Visu mīlētā Reiņa stāsts satricināja Saldu: zēns ir pamodies no komas, taču vajadzīga līdzcilvēku palīdzība

Sešpadsmit gadus vecais Reinis ir no Saldus un gandrīz gāja bojā negadījumā. Šobrīd ir ļoti nepieciešama līdzcilvēku palīdzība, lai viņu atgrieztu atpakaļ dzīvē.
Pēc ceļu satiksmes negadījuma sekoja vairākas operācijas un vairākas nedēļas komā. Reinim rekonstruēja kreiso kāju, nieres tika pievienotas dialīzei, plaušās ievietota drenāža, smagi galvas, aknu un sirds sasitumi…

FOTO: no personīgā arhīva

Pēc ceļu satiksmes negadījuma sekoja vairākas operācijas un vairākas nedēļas komā. Reinim rekonstruēja kreiso kāju, nieres tika pievienotas dialīzei, plaušās ievietota drenāža, smagi galvas, aknu un sirds sasitumi…

Traģēdija, kas notika ar Reini, satricināja lielu daļu Saldus pilsētas iedzīvotāju. Par laimi, zēns izdzīvoja. Tagad līdzcilvēki uztraucas par viņu un viņa mammu. Reinis ir unikāls jaunietis, visu mīlēts un ieredzēts, talantīgs  un ar daudziem hobijiem. Viņa mamma Vineta ir pozitīvi noskaņots cilvēks ar lielu un labu sirdi, un mīlestību pret cilvēkiem. Vinetai ir trīs dēli. Reinis ir vidējais. 

Lai Reinis atveseļotos un vistiešākajā nozīmē nostātos uz kājām, ir nepieciešama nopietna ārstēšana. Vineta nespēj to apmaksāt. Ir nepieciešama līdzcilvēku palīdzība. 

Nepieciešamā summa ārstēšanai: 26 000 eiro 
Labdarības fonds BeOpen ir atvēris speciālu kontu Reinim. 

Informācija ziedojumiem:
Labdarības fonds BeOpen
Reģ. Nr. 50008218201
Konta Nr. LV84 CBBR 1123 2155 00530
Bankas SWIFT kods: CBBRLV22 (BluOr Bank AS)
Mērķis: Zaļā lampa. Palīdzība Reinim Tannenbergam
 

Reinis ar mammu pirms nelaimes gadījuma.

 

Labdarības fonds BeOpen no ziedojumiem neietur nekādu komisijas maksu. Visa ziedotā nauda 100% apmērā nonāk tam paredzētajam mērķim.

Tāpat Reinim līdz 4. jūnijam ir atvērts arī ziedojumu tālrunis – 90006384.  Zvana cena ir 1,42 eiro

Negadījums uz ceļa

Traģēdija notika 2023.gada 15. oktobra vakarā uz Liepāja-Saldus šosejas. Pats Reinis, smago galvas traumu dēļ, šobrīd neko izstāstīt nevar. Bez tam, viņam kaklā ir ievietota elpošanas caurulīte – traheostoma. Pēc smagās mašīnas autovadītāja stāstītā, tumsā nebija iespējams laikus pamanīt jaunieti, kurš pēkšņi izskrēja uz ceļa braucamās daļas. 
“Ātrās palīdzības’’ mašīna, kas ieradās negadījuma vietā, Reini nogādāja Rīgā, Gaiļezera slimnīcā. Slimnīcā viņu identificēja pēc pirkstu nospiedumiem un policijas pārstāve piezvanīja viņa mammai, lūdzot, lai viņa atbrauc uz Rīgu un identificē cietušo. Vineta atceras, ka, steidzoties uz slimnīcu, viņa centās aizgaiņāt sliktās domas un ļoti cerēja, ka tā ir kļūda. 

 

Ļoti smagi cietušo Reini, kas gulēja intensīvajā reanimācijas nodaļā, tikpat kā nebija iespējams atpazīt: pieslēgti visādi aparāti, viņam uz sejas bija nobrāzumi un daudzas brūces, galva ar apsējiem, kreisā kāja nosaitēta, visur trubiņas. 

Tālāk kā šausmīgā murgā – skatījās uz dzimumzīmēm, bērnības rētām, degunu, nāsīm,  pirkstiem un nagu formu, lai gan viņai jau plīsa sirds un viņa zināja, ka tas ir viņas dēls. 


