Pagarināts pieļaujamo kavēto dienu skaits bērnudārzā, ko vecāki paši var attaisnot par bērna slimošanu un bez ārsta izziņas

Ministru kabinets apstiprinājis grozījumus noteikumos par pieļaujamo kavēto dienu skaitu pirmsskolās.
Grozījumi būtībā nozīmē, ka situācijās, kurās vecāki spētu tikt galā pašu spēkiem, vai saņemot telefonisku ārsta/ ārsta palīga ieteikumu, nebūs nepieciešams vērsties pie ģimenes ārsta, lai saņemtu zīmi par attaisnotu kavējumu.

FOTO: Shutterstock.com

Grozījumi būtībā nozīmē, ka situācijās, kurās vecāki spētu tikt galā pašu spēkiem, vai saņemot telefonisku ārsta/ ārsta palīga ieteikumu, nebūs nepieciešams vērsties pie ģimenes ārsta, lai saņemtu zīmi par attaisnotu kavējumu.

Līdz šim, lai saglabātu līdzfinansējumu, ar vecāku zīmi bija iespējams attaisnot tikai 

60 kalendārās dienas vai 43 darbadienas gadā, taču līdz ar grozījumu spēkā stāšanos sasniedzot noteikto kavēto dienu skaitu (60 darba dienas kalendārā gadā), ar vecāku zīmi būs iespējams attaisnot bērna prombūtni veselības stāvokļa dēļ, ja katrs saslimšanas gadījums atsevišķi būs līdz piecām darbdienām.

Grozījumi būtībā nozīmē, ka gadījumos, ja bērns saslimis pavisam vieglā formā, piemēram, saaukstējies, "saķēris" kādu vēdera vīrusu vai citās situācijās, kurās vecāki spētu tikt galā pašu spēkiem, vai saņemot telefonisku ārsta/ ārsta palīga ieteikumu, nebūs nepieciešams vērsties pie ģimenes ārsta, lai saņemtu zīmi par attaisnotu kavējumu.

 Šādas izmaiņas atbalstījusi arī Latvijas Ģimenes ārstu asociācija, norādot, ka tas mazinās slogu ģimenes ārstiem vai pediatriem. 

 

LPPB izsaka pateicību VARAM par gatavību sadarboties, lai normatīvo regulējumu padarītu vienkāršāku un saprotamāku, t.sk. arī vecākiem, kuri ar to saskaras ikdienā, taču vienlaikus biedrība vērš uzmanību, ka, lai novērstu jebkādas neskaidrības vai pārpratumus jaunā regulējuma piemērošanā, biedrība lūdz papildināt grozījumu tekstu, skaidri nosakot, ka 60 darba dienas un atsevišķi saslimšanas gadījumi līdz piecām dienām viens otru neizslēdz. 

 

Reklāma
Reklāma

“Grozījumi paredz, ka, sasniedzot noteikto dienu skaitu (60 darba dienas kalendārā gadā), bērnam joprojām būs tiesības arī būt attaisnotā prombūtnē veselības stāvokļa dēļ, ko apliecina ar vecāka zīmi, kur katrs saslimšanas gadījums atsevišķi ir līdz piecām darbdienām, taču, lai neradītu liekus jautājumus un pārpratumus, aicinām šo ideju izteikt skaidrā un vienkāršotā redakcijā,” aicina Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības vadītāja Daina Kājiņa.

 

Viņa norāda, ka “esam gandarīti, ka, sadarbībā ar Latvijas Ārstu biedrību un Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju, ir izdevies vērst atbildīgās ministrijas uzmanību uz problēmu, ar ko daudzas Latvijas ģimenes saskaras jau ilgtermiņā.”

 

Biedrība lūdz VARAM nākotnē izvērtēt nepieciešamību savstarpēji saskaņot tiesisko regulējumu attiecibā par ārsta izsniegtas izziņas nepieciešamību, t.sk. dienu skaitu, un aicina veidot normatīvo regulējumu tā, lai tas būtu orientēts uz bērnu interesēm, saprotams vecākiem un pirmsskolām, kā arī neveidotos situācijas, kad normatīvo aktu funkcijas dublējas. 

Saistītie raksti