Aborts – kā uz to pieteikties, cik tas maksā un kādi ir tā veidi

Aborts – parasti tā smaga izvēle. Pārim, sievietei. Ja šāds lēmums pieņemts, labāk būt lietas kursā par to, kā tas notiek, kādi ir grūtniecības pārtraukšanas veidi, kādi katram no tiem ir riski un kā šī procedūra notiek. Par to Mammamuntetiem.lv izvaicāja ginekoloģi-endokrinoloģi, dzemdību speciālisti Inetu Vasaraudzi.
Pēc pacientes izvēles ir pieejami divu veidu aborti (ķirurģiskais un medikamentozais), un abi šie abortu veidi ir legālie aborti.

FOTO: Shutterstock.com

Pēc pacientes izvēles ir pieejami divu veidu aborti (ķirurģiskais un medikamentozais), un abi šie abortu veidi ir legālie aborti.

Parasti ar vārdu „aborts” apzīmē mākslīgi izraisītu abortu, runājot par grūtniecības pārtraukšanu pēc sievietes vēlēšanās. Latvijā grūtniecības pārtraukšanu regulē likumdošana, un iestādēm, kas šo pakalpojumu nodrošina, ir jāvadās pēc Ministru kabineta noteikumiem Nr. 590 “Grūtniecības pārtraukšanas organizatoriskā kārtība”. Tur ir atrunāts, kāda ir procedūras kārtība, kādi izmeklējumi pirms tam jāveic, līdz ar to katrai iestādei, kas piedāvā šo pakalpojumu, ir jāvadās pēc šī regulējuma.

 

Kādi ir abortu veidi

Pēc pacientes izvēles ir pieejami divu veidu aborti (ķirurģiskais un medikamentozais), un abi šie abortu veidi ir legālie aborti. Ķirurģiskais aborts ir operācija, kuras laikā, sievietei atrodoties narkozē, no dzemdes tiek izņemta augļa ola un auglis. Ar medikamentozo abortu saprot grūtniecības pārtraukšanu ar īpašu medikamentu palīdzību. Vēl izšķir medicīnisko abortu – kad grūtniecība tiek pārtraukta augļa patoloģijas vai sievietes veselības risku dēļ. Šim abortam veikšanas laiks ir lielāks nekā abiem legālajiem abortiem.

 

  • Ķirurģisko abortu Latvijā drīkst veikt līdz 12 grūtniecības nedēļām.
  • Medikamentozo abortu drīkst veikt līdz 7 pilnām grūtniecības nedēļām jeb līdz grūtniecībai, kas ilgst ne ilgāk kā 6 nedēļas un 7 dienas. Tas ir 49 dienas pēc pēdējo menstruāciju pirmās dienas.

 

Tas, kādu aborta veidu izvēlēties, ir sievietes ziņā. Vērts zināt, ka ķirurģiskais aborts ir lētāks nekā medikamentozais, lai arī tam nav loģiska pamatojuma. Sievietei, kas ir lēmusi par labu grūtniecības pārtraukšanai, ir jāseko noteiktai shēmai, lai saņemtu šo pakalpojumu droši, mazinot tālākos komplikāciju riskus. 

“Pasaules pieredze rāda, ka komplikāciju riski pieaug tajos gadījumos, kad grūtniecība ir pārtraukta tuvāk 12 nedēļu grūtniecības termiņam. 

Tāpēc varētu teikt – jo ātrāk tiek veikts aborts, jo sievietes veselībai mazāki riski. Ja ir pilnīga pārliecība par šo lēmumu, ar to kavēties nevajadzētu,” teic ārste.

 

Soli pa solim – kas jādara, ja sieviete vēlas veikt abortu

Parasti sieviete konstatē grūtniecību jau tad, kad mēnešreizes viņai kavējas un grūtniecības laiks jau ir vismaz 5 nedēļas. Tāpēc, pat strauji darot visas lietas, lai saņemtu šo pakalpojumu, laika rāmis nav tik liels, lai paspētu pārtraukt grūtniecību līdz 8 nedēļām, ja sieviete vēlas tieši medikamentozo abortu. 

