Tas jāzina: biežākās iedzīvotāju kļūdas, aizpildot gada ienākumu deklarāciju

No 1. marta iedzīvotāji var iesniegt gada ienākumu deklarācijas par 2021. gadu. Portāls Jauns.lv noskaidroja, kādas ir tipiskākās kļūdas, ko pieļauj fiziskās personas, aizpildot deklarāciju (GID).
Aizpildot gada ienākumu deklarāciju, iesniegšanai der arī čeki par Covid-19 analīzēm!

FOTO: Shutterstock.com

Aizpildot gada ienākumu deklarāciju, iesniegšanai der arī čeki par Covid-19 analīzēm!

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) pavēstīja, ka ir vairākas kļūdas, ko bieži vien pieļauj fiziskās personas, aizpildot GID.

 

Dokumenti par iepriekšējo gadu

Viena no tipiskākajām kļūdām ir tā, ka deklarācijai tiek pievienoti attaisnoto izdevumu dokumenti par citu taksācijas gadu. Piemēram, sniedzot GID par 2021. gadu, pievieno 2020. gadā izdotu čeku par ārsta apmeklējumu. 2021. gada deklarācijai ir jāpievieno tikai tie attaisnoto izdevumu dokumenti, kuri ir izsniegti 2021. gadā, bet 2020. gada deklarācijai - tikai šajā gadā izsniegti utt.

 

“Arī tad, ja esat uzgājis kādu senāku čeku, piemēram, par 2018. gadu, bet šo deklarāciju jau esat iesniedzis, tad, iesniedzot šīs deklarācijas precizējumu, obligāti EDS nospiediet “precizētā” deklarācija, nevis “pirmreizējā”,” VID aicināja.

 

Par katru personu savs pielikums

Vēl viena kļūda ir tā, ka, deklarācijā iekļaujot izdevumus par ģimenes locekļiem (bērniem), tiek aizpildīts tikai viens D4 pielikums. Iesniedzot GID, ir jāaizpilda atsevišķs D4 pielikums par katru personu, par kuru tiek deklarēti attaisnotie izdevumi (čeki).

 

Čeki par medikamentiem nederēs

Tāpat bieži vien iedzīvotāji deklarācijā iekļauj aptiekas čekus par zālēm un medicīnas precēm (brillēm), taču tie nav attaisnotie izdevumi, un par šīm summām nodokļu pārmaksa netiek atgriezta.

 

Šie izdevumi jau ir kompensēti

Vēl viena kļūda ir tā, ka, deklarācijā iekļaujot attaisnotos izdevumus, kurus pilnā apmērā vai daļēji ir kompensējis apdrošinātājs, darba devējs, u.c., kompensētās summas nedrīkst iekļaut attaisnotajos izdevumos un saņemt nodokļu pārmaksu, jo šie izdevumi jau ir kompensēti.

 

Reklāma
Reklāma

Jāpievieno abi dokumenti

Kļūdaini rīkojas arī tie, kuri, deklarācijā iekļaujot attaisnotos izdevumus par dzīvības apdrošināšanu ar līdzekļu uzkrāšanu (ar apdrošināšanas sabiedrību, kura nav reģistrēta Latvijā), pievieno tikai maksājumu uzdevumu vai tikai izziņu no apdrošināšanas sabiedrības. Iesniedzot GID, ir jāpievieno abi dokumenti – izziņa un maksājuma uzdevums.

 

Jānorāda visi ienākumi

Svarīgi arī atcerēties, ka nav pareizi, ja, iesniedzot deklarāciju, nodokļu maksātāji nenorāda visus taksācijas gadā gūtos ienākumus, tostarp neapliekamos ienākumus, kuri jādeklarē, ja darījuma summa pārsniedz 10 000 eiro.

 

Nesteidzieties uzreiz iesniegt!

“Ja esat aizpildījis gada ienākumu deklarāciju, nesteidzieties uzreiz nospiest pogu “Iesniegt”, bet pārliecinieties, ka tiešām esat tai pievienojis visus attaisnoto izdevumu dokumentus par izglītību un ārstniecību, pretējā gadījumā jums būs jāsniedz šīs pašas deklarācijas precizējums,” VID vērsa uzmanību.

 

Ja aizmirsi iesniegt konta numuru

Dienestā norādīja: ja gadās, ka, pirmo reizi iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, aizmirstas pievienot norēķinu kontu, tad ir jāiesniedz precizēta deklarācija, kurā norādīts konta numurs, nevis jāraksta atsevišķs iesniegums par konta numuru.

 

Der arī čeki par Covid-19 analīzēm

Un vēl ieņēmumu dienestā vērsa uzmanību, ka izdevumus par akreditētā laboratorijā veiktajiem Covid-19 maksas testiem līdzīgi kā izdevumus par citām laboratorijās veiktajām analīzēm var iekļaut attaisnotajos izdevumos kā izdevumus par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu, iesniedzot GID.

 

Savukārt ātrie antigēnu testi ir uzskatāmi par medicīnas precēm un, atbilstoši Ministru kabineta 2001. gada 31. jūlija noteikumu Nr.336 “Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem” 8.punktam, tos nevar iekļaut attaisnotajos izdevumos par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu, jo netiek saņemts pakalpojums.

Saistītie raksti