Jaunums likumā: uzturlīdzekļu parādniekiem no šī gada ir iespēja dzēst likumiskos parāda procentus

Jaunums Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā: nostiprināta parādnieka iespēja dzēst likumiskos procentus par uzturlīdzekļu parādu valstij, ja četru gadu laikā tiks atmaksāta pamatparāda summa.
Ja kādu iemeslu dēļ vecākam, kura vietā uzturlīdzekļus bērna uzturam nodrošina valsts, uzkrājas parāds fonda administrācijai, šai summai piemēro 6% gada likmi.

FOTO: Shutterstock.com

Ja kādu iemeslu dēļ vecākam, kura vietā uzturlīdzekļus bērna uzturam nodrošina valsts, uzkrājas parāds fonda administrācijai, šai summai piemēro 6% gada likmi.

Parādniekam ir likumā noteikts pienākums atmaksāt fondam viņa vietā bērna uzturam izmaksātos uzturlīdzekļus un likumiskos procentus par tiem.

Tas nozīmē: ja kādu iemeslu dēļ vecākam, kura vietā uzturlīdzekļus bērna uzturam nodrošina valsts, uzkrājas parāds fonda administrācijai, šai summai piemēro 6% gada likmi. Turklāt prasījumam par izmaksāto uzturlīdzekļu un par tiem aprēķināto likumisko procentu piedziņu no parādnieka nav noilguma.

 

Parāda summas apturēšanas iespēja 

Parāda summas pieaugumu iespējams apturēt, ja parādnieks noslēdz vienošanos ar fonda administrāciju par parāda atmaksu, to pilda un ja lēmums par uzturlīdzekļu izmaksu nav nodots piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam.

 

  • Nesen veiktie grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā paredz, ka no 2024. gada 1. janvāra līdz 2028. gada 31. decembrim likumisko procentu pieaugums tiek apturēts visās parādu lietās.
  • Likums noteic, ka šajā laikā labprātīgi veiktie parādnieka maksājumi fondā, kā arī piespiedu izpildes procesā iegūtie līdzekļi tiks novirzīti uzturlīdzekļu pamatparāda segšanai.
  • Ja četru gadu termiņā – līdz 2028. gada 31. decembrim – pamatparāds tiks segts pilnā apmērā, likumiskie parāda procenti tiks dzēsti.
     
Reklāma
Reklāma

Līdzīga norma izmēģinājuma kārtā jau bija ieviesta no 2019. gada 1. jūlija līdz 2023. gada 30. jūnijam un, kā norādīts likuma grozījumu anotācijā, veicināja uzturlīdzekļu parāda atmaksu. Periodā, kad parādnieku veiktie maksājumi tika novirzīti pamatparāda segšanai un tika dzēsti likumiskie procenti, parādnieku motivācija veikt maksājumus palielinājās. Tā rezultātā 2021. gadā divkāršojās lietu skaits, kurās parādnieks fonda administrācijai pilnībā atmaksāja viņa vietā izmaksātos uzturlīdzekļus. Salīdzinājumam: 2018. gadā pilnībā tika dzēsts parāds 1952 lietās, bet 2021. gadā – 4202 lietās.
 

Iespēja dzēst likumiskos procentus četru gadu laikā no pirmā maksājuma attiecīgajā uzturlīdzekļu lietā tiks turpināta un noteikto četru gadu termiņu skaitīs no pirmā maksājuma, kas attiecīgajā uzturlīdzekļu lietā ir veikts no 2029. gada 1. janvāra (Pārejas noteikumu 17. punkts).

Detalizētāka informācija par to, kā noslēgt vienošanos par parāda atmaksu, pieejama fonda administrācijas mājaslapas sadaļā “Parādniekiem”.

 

Avots: LVportals.lv

Saistītie raksti