 

Reklāma
Reklāma
  1. Ja kavējas mēnešreizes, veic mājas grūtniecības testu uzreiz, kā ir aizdomas par grūtniecību.
  2. Pozitīvs mājas grūtniecības tests? Apdomājies! Ja iespējams, aprunājies ar partneri vai kādu citu uzticības personu, lai lemtu par tālāko.
  3. Vizīte pie ginekologa nepieciešama neatkarīgi no lēmuma – saglabāt grūtniecību vai to pārtraukt. Ņem vērā, ka ne vienmēr pierakstu pie ārsta var dabūt uzreiz. Vizītes laikā ārsts veiks un nozīmēs izmeklējumus – asins analīzi, uztriepi no maksts un sonogrāfiju, kas apstiprinās grūtniecību. Doties uz vizīti var pie jebkura ginekologa, kurš var veikt šos izmeklējumus. Nav obligāti jādodas pie tā ginekologa, pie kura ej regulāri.
  4. Nosūtījuma saņemšana. Kad ir saņemti analīžu rezultāti, ārsts sievietei var iedot norīkojumu uz grūtniecības pārtraukšanu. Nosūtījumu iespējams izrakstīt e-formātā un saņemt arī bez ārsta apmeklējuma. Ņem vērā, ka grūtniecību drīkst pārtraukt ne ātrāk kā 72 stundas pēc norīkojuma saņemšanas! Šādi noteikumi tiek ievēroti visās iestādes un tas ir noteikts MK noteikumos. Šīs 72 stundas sievietēm tiek dotas, lai apdomātu savu lēmumu. Uz nosūtījuma ir jābūt pulksteņa laikam, kad tas ir izrakstīts. Arī, veicot grūtniecības pārtraukšanu, jābūt fiksētam laikam, cikos tas notiek.
  5. Sazinies ar iestādi, kurā vēlies saņemt pakalpojumu. Kur veikt abortu? Ķirurģisko abortu parasti veic lielās slimnīcas un stacionāri. Ambulatorā iestāde abortu var veikt līdz 8 grūtniecības nedēļām, ja tai ir reģistrēts dienas stacionārs. No 8.-12. nedēļām grūtniecības pārtraukšanu var veikt tikai stacionārā. Ja zini, ka vēlies tieši medikamentozo abortu, pirmo vizīti pie ginekologa ieteicams pieteikt iestādē, kas piedāvā šo pakalpojumu.

 

Apdomas laiks – kāpēc tāds vajadzīgs

Lai lēmums netiktu sasteigts, ir ievests 72 stundu pārdomas laiks. Tas ir laiks no nosūtījuma saņemšanas brīža līdz manipulācijas brīdim. “Praksē esmu novērojusi, ka sievietes mēdz pārdomāt – neteikšu, ka tas ir bieži, bet tā notiek. Kādreiz viņas pārdomā tikai kabinetā, pirms tabletes iedzeršanas. Tas rāda, ka šis lēmums nav viegls. Sieviete šajā brīdī ir tik emocionāli labila, tāpēc ir dota iespēja mierīgi to pārdomāt,” pieredzē dalās ārste.

 

Kas ir medicīniskais aborts

Medicīnisko abortu veic, ja ir medicīniskas indikācijas veikt grūtniecības pārtraukšanu. Piemēram, ja ir novēroti būtiski augļa attīstības traucējumi, ja grūtniecība apdraud sievietes veselību vai dzīvību. Šādos gadījumos grūtniecību iespējams pārtraukt līdz grūtniecības 24. nedēļai (23 nedēļām 7 dienām). Ja grūtniecība ir izvarošanas sekas, arī tad nozīmē medicīnisko abortu, un tādā gadījumā to iespējams veikt līdz grūtniecības 12.nedēļai (11 nedēļām 7 dienām). Medicīniskais aborts ir bez maksas.

 

Cik maksā aborts

Legālie aborti Latvijā ir maksas pakalpojums un dažādās iestādēs maksa par tiem atšķiras, tomēr tendence ir, ka ķirurģiskie aborti ir lētāki. Pati manipulācija, vadoties pēc medicīnas iestāžu cenrāžiem, maksā ap 150 eiro, taču tur var tikt papildus pieskaitīti citi izdevumi. Medikamentozais aborts maksā ap 350-400 eiro.

 

Vai vīrietim nākt līdzi sievietei uz abortu?

No tā, ka vīrietis nāk līdzi uz abortu, viens no pienesumiem ir tas, ka parasti vīrieši labi dzird un atceras tehnisko informāciju – kas jādara, kā jārīkojas. Sieviete, esot satraukta, var daudz ko palaist garām. Tas ir pāra jautājums, vai vīrietim nākt līdzi un atbalstīt sievieti. Labāk, ja tas ir pāra un ģimenes lēmums, ko darīt ar grūtniecību, bet tas, vai vīrietim jānāk ārsta kabinetā, lai paliek pāra ziņā, uzskata ārste.

Saistītie raksti