas organizētām klašu grupām. Dalība pasākumā/ieejas maksa muzejā skolēniem ir 0,75 eiro, bet pavadošajām personām: studentiem un pensionāriem 1,50 eiro, pieaugušajiem – 3 eiro.

 

Noslēpums ir detaļās!
15. un 16. martā
plkst. 12:00-14:50 Dzelzceļa muzejā un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā  interesents ir aicināts pievienoties radošai programmai, kura šoreiz ir veltīta zīmēm, simboliem un detaļām- tiem sīkumiņiem, kuri bieži vien ikdienā paslīd gar mūsu acīm, tā arī neatklājot mums savus noslēpumus.
Programma:
12:00 LNB telpās. Visā savas attīstības vēsturē cilvēks ir aktīvi pielietojis abstraktus attēlus – zīmes un simbolus, lai glabātu un nodotu informāciju. Papildini savas zināšanas par tiem, piedaloties nodarbībā par senajām rakstu zīmēm. Dalība bez atsevišķas samaksas, nodarbība piemērota bērniem vecumā no 7 gadiem.
12:50 Dzelzceļa muzejā. Uzzini dzelzceļā sastopamu noslēpumaino detaļu un priekšmetu nozīmi kopā ar Dzelzceļa muzeja aizraujošo ekskursiju gida pavadībā. Dalības maksa – 1 eiro.
Pēc ekskursijas, mazākiem programmas dalībniekiem (4 – 7 gadi) būs pieejama radoša darbnīca, kuras laikā bērni varēs salīmēt vilcienu kolāžu no iepriekš sagatavotām papīra detaļām. Dalības maksa darbnīcā un ieeja muzejā – 1 eiro. Savukārt lielāki muzeja apmeklētāji varēs izpildīt aizraujošu orientēšanās spēli pa muzeja ekspozīcijām (līdzdalība bez atsevišķas samaksas). 
Vietu skaits grupās ir ierobežots, tāpēc nenokavē un piesaki dalību jau iepriekš pa t. 67232511 vai raksti uz darja.kovalova@ldz.lv. Var pieteikties gan uz visām programmas aktivitātēm, gan izvelēties tikai vienu vai divas no piedāvātajām izklaidēm. 



Lielā diena Brīvdabas muzejā
18. martā plkst. 12:00-16:00 Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs aicina uz pavasara saulgriežiem, kad daba un cilvēki svin gaismas uzvaru pār tumsu. Brīvdabas muzejs aicina šajā dienā atgriezties pie senajām latviešu svētku tradīcijām – šūpoļu kāršanas un šūpošanās, olu krāsošanas, kaujām un ripināšanas, kā arī spēlēm, rotaļām un Putnu dzīšanas dziesmām kopā ar folkloras kopu "Skandinieki".
 


Vairāk pasākumu ģimenēm un bērniem meklē http://kurpes.lv/pasakumi/berniem