Klepus mazulim – rīcības plāns soli pa solim

Ar klepu un iesnām mazuļi slimo daudz, un tas nebūt nenozīmē ko sliktu; tieši otrādi – imūnā sistēma attīstās, esot saskarē ar aizvien jauniem vīrusiem un baktērijām.
Vīrusa infekciju izraisīts klepus var ilgt pat 2-3 nedēļas.

FOTO: Publicitātes foto

Vīrusa infekciju izraisīts klepus var ilgt pat 2-3 nedēļas.

Rakstu sēriju “Mazuļa veselība rudenī” atbalsta Kidsmed.lv. Izmanto atlaides kodu RUBRIC20 un saņem 20 % atlaidi visiem produktiem no 1. līdz 30. novembrim.

 

Ar laiku var iemācīties atšķirt dažādus klepus veidus:

  • viegls, “atlecošs” klepus, ko pavada iesnas – tas rodas, deguna izdalījumiem kairinot rīkli un aizdeguni;
  • sauss, rejošs klepus – šāds klepus liecina par elpceļu tūsku un raksturīgs laringītam vai traheītam;
  • dziļš, produktīvs klepus, kam raksturīga sekrēta veidošanās dziļajos elpceļos – bronhos un plaušās.

 

Vīrusa infekciju izraisīts klepus var ilgt 2-3 nedēļas. Lielākajai daļai vīrusu nav nepieciešama specifiska ārstēšana, un klepu iespējams atvieglot ar vienkāršām metodēm.

 

Deguna higiēna

Ar to saprotam deguna sekrēta tīrīšanu un gļotādas tūskas mazināšanu. Mazulim, kas vēl neprot šņaukt degunu, var palīdzēt, iepilinot abās nāsīs jūras ūdens vai fizioloģiskā šķīduma pilienus, un, ja nepieciešams, atsūcot gļotas ar deguna aspiratoru. 

 

Ar sekrēta atsūkšanu gan nevajag pārspīlēt – darot to biežāk kā 3-5 reizes dienā, pieaug risks savainot deguna gļotādu. 

 

Mazināt deguna aizlikumu palīdz arī, piemēram, balzams zīdaiņiem un bērniem, kas ar sastāvā esošajām ēteriskajām eļļām relaksē elpošanas sistēmu un palīdz vieglāk elpot nosprostota deguna gadījumā, vienlaikus kopjot un atjaunojot maigo bērna ādu. 

Aptiekās pieejami arī ar ēteriskām eļļām piesūcināti plāksteri, ko līmēt uz apģērba vai uz gultiņas malas, vai tūsku mazinoši pilieni (par vecumam piemērotāko līdzekli un tā lietošanas biežumu konsultējies ar ārstu vai farmaceitu!)

 

Šķidruma uzņemšana

Cīnoties ar infekciju, organisms zaudē papildus šķidrumu, tādēļ ir svarīgi sekot līdzi uzņemtā šķidruma daudzumam. 

  • Ekskluzīvi zīdītam mazulim papildus ūdens nav nepieciešams; 
  • 6-12 mēnešus vecam bērnam papildus jāuzņem vismaz 250 ml šķidruma dienā; 
  • 1-2 gadus vecam bērnam – vismaz 300-500 ml šķidruma dienā. 

 

Vislabākais dzēriens ir tīrs ūdens. Dienā drīkst piedāvāt arī vienu porciju saldētās sulas – šis našķis palīdz gan atvieglot kakla sāpes, gan uzņemt papildus šķidrumu.

 

Medus

Medus atvieglo kakla sāpes un klepu, taču augstā cukura satura dēļ nevajadzētu dot bērnam vairāk par 3 tējkarotēm medus dienā. Turklāt jāatceras, ka medu nedrīkst dot mazuļiem, kas jaunāki par 1 gada vecumu!

Reklāma
Reklāma

 

Gultas galvgaļa pacelšana

Bērnam līdz pusotra gada vecumam jāguļ gultā bez spilvena. Galvgali augstāk pacelt var palīdzēt sarullēts dvielītis, kas palikts zem matrača. 

 

Taču bērnam, kas vēl neprot patstāvīgi sēdēt, šo metodi izmantot bez ārsta ziņas nedrīkst.  

 

Gaisa mitrināšana

Sauss gaiss ir kairinošs deguna un rīkles gļotādai. Iegādājies gaisa mitrinātāju, vai arī apkures sezonas laikā pārklāj radiatoru ar mitru dvieli. Īpaši viegli mitru gaisu nodrošināt vannas istabā, tecinot siltu ūdeni, kas radīs tvaikus.

 

Pastaigas vēsā gaisā

Pat dažu minūšu pastaiga laukā rudens un ziemas sezonā palīdz mazināt elpceļu tūsku. Parūpējies, lai bērns ir saģērbts atbilstoši laikapstākļiem, un dodies īsā pastaigā! Ja došanās ārpus mājas nav iespējama, bērnu var sasegt, lai istabā atvērtu logu uz 5-10 minūtēm.

 

Vai dot bērnam klepus sīrupu?

Gadījumos, kad klepus ir dziļš un produktīvs, un ārsts konstatējis bronhītu, tiks ieteikts arī piemērotākais līdzeklis krēpu šķidrināšanai, nozīmējot konkrētu lietošanas biežumu un ilgumu. 

 

Bez ārsta ziņas nekādā gadījumā nedrīkst bērnam dot klepus sīrupus, kas satur klepu nomācošas vielas (dekstrometorfānu, kodeīnu), jo tās var nelabvēlīgi iedarboties uz centrālo nervu sistēmu.

 

Vai pielietot inhalācijas?

Ar inhalāciju palīdzību ārstē galvenokārt dziļo elpceļu infekcijas, taču kā palīgs inhalators tiek nereti izmantots arī augšējo elpceļu infekciju gadījumos. Fizioloģiskā šķīduma jeb 0,9 % NaCl inhalācijas mēdz izmantot kā palīgu pie iesnām un tās pavadošā klepus. 

Šajā gadījumā inhalācijas darbojas līdzīgi deguna skalošanai ar jūras ūdeni, šķidrinot sekrētus un mitrinot gļotādas. Inhalācijas paredzēts lietot īslaicīgi – vidēji 3 dienas ilgi.

 

Kad vērsties pie ārsta?

  • Ja klepus nemazinās 10 dienu laikā;
  • ja bērnam ir drudzis virs 38,5° ilgāk par trim dienām;
  • ja pievienojas sāpes ausīs (mazi bērni to izpauž, austiņas berzējot un raustot);
  • ja elpošanā iesaistās palīgmuskulatūra – elpojot ievelkas ribstarpas, veidojas bedrītes zem atslēgas kauliem.

 

Kad nepieciešama neatliekama medicīniskā palīdzība?

  • Ja bērns ir grūti pamodināms, letarģisks;
  • ja parādās dehidratācijas jeb atūdeņošanās pazīmes – nav bijusi urinācija 6 un vairāk stundas ilgi;
  • ja bērns miera stāvoklī šķiet aizelsies;
  • ja bērna lūpas, nagi, āda šķiet zilgani.

Saistītie raksti