Kāpēc vīrs ar invaliditāti nevar ņemt apgādībā sievu, kura ir dekrētā?

Parasti terminu "paņemt apgādībā" saprotam ar bērna paņemšanu apgādībā, norādot to algas nodokļa grāmatiņā, lai saņemtu ienākuma nodokļa atvieglojumu. Tomēr noteiktos gadījumos ir iespējams apgādībā paņemt arī laulāto, piemēram, kamēr ir bērna kopšanas atvaļinājuma laiks.
Noteiktos gadījumos ir iespējams paņemt apgādībā arī laulāto.

FOTO: Shutterstock.com

Noteiktos gadījumos ir iespējams paņemt apgādībā arī laulāto.

Māmiņa jautā: "Esmu dekrētā, mums ir divi bērni – vienam ir astoņi mēneši, otram gads un deviņi mēneši. Vīrs strādā. Gan man, gan vīram ir 3.grupas invaliditāte, un tāpēc viņš mani nedrīkstot ņemt savā apgādībā. Kāpēc tā?"

 

Atbild Valsts ieņēmumu dienests:

Tā kā jautājumā sniegtā informācija ir vispārīga, t.i., jautājuma uzdevējs nav identificējams kā konkrēta fiziska persona, un nav sniegta informācija par to, kādu ienākumu saņem par piešķirto invaliditāti, sniedzam sekojošu  atbildi:

  • Ja ģimenē ir bērni līdz trīs gadu vecumam, par kuriem rūpējas māmiņa un nestrādā, tad vīrs savā elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā var pievienot apgādībā sievu, ja viņa nesaņem ar nodokli apliekamus ienākumus vai bezdarbnieka pabalstu (stipendiju).
  • Ja  jautājumā minētajā gadījumā sieva saņem invaliditātes pensiju, tad vīrs nevar ņemt savā apgādībā sievu, jo viņa saņem ar nodokli apliekamu ienākumu. Pensijas saņēmējs nevar būt apgādībā neatkarīgi no saņemtās pensijas apmēra.
  • Savukārt, ja sieva saņem nevis invaliditātes pensiju, bet valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu invaliditātes gadījumā, tad vīrs var ņemt sievu savā apgādībā, jo valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts invaliditātes gadījumā ir ar nodokli neapliekams ienākums.
Reklāma
Reklāma

 

Sīkāka informācija pieejama Valsts ieņēmumu dienesta sagatavotajā metodiskajā materiālā “Iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumi”.

 

Neskaidros jautājumus var uzdot arī, zvanot uz Valsts ieņēmumu dienesta konsultatīvā tālruņa numuru 67120000.

Saistītie raksti