Pēc tam sekoja vairākas operācijas un vairākas nedēļas komā – Reinim rekonstruēja kreiso kāju, nieres tika pievienotas dialīzei, plaušās ievietota drenāža, smagi galvas, aknu un sirds sasitumi…


Kamēr Reinis atradās komā, viņa mamma neatkāpās, un ticība, ka Reinis izķepurosies , nepameta ne uz mirkli. Viņa bija pārliecināta, ka vissvarīgākais ir panākt, lai dēls justos mīlēts un gaidīts. Viņa atskaņoja Reinim audio ziņojumus, kurus viņam sūtīja draugi, klases biedri, skolotāji, ģimene, lasīja priekšā mīļāko  grāmatu...  Viņa piezvanīja arī Reiņa tētim, kurš jau ilgu laiku dzīvo Anglijā kopā ar savu jauno ģimeni.  

Reklāma
Reklāma

 

Tā sagadījās, ka dienā , kad zēns pamodās no komas un atvēra acis, tētis tieši bija klāt.

Vineta ir pārliecināta, ka tieši šī kopīgā mīlestības sajūta  no visu puses atgrieza jaunieti dzīvē. 

 

Reinis vēl nevar runāt, viņam kaklā ievietota caurulīte

Atveseļošanās ir laika, gribas, neatlaidības un liela darba jautājums. Un, protams, naudas jautājums. Valsts programmas ietvaros ar viņu reizi nedēļā strādā ergoterapeits un fizioterapeits. Jūlijā viņš varēs iziet atkārtotu divu nedēļu rehabilitācijas kursu Vaivaros.  Viņiem ir piešķirta arī naudiņa no Saldus novada Sociālā dienesta, tagad no šiem līdzekļiem tiek apmaksāts speciālais transports, ar kuru Reinis tiek nogādāts slimnīcā Rīgā uz izmeklējumiem un procedūrām - katru reizi tas ir aptuveni 170 eiro.  

Reinis ar mammu un brāļiem.

 

Tā kā Reinis vēl nevar runāt, jo viņam kaklā ievietota caurulīte, mamma uzzīmēja divus plakātus – “Jā” un “Nē”: tā viņi ar Reini mācās sazināties. 
Vaivaros Reinim tiks piešķirta īpaša ierīce – alternatīvās komunikācijas iekārta ar skatienvadību (Tobii Dynavox PCEye). Tā ir datorprogramma, kas ļauj no grafiskiem simboliem ar uzrakstiem veidot pilnus teikumus un tos izrunāt. Taču, lai to izmantotu, ir jāiegādājas jaudīgs dators.  Tam nepieciešami līdzekļi. Vineta strādā Saldū šūšanas uzņēmumā, SIA “66North Baltic”.


Latvijā, diemžēl, nav visaptverošas neirorehabilitācijas programmas, kas varētu palīdzēt Reinim viņa stāvoklī. Tuvākā un pieejamākā klīnika, kas strādā ar šādiem pacientiem, ir HNRC neiroloģiskais centrs Hāpsalu pilsētā Igaunijā, kurā ir rehabilitācijas nodaļa, kura tieši specializējas atveseļošanā pēc traumām un negadījumiem.
 

Labdarības fondam BeOpen ir sabiedriskā labuma organizācijas statuss, kas ziedotājiem dod iespēju saņemt ienākuma nodokļu atlaides.
Labdarības fonds BeOpen
Reģ. Nr. 50008218201
Konta Nr. LV84 CBBR 1123 2155 00530
Bankas SWIFT kods: CBBRLV22 (BluOr Bank AS)
Mērķis: Zaļā lampa. Palīdzība Reinim Tannenbergam
 

Kādiem mērķiem nepieciešami līdzekļi

Reinim atbalsts un mammai palīdzība būs nepieciešama vēl ilgi un daudz. Taču tagad vispirmām kārtām jāpalīdz nodrošināt Reinim nepieciešamās rehabilitācijas procedūras – ilgstošas un intensīvas, iespēju ārstēties HNRC Neiroloģiskajā centrā Hāpsalu pilsētā Igaunijā, nodrošinot arī specializēto medicīnisko transportu. Līdz jūlijam ir jāiegādājas pietiekami jaudīgs dators, lai Vaivaru centrā varētu pieslēgt specializēto programmu komunikācijai ar apkārtējo pasauli. Tāpat nepieciešams pielāgot Reinim arī apkārtējo vidi, lai viņš varētu pēc kāda laika brīvi pārvietoties ratiņkrēslā.
Kopā nepieciešami 26 000 EUR.
Labdarības fondam BeOpen ir Sabiedriskā labuma organizācijas (SLO) statuss, kas ziedotājiem dod iespēju saņemt ienākuma nodokļu atlaides. Ja jums nepieciešama palīdzība, lūdzu, sazinieties ar mums: zala.lampa@gmail.com, info@beopen.lv

Saistītie raksti