Lieliska ziņa! Deputāti atbalsta ierosinājumu izglītības iestādēs nodrošināt bezmaksas higiēnas preces meitenēm un sievietēm

Pētījumi norāda, ka ik sestā Latvijas meitene kavē mācību dienas vai stundas tāpēc, ka tai nav pieejamas higiēnas preces ik mēnesi!
Higiēnas preču nodrošinājums bez maksas varētu izmaksāt ap 350 000 eiro gadā.

FOTO: Shutterstock.com

Higiēnas preču nodrošinājums bez maksas varētu izmaksāt ap 350 000 eiro gadā.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti šodien aicināja atbildīgās ministrijas divu mēnešu laikā vienoties par kopīgu redzējumu, lai meitenēm un sievietēm nodrošinātu bezmaksas higiēnas preces izglītības iestādēs.

 

Tāpat rosināts izvērtēt iespējas paplašināt higiēnas preču sortimentu pakās, kuras saņem trūcīgās, maznodrošinātās un krīzes situācijās esošās sievietes.

Komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS) atzīmēja, ka ministrijām ir jāvienojas par mērķa grupām, kurām atbalstu sniegt, nepieciešamo finansējumu un veidu, kā bezmaksas higiēnas preces izglītības iestādēs varētu tikt izplatītas.

 

Komisija jau pērn rudenī sāka izvērtēt pilsoņu kolektīvo iesniegumu, kurā rosināts meitenes un sievietes izglītības iestādēs nodrošināt ar bezmaksas higiēnas precēm. Kā atzīmē iniciatīvas autori, pētījumi norāda, ka ik sestā Latvijas meitene kavē mācību dienas vai stundas tāpēc, ka tai nav pieejamas higiēnas preces ik mēnesi.

 

Reklāma
Reklāma

Tāpat autori rosina ar bezmaksas higiēnas precēm nodrošināt trūcīgās, maznodrošinātās un krīzes situācijās esošās sievietes un meitenes, lai stiprinātu viņu iespēju aktīvi iesaistīties darba tirgū un piedalīties izglītības procesā.

 

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Veselības ministrijas pārstāvji, iepazīstinot ar apkopotajiem datiem, informēja, ka 668 Latvijas izglītības iestādēs mācās 67 004 meitenes un sievietes vecumā no 11 līdz 19 gadiem. 

Aptuvenais finansējums šo personu nodrošināšanai ar bezmaksas higiēnas precēm varētu būt 350 000 eiro gadā.

No tām izglītības iestādēm, kas nodrošina sieviešu higiēnas preču bezmaksas pieejamību, lielākoties tās pieejamas pie skolas ārstniecības personām, informēja IZM pārstāvji. Klātesošie akcentēja, ka meitenes krietni mazākā apmērā būtu gatavas higiēnas preces lūgt personālam, savukārt to brīva un diskrēta pieejamība varētu veicināt šo preču lietošanu.

 

Deputāti rosināja veikt pilotprojektu, lai pārbaudītu, kā higiēnas preču brīva pieejamība ietekmē to lietošanu, kā arī aicināja izvērtēt vairākkārt lietojamo menstruālo produktu pieejamības veicināšanu. Iniciatīvas pārstāve Ineta Ielīte atzīmēja, ka pilotprojektu plānots veikt Aizkraukles un Balvu novadu izglītības iestādēs.

Saistītie raksti