Tuvojas 1. marts un gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas laiks. Šis jāzina, lai saņemtu pārmaksātos nodokļus

Tuvojas 1. marts, kas lielai daļai iedzīvotāju saistās ar iespēju saņemt atpakaļ pārmaksātos nodokļus, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Kas par šo procesu jāzina šogad?
Jāiesniedz visi čeki, bet summa, kas pārsniegs 600 eiro, pārcelsies uz nākamo gadu un atlikums automātiski ielasīsies nākamā gada ienākumu deklarācijā.

FOTO: LETA

Jāiesniedz visi čeki, bet summa, kas pārsniegs 600 eiro, pārcelsies uz nākamo gadu un atlikums automātiski ielasīsies nākamā gada ienākumu deklarācijā.

Kādi ir termiņi? 

Brīvprātīgi deklarāciju par iepriekšējo gadu var sāk iesniegt no nākamā gada 1.marta. Ja deklarācija ir jāiesniedz obligāti, tas jāizdara no 1.marta līdz 1.jūnijam, bet, ja gada ienākumi pārsniedz 78 100 eiro, tad deklarācija jāiesniedz no 1.aprīļa līdz 1.jūlijam.

Deklarāciju var iesniegt un labot (pievienot papildu izdevumu čekus) vēl trīs gadus. Tā 2024. gada laikā var iesniegt deklarāciju ne tikai par 2023. gadu, bet arī iesniegt vai precizēt deklarāciju par 2022. gadu un 2021. gadu.  Savukārt deklarāciju par 2020. gadu var iesniegt līdz 2024. gada 16. jūnijam.
 

Kā iesniegt deklarāciju? 

Visērtāk deklarāciju ir iesniegt elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), jo lielākā daļa datu tajā jau automātiski ir iekļauti no valsts informācijas sistēmām un cilvēkam pašam tie nav jāievada.

Attaisnoto izdevumu čeku un kvīšu pievienošanai iPhone tālruņos izmanto mobilo aplikāciju “Attaisnotie izdevumi”.

  • Kā kļūt par EDS lietotāju, lasi šeit!
  • Gan obligāti, gan brīvprātīgi iesniedzamajai deklarācijai aizpildāms viens un tas pats EDS dokuments – gada ienākumu deklarācija.
  • Iedzīvotājiem, kuri nebūs iesnieguši gada ienākumu deklarāciju un kuriem pēc VID rīcībā esošās informācijas veidojas budžetā maksājamais nodoklis, VID automātiski veiks nodokļa aprēķinu par attiecīgo gadu atbilstoši VID rīcībā esošai informācijai un paziņos par to pašam cilvēkam. Tādējādi deklarācija būs iesniegta un cilvēkam būs pienākums VID aprēķināto maksājamo IIN summu iemaksāt budžetā.

 

Kam obligāti jāiesniedz deklarācija? 

Iedzīvotājiem, par kuriem gada laikā iedzīvotāju ienākuma nodoklis nav samaksāts pilnā apmērā, gada ienākumu deklarācija jāsniedz obligāti.

 

Arī šajā gadījumā iedzīvotāji var atgūt pārmaksāto nodokli par attaisnotajiem izdevumiem, pievienojot deklarācijai maksājuma dokumentus (čekus, kvītis). Vairāk informācijas par iespēju atgūt pārmaksāto nodokli.

Obligātā gada ienākumu deklarācija par iepriekšējo gadu ir jāiesniedz no 1.marta līdz 1.jūnijam, bet, ja gada ienākumi pārsniedz 78 100 eiro, tad no 1.aprīļa līdz 1.jūlijam.

 

Kāpēc var rasties pienākums piemaksāt nodokli?

Nodokļa aprēķinus ietekmē ieviestā progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme un diferencētais neapliekamais minimums, kuru lielums ir atkarīgs no kopējiem gada laikā gūtajiem ienākumiem, tātad – ne tikai no darba algas.

Reklāma
Reklāma

Nodokļa starpība var veidoties, ja gada laikā ienākumam tikusi piemērota zemākā IIN likme.

Gadījumos, kad ienākumi gadā bijuši mainīgi un tie atšķiras no iepriekšējā gada ienākumiem, var rasties situācija, ka gada laikā ir piemērots lielāks VID prognozētais neapliekamais minimums vai zemāka IIN likme, nekā aprēķinot nodokli visam gada kopējam faktiski saņemtajam ienākumam. Tādējādi rodas situācija, ka nodoklis nav samaksāts pilnā apmērā un veidojas nodokļa starpība jeb piemaksa, kas ir jāsamaksā.

 

Kurām iedzīvotāju grupām var veidoties pienākums piemaksāt nodokli?

Pienākums piemaksāt nodokli var rasties šādām iedzīvotāju grupām:

  • personām, kuras pagājušajā gadā nav strādājušas pilnu gadu, vai personām, kurām iepriekš nav bijuši ienākumi (piemēram, māmiņas, kas atgriežas darbā, personas, kuras nesen uzsākušas darba gaitas);
  • personām, kurām ir vairāki ienākumu avoti (piemēram, papildus darba algai saņem arī autoratlīdzību vai pensiju);
  • personām, kuras ir mainījušas darba devēju.


Vai drīkst sniegt čekus, kuru summa pārsniedz 600 eiro?

Jāiesniedz visi čeki, bet summa, kas pārsniegs 600 eiro, pārcelsies uz nākamo gadu un atlikums automātiski ielasīsies nākamā gada ienākumu deklarācijā, tajā brīdī, kad to iesniegsiet EDS.

 

Cik ilgā laikā atmaksās pārmaksāto nodokli?

Saskaņā ar likumā noteikto iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksa VID ir jāveic trīs mēnešu laikā no deklarācijas saņemšanas dienas, taču, ja deklarācija ir aizpildīta korekti, parasti naudas atmaksa notiek krietni ātrāk. Tas atkarīgs arī no iesniegto deklarāciju daudzuma attiecīgajā periodā.

Visus aktuālākos jautājumus par gada nodokļu deklarāciju atradīsi šeit

 

Avots: Jauns.lv

Saistītie raksti