Samazinās to sieviešu skaits, kas veikušas mākslīgo abortu

Pērn, salīdzinot ar 2011. gadu, samazinājies to sieviešu skaits, kas veikušas mākslīgo abortu. Puse aptaujāto apgalvo, ka tas bijis viņu pašu lēmums.
Sieviešu vidū visbiežāk minētais aborta iemesls ir pašas nevēlēšanās grūtniecību saglabāt.

FOTO: Shutterstock.com

Sieviešu vidū visbiežāk minētais aborta iemesls ir pašas nevēlēšanās grūtniecību saglabāt.

2023. gadā 15 līdz 49 gadus vecu sieviešu vidū, kam bijusi vismaz viena grūtniecība, neviens mākslīgais aborts nav bijis ap 70%, rāda pētījuma "Par Latvijas iedzīvotāju seksuālās un reproduktīvas veselības ietekmējošiem faktoriem un paradumiem" dati. 2011. gadā – ap 40%.

 

Izplatītākie aborta veikšanas iemesli 2023. gadā saglabājas tādi paši kā iepriekš. Katra otrā sieviete apgalvo, ka iemesls bija pašas nevēlēšanās grūtniecību saglabāt. Partnera vēlme tā bijusi tikai aptuveni 15% gadījumu. Savukārt nestrādājošo vidū augstāks īpatsvars norāda, ka materiāli vienkārši nevar atļauties audzināt bērnu.

 

Grūtniecību biežāk nevēlas saglabāt gados jauni iedzīvotāji, kā arī tie, kas nedzīvo kopā ar partneri. 

 

Reklāma
Reklāma

Mākslīgā aborta veikšanu nekad nav apsvēris augstāks īpatsvars sieviešu ar augstāko izglītību, kā arī ar partneri kopā dzīvojošo. 

 

Strādājošu sieviešu vidū augstāks īpatsvars ir apsvērušas veikt abortu un tas ticis arī veikts, savukārt laukos dzīvojošo vidū augstākā īpatsvarā aborts apsvērts, bet pēc tam pārdomāts. Saistībā ar ienākumu līmeni nozīmīgu atšķirību nav.

Saistītie raksti