Kauņas meitenes nolaupītāju atpazinušas Lietuvas īpašo bērnu māmiņas – viņš uzdevies par "autisma ārstu"

Sākot šķetināt deviņgadīgās lietuviešu meitenes Agotas nolaupīšanas lietu, pieteikušies citu bērnu vecāki. Viņiem meitenes pāridarītāja balss, runasveids, kā arī vārds un uzvārds jau ir zināmi.
Lietuvas medijos translētā tiesas sēde, kurā attālināti piedalījās 42 gadus vecais aizturētais vīrietis. Foto: ekrānuzņēmums no Tv3.lt.

FOTO: Ekrānuzņēmums

Lietuvas medijos translētā tiesas sēde, kurā attālināti piedalījās 42 gadus vecais aizturētais vīrietis. Foto: ekrānuzņēmums no Tv3.lt.

Pēc Lietuvas medijos translētās tiesas sēdes, kurā redzams, kā par 9 gadus vecās meitenes nolaupīšanu aizdomās turētais 42 gadus vecais vīrietis atbild uz jautājumiem, viņu pēc balss atpazinušas māmiņas, kuru bērniem ir autiskā spektra traucējumi. 

Māmiņas ir pārliecinātas, ka šis pats cilvēks ir uzdarbojies autisma skarto bērnu vecāku domubiedru grupā sociālajā medijā Facebook un solījis "izārstēt autismu".

Mammamuntetiem.lv jau vēstīja, ka plašu ažiotāžu kaimiņvalstī šonedēļ izpelnījās mazās Agotas pazušana Kauņā. Deviņgadniece viena pati svētdienas, 7. janvāra, pēcpusdienā devās uz veikalu pēc baterijām un pazuda bez vēsts. Vairāk nekā divas diennaktis viņu meklēja vērienīgi policijas spēki un vairāki simti brīvprātīgo, līdz laimīgā kārtā mazā tika atrasta dzīva kādā garāžā Kauņā – kopā ar 42 gadus vecu vīrieti, kurš tika aizturēts.

 

Meitenei smagi fiziski ievainojumi nav konstatēti, viņa patlaban ir Kauņas klīnikas ārstu un vecāku uzraudzībā, savukārt par aizturētā vīrieša personību un motīviem sabiedrībai ir daudz jautājumu.

Lietuvas medijos atklāti figurē arī aizdomās turamā vārds, uzvārds un nodarbošanās. 42 gadus vecais Ģedimins Filipavičs ir Kauņas iedzīvotājs, viņam pieder neliels uzņēmums. Lietuvas prokuratūra gan viņa identitāti pagaidām oficiāli neapstiprina.

 

Tomēr šo vārdu un uzvārdu lieliski atceras Erida, kura feisbukā administrē domubiedru grupu vecākiem, kuru bērnus ir skāruši autiskā spektra traucējumi. Savāktie dati šīs kopienas māmiņām ļauj domāt, ka runa ir par vienu un to pašu personu, raksta medijs 15min.lt.

"Autisma ārstēšana" – tā savu profilu bija nosaucis vīrietis, kurš pagājušajā gadā pieteicies pievienoties slēgtajai grupai feisbukā. 

Jau viņa profils vien radījis aizdomas. E-pasta adresē bijis redzams vārds un uzvārds – Ģedimins Filipavičs. Māmiņas, kuras audzina bērnus ar attīstības traucējumiem, zina, ka autisms nav slimība un tā nav ārstējama. Jau tāpēc vien profila nosaukums raisījis dusmas. Šis cilvēks izlicies par ārstu un apgalvojis, ka var palīdzēt bērniem, kuriem ir raksturīgi dusmu uzplūdi un uzvedības traucējumi, raksta 15min.lt.

Erida atceras, ka vīrietis stāstījis, ka ārstē attālināti. Vajagot vien atsūtīt bērna fotogrāfiju. Centies arī uzzināt dažādu informāciju par bērniem. 

Erida par viņa aktivitātēm aktīvi informējusi gan grupas dalībniekus, gan arī brīdinājusi vecākus citās grupās, kur redzējusi, ka viņš ir pievienojies. Viņai šis cilvēks uzreiz šķitis aizdomīgs un bīstams sabiedrībai, un ka viņa mērķis nepavisam nav palīdzēt bērniem. Par saviem vērojumiem viņa ziņojusi policijai, taču lieta nav ierosināta, acīmredzot nesaskatot tam pamatu.

Reklāma
Reklāma

 

Māmiņas aktīvi pārpublicējušas brīdinājumus arī citās domubiedru grupās – noskaidrojušas, ka viņš pievienojies lietuviešu vecāku grupām "Vecāku stūrītis: rotaļlietas, attiecības ar bērniem, apģērbs", "Neiropsiholoģija Lietuvā" u.tml.

 

15min.lt raksta, ka māmiņas atceras – viņas centušās izprašņāt vīrieti, uzzināt viņa nodomus. Viņš esot teicis, lai atsūta labākas kvalitātes bērnu bildes. Un norādījis – vēlams, lai viņi būtu vecumā līdz 5 gadiem. Skatoties uz fotogrāfijām, viņš varot identificēt bērnu problēmas, palīdzēt atjaunot bojātos smadzeņu neironus. Rakstītais bijis sliktā lietuviešu valodā un pilns ar kļūdām, liekot domāt, ka viņš tomēr nav sevišķi izglītots cilvēks.

Bijušas lielas aizdomas, ka darīšana ir ar seksuālo noziedznieku, un māmiņas turpinājušas ar viņu komunicēt. Nosūtījušas kāda nepazīstama bērna attēlu no reklāmas materiāliem, kas vienkārši atrasts Google. 

Vīrietis šo fotogrāfiju komentējis, uzsverot – standarta psiholoģija nespējot salauzt sienas, barjeras, taču viņa īpašā "ārstēšanas metode" gan to varot.

 

Viņš mēdzis savus komentārus ierunāt balss ziņās. Māmiņas šīs viņa sūtītās audioziņas ir saglabājušas kā pierādījumus un publiskojušas vairākās Facebook vecāku grupās, brīdinot, lai neuzķeras kāds cits. Pēc balss un īpatnējās lēnīgās runas manieres Filipavičs arī atpazīts.

 

Autore: Asnate Baņģiere, Jauns.lv

Saistītie raksti