Čīliešu mākslinieka seno simbolu valoda. Gleznu izstāde Ojāra Vācieša muzejā

No 28. janvāra Ojāra Vācieša muzejā, O. Vācieša ielā 19, skatāma čīliešu mākslinieka Rafaela Videlas Eismana (Rafael Videla Eissmann) gleznu izstāde SENO SIMBOLU VALODA. Šī ir jau otrā mākslinieka izstāde muzejā.

Foto: Rafaela Videlas Eismana glezna Astrālā ainava.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Rafaela Videlas Eismana glezna "Astrālā ainava".

„Aiz fiziskās pasaules taustāmās telpas atrodas cita dimensija, daudz reālāka un varenāka nekā tā, kuru iespējams uztvert ar maņām. Dimensija, ko var izskaidrot ar arhetipu palīdzību. Līdz ar to, arī fiziskajai pasaulei ir „neredzams” dubultnieks, līdzinieks, kas patiesībā ir tās būtība. Iespējams, ka tikai caur simbolismu var tuvināties Dabas būtībai un mistērijai.

Izstādē redzamās gleznas ir kā centieni izteikt trīs dabas simbolu, seno kultūru un civilizāciju pamata – Saules, Venēras un Svēto kalnu – maģisko nozīmi.

Šie trīs simboliskie zīmējumi ir būtiski maģisko rituālu un reliģisko tradīciju komponenti Indijā, Mezopotāmijā, Ēģiptē, pirmskristietības laika Eiropā un pirmskolumba laika Amerikā.

Saule ir visas dzīvības avots un augstāko spēku – dievību un Dieva – fiziskā izpausme. Tās forma – aplis jeb disks – ir pilnības un bezgalības simbols, kas attēlo visu formu un enerģiju (Avinash) mūžīgās pārmaiņas. Saule ir Melnās, neredzamās saules redzamā izpausme, tā ir visa (Anirvan) kosmiskais avots.

Venēra ir rīta un vakara zvaigznes dubultniece. Tai piemīt visskaistākā gaisma. Venēras simboliskais atveidojums, astoņstaru zvaigzne, ir atrodams vissenākajās kultūrās un civilizācijās. Dienvidčīlē tā bija zināma kā Yephun-Oiehuen, inkiem – Ch’aska Quyllur, maijiem – Nok Ek, indoeiropiešiem – Venus , bet latvieši to sauc par Ausekli.

Svētais kalns savukārt atspoguļo pasaules duālās dabas vienotību. Tā pamats simbolizē sievišķo – Mātes zemi, bet virsotne vīrišķo – Debesu dievu.

Visas šīs idejas esmu centies atspoguļot savās gleznās,” stāsta mākslinieks.

 

Reklāma
Reklāma

Rafaels Videla Eismans dzimis 1979. gadā Santjago, Čīlē. No 1998. līdz 2004. gadam studējis vēsturi Pontificia Katoļu Universitātē Čīlē (Pontificia Universidad Católica de Chile). Iedziļinājies antropoloģiskos un etnovēsturiskos pētījumos par mītiem, simboliem un Pirmskolumba laika kultūras un civilizācijas izpausmēm Dienvidamerikā.

 

Gleznotājs bez akadēmiskas izglītības. Gleznu galvenie motīvi ir kalni un Čīles ainavas apvienojumā ar arhetipiskiem simboliem.

 

Tuvāka informācija pa tālruni 67619905vai e-pastu vacietis@memorialiemuzeji.lv,

kā arī http://www.memorialiemuzeji.lv un www.vaciesamuzejs.lv