Apspriež iespēju atcelt nodokļu atmaksu par medicīnas un izglītības izdevumiem Latvijā

Tūlīt pienāks ienākumu deklarāciju iesniegšanas laiks. Sākot ar 1. martu, daudzi Latvijas iedzīvotāji gaida nodokļu atmaksu par medicīnu un izglītību, tomēr drīzumā to varētu atcelt, atsaucoties uz Latvijas Radio 4 raidījumu "Jauna diena", ziņo "Rus.lsm.lv".
Viens no scenārijiem ir tāds, ka visi maksā pilnu nodokļu summu, un jau pēc tam saņem pabalstus.

FOTO: Shutterstock.com

Viens no scenārijiem ir tāds, ka visi maksā pilnu nodokļu summu, un jau pēc tam saņem pabalstus.

Ienākumu deklarācija ir speciāls dokuments, kas nodokļu dienestam sniedz visu vajadzīgo informāciju par cilvēka gada ienākumiem. Pamatojoties uz šo deklarāciju, arī tiek veikts aprēķins, cik katrs samaksājis nodokļus – cik pārmaksājis, vai, gluži pretēji, nav samaksājis pietiekami.


Visi nodokļu konsultanti un grāmatveži atzīstas – šī spēle ar diferencēto neapliekamo minimumu nevienam nav vajadzīga. Viņi uzskata, ka tā ir steidzami jāatceļ. Un droši vien tā arī tiks darīts, vēsta "Rus.lsm.lv".

 

Bet ir vēl viena lieta, kas kļuva zināma pēc Saeimas deputātu sarunas ar jauno Valsts ieņēmumu dienesta vadītāju Baibu Šmiti-Roķi. 

 

Izrādās, tiek apspriesta iespēja pilnībā atteikties no attaisnotajiem izdevumiem. 

 

Tie ir tie paši čeki par izglītību, zobārstniecību, pulciņiem un medicīnu. Patlaban šis limits ir 600 eiro gadā.

Reklāma
Reklāma

 

Jāatgādina, ka šis jautājums jau tika apspriests pirms gadiem pieciem, un par to iestājās pašvaldības. Bet tad no šīs idejas atteicās.


Baiba Šmite-Roķe šādu iespējamo risinājumu argumentē ar to, ka nodokļu daļas atmaksas administrēšanas process ir ļoti dārgs, un ka nodokļu sistēma Latvijā būtu jāvienkāršo un cilvēki jāatbalsta ar pabalstiem, nevis atvieglojot nodokļu slogu. 

 

Viens no scenārijiem ir tāds, ka visi maksā pilnu nodokļu summu, un jau pēc tam saņem pabalstus vai nu bērniem, vai izglītībai, vai kam citam.

 

Avots: jauns.lv

Saistītie raksti