Svarīgākie jautājumi, kam jāseko līdzi, lai izvairītos no palikšanas parādā valstij

Kā būt maksimāli drošam, ka pēkšņi neuzrodas parāds, par kura eksistenci parādniekam nav ne jausmas? Skaidro LTV raidījums "4. studija".
Ir vairākas situācijas, kad cilvēkam pašam jābūt uzmanīgam, lai neizveidotos negaidīts nodokļu parāds.

FOTO: Shutterstock.com

Ir vairākas situācijas, kad cilvēkam pašam jābūt uzmanīgam, lai neizveidotos negaidīts nodokļu parāds.

"Ja nu ir kāds maksājums, svarīgi saprast, ka gadiem viņš tur nestāvēs nezināms. Tajā brīdī, kad Valsts ieņēmumu dienests (VID) redz, ka cilvēkam kaut kas ir jāmaksā, tad arī cilvēks to uzzinās un parāds neveidosies,” skaidro VID Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja  Inita Kabanova.

 

Tomēr ir vairākas situācijas, kad cilvēkam pašam jābūt uzmanīgam, lai neizveidotos negaidīts nodokļu parāds.

 

Viena no visizplatītākajām situācijām, kad nezināšanas dēļ nenomaksājam nodokli, ir brīdis, kad pārdodam nekustamo īpašumu. Ir noteikts, ka no peļņas, ko persona gūst, pārdodot nekustamo īpašumu, jāmaksā 20 % nodoklis, taču ir noteikti izņēmumi, kad nodokli var nemaksāt. Pirms mājas vai dzīvokļa pārdošanas noteikti der painteresēties, kuri likumi attiecas uz katru konkrēto gadījumu.

 

VID reizi ceturksnī pārskata darījumu ierakstus Zemesgrāmatā. Ja darījums ir reģistrēts, tad pārdevējam no VID atnāk automātisks atgādinājums par notikušo darījumu ar aicinājumu pārbaudīt, vai nodoklis ir jāmaksā.


Aizpildot gada ienākumu deklarāciju, allaž ceram, ka būsim pārmaksājuši iedzīvotāja ienākuma nodokli, tādēļ smuku summiņu saņemsim atpakaļ. Taču gaidīto plusu vietā mēdz būt mīnuss.

 

Kopš 2018. gada Latvijā algas nodoklis ir progresīvs. Tas nozīmē – jo lielāka alga, jo lielāks nodoklis. Mazajām algām ir divu veidu atvieglojumi. Viens no tiem ir neapliekamais minimums.

Reklāma
Reklāma

"Otrs atvieglojums ir daļai, no kuras rēķina nodokli. Mazai algai ir zemāks procents. Šo visu kopā sarēķina no visiem gada kopējiem ienākumiem – no algas, ja strādā divās darba vietās, no divām algām, vai kaut kas papildus, piemēram, izīrē dzīvokli. Ja, saskaitot kopā, sanāk, ka gada laikā ienākumi cilvēkam ir paaugstinājušies un viņam nepienākas mazo algu atvieglojumi, tad tā varētu būt, ka saņemtais atvieglojums ir jāatmaksā atpakaļ,” skaidro VID pārstāve.

 

Ja iedzīvotājam mēneša ienākumi palielinās, tad summa, pie kuras atskan mazais trauksmes zvaniņš, ir 1667 eiro mēnesī.

 

Šī summa ir slieksnis, kad mazo algu nodokļu atvieglojumi cilvēkam vairs nepienākas. Lai novērstu iespēju, ka pēc iesniegtās ienākumu deklarācijas izrādās, nodokļi vēl ir jāpiemaksā, ir iespēja laikus atvieglojumus nesaņemt.

 

Bez jau pieminētās algas paaugstināšanās līdzīgā situācijā, kad pēc gada ienākumu deklarācijas izrādās, ka nodokļi ir samaksāti par maz, reizēm nonāk:

  • jaunās māmiņas, ja salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu ienākumi ir palielinājušies,
  • jaunieši, kuriem jau pirmajā darba vietā maksā lielu algu.

 

Avots: jauns.lv

Saistītie raksti