Ķirurģiskais vai medikamentozais aborts. Riski, noteikumi un procedūru norise

Ja reiz sieviete ir izlēmusi pārtraukt grūtniecību, vēl viens no lēmumiem, kas viņai ir jāpieņem, ir tas, kādu aborta veidu izvēlēties – ķirurģisko vai medikamentozo. Tie ir gana atšķirīgi pēc to norises veida, pēc cenām un pēc grūtniecības laika, kad to ir iespējams veikt. Sarunā ar ginekoloģi-endokrinoloģi, dzemdību speciālisti Inetu Vasaraudzi Mammamuntetiem.lv skaidro šos jautājumus.
Tas, kādu aborta veidu izvēlēties, ir sievietes ziņā.

FOTO: Shutterstock.com

Tas, kādu aborta veidu izvēlēties, ir sievietes ziņā.

Pamatā to, kādu aborta veidu izvēlēties, ir sievietes ziņā – nav vispārīgu ieteikumu viena veida abortu ieteikt noteiktām sievietēm pēc vecuma, medicīniskās vēstures vai citādi. Tomēr ir grūtniecības laika ierobežojums, kurā iespējams veikt katru noteikto abortu, kā arī ir finansiālās atšķirības, cik maksā ķirurģiskais, un cik – medikamentozais aborts.

 

Kā notiek ķirurģiskais aborts

Ķirurģisko abortu parasti veic lielākās ārstniecības iestādes. Operācijas laikā tiek veikta ķirurģiska manipulācija pilnā narkozē, kuras laikā tiek atvērta dzemde un ar ķirurģiskiem instrumentiem izdalīta un izņemta augļa ola. Ierodoties uz šo operāciju, jāgatavojas – jāievēro ēšanas, dzeršanas norādījumi, jāsagatavo līdzi personīgās mantas, jo neilgu laiku būs jāuzturas slimnīcas telpās. Cik ilgi jāuzkavējas slimnīcā pēc aborta veikšanas, atkarīgs no vairākiem aspektiem, bet parasti tās pašas dienas vakarā sievietes var doties mājās. Galvenie riski šai operācijai ir saistīti ar anestēziju. Ja sievietei rodas kādi ķirurģiskie riski, tie ir redzami jau operācijas laikā un parasti tos operatīvi var novērst vai mazināt. Pēc operācijas nepieciešama kontrole pie ārsta – vai nu nākamajā dienā vai tā, kā nosaka ārsts. Pēcoperācijas periodā jāseko līdzi tam, kā savelkas dzemde, vai neveidojas asiņošana. Parasti kontrole nepieciešama arī 4-14 dienu laikā pēc operācijas.

 

Īsumā par ķirurģisko abortu:

  • Veic līdz grūtniecības 12 nedēļām,
  • Lētāks nekā medikamentozais aborts (vidēji ap 150 eiro par operāciju, neskaitot citus izdevumus),
  • Parasti pēc operācijas jau tajā pat dienā sieviete var doties mājās.

 

Riski

Galvenie riski, kas saistīti ar ķirurģisko abortu ir ar anestēziju saistītie riski – anestēzijas nepanesamība, alerģija, reakcija uz medikamentiem. Pašas procedūras laikā ir arī zināms ķirurģiskais risks – ķirurģiskie instrumenti ir asi, lieli un var gadīties, ka tie traumē dzemdes sieniņu.

 

Kas ir medikamentozais aborts un kā tas norit

Reklāma
Reklāma

Medikamentozais aborts ir grūtniecības pārtraukšana ar īpašu medikamentu palīdzību. Tās ir divas tabletes, kas jāiedzer noteiktā laikā un kārtībā, mākslīgi izraisot grūtniecības apstāšanos un augļa izvadīšanu. Lai saņemtu šo pakalpojumu, vispirms jāsameklē iestāde, kas var piedāvāt šo pakalpojumu. Kad sieviete saņem nosūtījumu no ginekologa uz aborta veikšanu, viņu jau pieraksta uz noteiktu pakalpojuma saņemšanas laiku, kad ir pagājušas noteiktās 72, kas jānogaida no nosūtījuma saņemšanas brīža līdz aborta veikšanai.

