Iepazīsties ar kārdinošām skaistulēm — Dace, Edīte un Laila!

Latvijas Dabas muzejā no 26. līdz 30. janvārim interesenti tiek aicināti aplūkot pirmo reizi eksponētas ābolu šķirnes, kas ievāktas pēdējo gadu ekspedīcijās visā Latvijā.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Šogad izstādē Latvijā audzēti āboli, kas top sadarbībā ar Latvijas Valsts augļkopības institūtu (LVAI) apskatāmas ap 120 labākās un jaunākās Latvijā audzētu ābolu šķirnes un hibrīdi, to vidū vietējās ziemas ābolu šķirnes – Dace, Edīte, Daina, Laila, kā arī šķirnes no Eiropas valstīm – Igaunijas, Krievijas, Vācijas, Ukrainas un citām. Ābolu mīļiem būs iespējams saņemt speciālistu konsultācijas, nodegustēt un iegādāties dažādu šķirņu ābolus un no tiem iegūto produkciju – sukādes, sulas u.c.

LVAI ir vadošā zinātniskā institūcija Latvijas augļkopības nozarē. Tas izveidots par Latvijas augļkopības zinātnes centru, kur tiek veikti nozarei aktuāli un prioritāri zinātniskie pētījumi. LVAI izaudzētos augļus nevar iegādāties lielveikalos, šī produkcija pieejama institūtā un tā rīkotajos izbraukumos.

Eiropā un pasaulē īpašu vērību pievērš bagātai ābolu garšai – izcilam aromātam, augstam cukura daudzumam kopā ar viegli jūtamu skābumu, kraukšķīgam un sulīgam mīkstumam. Dr. biol., LVAI vadošā pētniece Laila Ikase atzīst, ka labas augļu kvalitātes sasniegšanai ir rinda vienkāršu paņēmienu, ko diemžēl liela daļa audzētāju neievēro, kaut gan tas neprasa neiespējamo. Ir jāsāk ar labas dārza vietas izvēli, iekultivēšanu un piemērotāko šķirņu izvēli. Ļoti svarīga ir kopšana un ražas retināšana.

Eiropā radītas tehnoloģijas ar ko ābolus var uzglabāt pat divus gadus. Arī Latvijā ir svarīgi izveidot vairāk un labākas maksimāli ilgi uzglabājamas šķirnes, lai patērētāji izvēlētos tieši Latvijā audzētus ābolus, kas ar savām vērīgajām īpašībām pārspēj lielu daļu lielveikalos pieejamo ābolu.

Izstādes atklāšana 26. janvārī plkst. 12:00 muzeja pirmā stāva izstāžu zālē. Laipni aicināti Latvijas Dabas muzejā – Rīgā, K. Barona ielā 4!
 

Reklāma
Reklāma