Latvijas Dabas muzejā izstāde "Ūdrs un bebrs"

Latvijas Dabas muzejā no 6. oktobra līdz martam būs apskatāma muzeja veidotā izstāde Ūdrs un bebrs, kas veltīta 2010. gada dzīvniekam – ūdram. Izstādē interesenti aicināti tuvāk iepazīt ūdra un viņa kaimiņa bebra gan kopīgo, gan atšķirīgo dzīvesveidā. Izstādes atklāšana 3. stāva zooloģijas ekspozīcijā plkst. 10:00.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Ūdrs ir izmanīgs dzīvnieks, kas prot nozust ātri un bez trokšņa, tāpēc dabā to ieraudzīt ir grūti. Bebru pamanīt ir vieglāk, galvenokārt pēc tā darbiem – nograuztajiem kokiem un sabūvētajiem aizsprostiem. Kādi “lietišķie pierādījumi” liecina par dzīvnieku klātbūtni? Kā viņu vizītkartes atšķirt no citu sugu dzīvnieku atstātajām pēdām? Kā pēc iemītās taciņas ūdens malā saprast, kas tur staigājis? To uzzināsiet izstādē.


Bieži vien ūdrs tiek jaukts ar bebru, tāpēc interesentiem būs iespēja iepazīt abus dzīvniekus – cik ļoti atšķirīgi tie ir gan pēc izskata, gan ieradumiem. Latvijā ūdrs ir bieži sastopams dzīvnieks, jo pie mums vēl ir saglabājušās nepārveidotas mazās upītes, kuru krastos ūdrs labprāt apmetas uz dzīvi, atšķirībā no daudzām citām Eiropas valstīm. Eiropā ūdra izzušana saistīta ar vides degradāciju, pārveidošanu un medībām. Par ūdru daudzumu rūpējas arī bebri, kuru Latvijā ir ļoti daudz. Applūdinot plašas teritorijas, bebri ūdriem sagādā gan dzīvesvietu, gan barību. Gada dzīvnieka izvēli noteica gan tas, ka mēs varam lepoties ar šo reto dzīvnieku, gan arī ūdra interesantais dzīvesveids.
 
Vēl līdz 2010. gada 22. novembrim skolēnus aicinām piedalīties konkursā Ūdru spēles, kurā ir iespēja izveidot savu izziņas spēli. Konkursa mērķis ir sekmēt skolēnu izpratni par dabu un tās likumsakarībām, kā arī iepazīties ar Latvijas Dabas muzeja Gada dzīvnieku 2010 – ūdru, tā bioloģiju un ekoloģiju, attiecībām ar citiem dzīvniekiem.


Laipni aicināti Latvijas Dabas muzejā – Rīgā, K. Barona ielā 4!

 

Reklāma
Reklāma

VAIRĀK PAR KONKURSU ŪDRU SPĒLES LASI ŠEIT!