  1. Kad sieviete ierodas uz šo manipulāciju, viņa ārsta kabinetā saņem vienu tableti, kuru arī ārsta klātbūtnē iedzer. Šis tabletes izdzeršanas mirklis ir medikamentozā aborta izdarīšanas laiks. Ar šo, pirmo izdzerto tableti, tiek apstādināta grūtniecība.
  2. Sievietei uz mājām tiek iedota līdzi otra tablete, kas jāizder 36-48 stundas pēc pirmās tabletes izdzeršanas. Otrā tablete tiek iedzerta mājās un tā parasti 4 stundu laikā pēc tās izdzeršanas izsauc asiņošanu. Otro tableti var dzert parasti – caur muti, bet var arī to ievadīt vagināli. Parasti ar otro tableti pacientēm iedod līdzi pretsāpju svecīti, lai mazinātu sāpes, kas rodas, dzemdei savelkoties un dzemdes kaklam atveroties. Sieviete var lietot arī citus pretsāpju medikamentus, kas palīdz pret sāpīgām mēnešreizēm un kurus sieviete ir lietojusi iepriekš, bet jāievēro pareizi intervāli starp medikamentu.
  3. Kontrole. Asiņošana pēc tabletes izdzeršana ir stiprāka nekā parastas mēnešreizes un tās var ilgt līdz 14 dienām. Pēc tam nepieciešama atkārtota konsultācija – katra klīnika nosaka, kad tā ir nepieciešama, bet tas aptuveni varētu būt pēc 14 dienām, kad jau asiņošanai vajadzētu būt pārgājušai.

 

Īsumā par medikamentozo abortu

  • Var veikt līdz grūtniecības 7 nedēļām jeb 49 dienas pēc pēdējo mēnešreižu pirmās dienas;
  • Pakalpojums ir dārgāks nekā ķirurģiskais aborts, atkarībā no klīnikas maksā ap 350-400 eiro.
  • Asiņošanai pēc otrās tabletes izdzeršanas jābūt lielākai nekā parastām mēnešreizēm, bet ne vairāk kā 6 paketes dienā vai 2 paketes stundā. Pie tādas asiņošanas jāsazinās ar medicīnas iestādi.

 

Medikamentozā aborta riski

  1. Šim aborta veidam ir blaknes kā jebkurai medikamentu lietošanai – iespējama medikamenta nepanesamība, tāpēc paciente 15 minūtes pēc tabletes iedzeršanas ir jānovēro klīnikā. Parasti tas ir laiks, ko paciente pavada, esot kopā ar ārstu, tāpēc, lielākoties, pacientei aizejot uz mājām, no šī aspekta visam vajadzētu būt kārtībā.
  2. Viens no riskiem ir iespēja, ka grūtniecības pārtraukšana nenotiek. Tāpēc ir ļoti strikti ierobežojumi uz grūtniecības laikiem, kad šo aborta veidu var izvēlēties. Jo lielāks ir grūtniecības laiks, jo lielāka iespējamība, ka tabletes nenostrādā. Tāpēc mānīšanās ar pēdējo mēnešreižu datumu īsti nebūs vietā – pēc sonogrāfijas mazā grūtniecības laikā ir gana labi nosakāms grūtniecības laiks un to nosaka pirmajā vizītē. Kā var zināt, ka tabletes nenostrādā? Ja pēc otrās tabletes ir maza asiņošana vai tās nav nemaz – tas var norādīt uz to, ka grūtniecība, iespējams, nav pārtraukta.
  3. Vēl kāds risks ir, ka pēc 14 dienām pēc dzemdes nav izvadīti visi liekie audi un tad ir jālemj par tālāko – kā tos izvadīt.


Vai pēc tam nevarēs būt bērni?

Ja aborta veikšana notiek pēc reglamenta, ja tas notiek pēc plāna, satraukumam par to, ka pēc aborta sieviete nevarēs palikt stāvoklī, nav pamata, mierina Vasaraudze. “Tieši tāpēc pēc jebkāda veida aborta ir nepieciešama kontroles vizīte pie ginekologa, lai pēc iespējas ātrāk varētu tās risināt. Ja pēc tam nav komplikāciju, tad doma par to, ka sievietei nevarētu iestāties grūtniecība, ir novecojusi,” skaidro speciāliste un turpina: “Agrāk statistika tiešām bija tāda, kas parādīja, ka pēc veiktajiem abortiem grūtniecības iestāšanās iespējas samazinās. Agrāk aborti tika veikti lielākos grūtniecību laikos, jo nebija iespēju tik agrīni grūtniecību konstatēt un līdz ar to veikt tās pārtraukšanu. Tāpat iepriekš nebija tik striktu noteikumu, piemēram, par izmeklējumiem, kas jāveic pirms aborta. Ja sievietei ar vaginālu infekciju veic abortu, bet neveic ārstēšanu, var būt nopietnas iekaisuma sekas. Tieši tāpēc ir tik svarīgi pirms aborta veikšanas veikt nepieciešamos izmeklējumus un pēc tā – doties uz kontroles vizīti,” atgādina ārste.

Saistītie raksti